Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Anticorpi anti-LKM1


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Boala hepatica autoimuna (hepatitele autoimune si ciroza biliara primitiva) este caracterizata de prezenta anticorpilor anti-muschi neted (ASMA), a anticorpilor antimitocondriali (AMA) si a anticorpilor microzomali anti rinichi/ficat (anti-LKM-1).

Anticorpii anti-LKM-1 reprezinta un marker seriologic pentru hepatita autoimuna de tip 2. Pacientii care prezinta hepatita autoimuna de tip 2 sunt, de cele mai multe ori, tineri, pacienti de sex feminin si asociaza cu o manifestare severa, ce raspunde la terapia imunosupresoare cu succes.

Dezvoltarea anticorpilor anti-LMK-1 este puternic asociata cu prezenta hepatitei autoimune de tip 2. Testul detecteaza si masoara cantitatea (titrul) de anticorpi anti-LKM-1 (sau anticorpi impotriva enzimei CYP2D6) din sange.

Hepatita autoimuna reprezinta inflamarea acuta sau cronica a ficatului, care poate determina ciroza si, in unele cazuri, insuficienta hepatica.

Acest tip de hepatita nu se asociaza cu alte cauze, precum infectie virala, consumul de medicamente cu actiune hepatotoxica, boala ereditara, abuzul de alcool.

Oricine poate dezvolta boala, dar majoritatea pacientilor sunt femei. Exista doua tipuri de hepatite autoimune, tipul 1 reprezentand cea mai intalnita forma de hepatita autoimuna, asociindu-se cu prezenta anticorpilor anti-muschi neted in sange.

Hepatita autoimuna de tipul 2 este o forma mai putin intalnita si mai severa. Se asociaza cu prezenta anticorpilor anti-LKM-1 in sange si afecteaza in general femeile tinere.

De asemenea, aceasta forma de hepatita este puternic asociata cu boli autoimune (diabet insulino-dependent, tiroida autoimuna si vitiligo).

Recomandari

Recomandat in diagnosticul hepatitei autoimune tip II.

Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila.

Metoda

Se va folosi metoda ELISA.

Limite si interferente

Anticorpii anti-LKM se gasesc ocazional la pacientii adulti care nu prezinta afectiune hepatica evidenta. Nu exista o corelatie clara cu vreo boala.

Daca testul anti-LKM-1 este negativ, insa testarile anticorpilor anti-muschi neted si/sau anticorpilor antinucleari sunt pozitive, atunci probabil diagnosticul va fi de hepatita autoimuna tip 1.

Nu toti pacientii cu hepatita autoimuna vor produce anticorpi anti-LKM-1 sau anticorpi anti-muschi neted.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter