Clickmed
programare rapida la medic

Importanta vaccinarii impotriva tuberculozei

Actualizat la data de: 11 Iulie 2013
Importanta vaccinarii impotriva tuberculozei

Tuberculoza este o boala infectioasa care afecteaza anual miloane de persoane din intreaga lume, iar in tarile in care incidenta bolii este mare, cum este si cazul Romaniei, vaccinarea antituberculoza (BCG sau Bacil Calmette-Guerin) a fost inclusa gratuit in programul de vaccinari obligatorii.

Imunizarea impotriva tuberculozei se realizeaza in primele 2-7 zile de viata si este foarte importanta, intrucat previne imbolnavirea copilului cu o boala infectioasa care ar putea avea efecte nefaste asupra lui.

Ce este tuberculoza

Tuberculoza pulmonara este una dintre cele mai periculoase boli infectioase. Este cauzata de bacilul Koch sau Mycobacterium Tuberculosis si poate fi contactata cu usurinta prin aer, in momentul in care o persoana purtatoare raspandeste bacteriile prin stranut sau tuse.

Boala nu incepe sa se manifeste imediat, ci poate ramane inactiva in organism. Cu toate acestea, vaccinarea impotriva tuberculozei este cea mai sigura metoda prin care parintii se asigura ca sugarii nu dezvolta complicatii.

Importanta vaccinului antituberculoza (BCG)

Vaccinul antituberculoza previne aparitia unor boli grave, cum ar fi meningita tuberculoasa. Spre deosebire de adulti, nou-nascutii sunt mult mai vulnerabili in fata bacteriei, motiv pentru care imunizarea antituberculoza se impune inca din primele zile de viata.

De asemenea, vaccinul inclus in schema de imunizari obligatorii poate fi administrat si copiilor intre 5 si 10 luni, care nu prezinta o cicactrice in locul imunizarii.

Vaccinul se realizeaza o singura data prin intermediul unei injectii subcutanate. Practic, prin injectarea substantei se administreaza bacili atenuati, meniti sa creasca imunitatea organismului in fata bacililor virulenti, adica sa stopeze dezvoltarea tuberculozei.

La 1-3 saptamani de la vaccinarea impotriva tuberculozei, in locul vaccinarii apare un mic nodul, care in timp se va transforma in cicatrice. Acesta este semnul ca vaccinarea este una reusita.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate