Clickmed
programare rapida la medic

Antigen tumoral CA 19-9


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Antigenul CA 19-9 este asociat substantei grupei sangvine Lewis (3-5% din populatie). Aceste persoane nu dispun de sialyl-transferaza necesara pentru sinteza CA 19-9., La aceste persoane, CA 19-9 ramane la valori foarte scazute, chiar daca este prezenta o neoplazie. La acestea, markerul tumoral recomandat este CA 50.

CA 19-9 este detectat in tesuturi normale, in mucoasa colecistului, gastrica si in pancreas, insa cresterea valorii serice a antigenului CA 19-9 este eliberata in sangele purtatorilor de cancer colorectal, dar si in alte cancere digestive, in special cele pancreatice.

CA 19-9 nu este un marker specific pentru cancerul colorectal, insa poate fi utilizat ca marker secundar in carcinoamele de cai biliare, colorectale, metastazele hepatice si carcinomul gastric.

Aproximativ 5% dintre pacienti nu produc antigenul CA19-9.
Niveluri crescute se intalnesc si la pacientii cu afectiuni benigne precum pancreatite acute sau cronice, obstructie biliara, hepatite cronice, fibroza chistica, ictere obstructive, inflamatii gastro-intestinale, ciroze hepatice, litiaza coledociana, colecistite si afectiuni reumatismale.

Valori crescute ale antigenului se intalnesc in:
- cancer colorectal;
- cancer gastric;
- cancer hepatic;
- cancer ale cailor biliare;
- cancer pulmonar;
- cancer mamar;
- cancer ovarian.

Valorile crescute se observa cel mai adesea la pacientii cu cancer colorectal in stadiu avansat. Totusi, acestea nu sunt de obicei crescute in stadiile incipiente.

Un nivel crescut (>20 ng/mL) la pacientii cu simptome compatibile sunt puternic sugestive, indicand prezenta cancerului sau a metastazelor.

Monitorizarea nivelurilor serice ale CA 19-9 este de asemenea util in determinarea raspunsului la tratament. De asemenea, un nivel crescut al antigenului poate indica recidiva cancerului sau lipsa raspunsului la tratament.

Recomandari

Util in detectarea timpurie, monitorizarea tratamentului si detectia recurentei canceroase la pacientii cu cancer pancreatic, hepatobiliar si cancer gastric.

Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila.

Metoda

Se va folosi metoda imunochimica cu detectie prin electrochemilumiscenta (ECLIA).

Limite si interferente

CA 15 3 nu reprezinta o metoda de screening a cancerului pancreatic.

Rezultate fals pozitive/fals negative pot aparea la pacientii care primesc anticorpi monoclonali proveniti de la soarece, cu scop de diagnostic sau terapeutic.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter