Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Anticorpi anti-tiroglobulina


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Anticorpii anti-tiroglobulina leaga tiroglobulina (Tg), ce este o proteina majora specifica tiroidei. Tg joaca un rol important in sinteza, depozitarea si eliberarea hormonului tiroidian.

In situatii normale, tiroglobulina nu este secretata in sistemul circulator. Cu toate acestea, Tg poate fi prezenta in sange in afectiuni precum hipotiroidismul autoimun, gusa nodulara sau in cresterea neregulata a tesutului tiroidian, asa cum este observata in boala Graves.

La indivizii cu hipotiroidism autoimun, 30%-50% vor prezenta anticorpi antiTg detectabili, in timp ce 50%-90% vor avea anticorpii anti-TPO detectabili. In boala Graves, ambele tipuri de anticorpi pot fi observate la aproximativ jumatate dintre acestia.

La pacientii cu tumori diferentiate (papilare si foliculare), o informatie esentiala despre prezenta sau absenta testutului tiroidian rezidual, recurent sau metastatic se obtine prin masurarea tiroglobulinei serice.

Anticorpii antiTg sunt prezenti la 20% dintre pacientii cu cancer tiroidian diferentiat, putand interfera si modifica masurarea nivelului de tiroglobulina, facandu-l nesigur pentru monitorizarea cancerului tiroidian diferentiat.

Prezenta antiTg, ce apare in 15%-30% la pacientii cu cancer tiroidian poate duce la rezultate gresite ale Tg.

Recomandari

Se recomanda in afectiuni ale tiroidei autoimune: boala Hashimoto, tiroidita postpartum, hipotiroidism neonatal si boala Graves.

Pregatire pacient

Este contraindicata administrarea multvitaminelor sau a suplimentelor alimentare care contin biotina sau vitamina B7 cu 12 ore inaintea efectuarii testului.

Testul se efectueaza a-jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta.

Limite si interferente

La recomandarea medicului, se va intrerupe administrarea tratamentelor anticoagulante, precum warfarina, dar si a multivitaminelor.

Este recomandat sa precizati medicului dumneavoastra medicamentele pe care le luati, chiar si cele fara prescriptie medicala. Opriti administrarea tratamentelor doar la recomandarea medicului.

Folosind testele radioimunologice, anticorpii anti-Tg interfera si modifica masurarea nivelului de tiroglobulina, producand rezultate fals scazute. Titruri scazute de anticorpi antiTg pot de asemenea crea probleme, in special nivelurile scazute de tiroglobulina.

Testele radioimunologice pot raporta valori fals crescute ale tiroglobulinei in prezenta anticorpilor anti-tiroglobulina.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter