Clickmed
programare rapida la medic

Diabetul de la A la Z si cum pot ajuta acizii grasi OMEGA-3

Actualizat la data de: 27 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Gavril Coca Laura
Medic Diabetolog

Clinica: Cabinet Diabet Iași

Diabetul - definitie si tipologie

Sus
Diabetul de la A la Z si cum pot ajuta acizii grasi OMEGA-3

Diabetul zaharat este o afectiune cronica ce afecteaza complet viata pacientilor si, indeosebi, functionarea inimii, crescand incidenta deceselor din cauze cardiovasculare. Iata de ce, trebuie sa fim informati corect cu privire la ce este, cum se manifesta si cum poate fi tinut sub control diabetul.

Diabetul este o boala cronica, netransmisibila, ce apare atunci cand organismul nu mai poate produce insulina sau cand corpul nu poate utiliza corect insulina. Acest tip de tulburare metabolica va dura toata viata, odata instaurata, de aceea trebuie gasite metode pentru a coexista fara perturbari majore.

Mai simplu, diabetul zaharat apare atunci cand pancreasul nu produce insulina necesara pentru a transforma glucoza in energie corporala, prin procesul de digestie. In acest caz, glucoza in cantitate marita creste nivelul glicemiei si conduce la hiperglicemie, care este asociata cu multiple afectiuni cardiovasculare, renale si ale vederii.

Cuprins articol

  1. Diabetul - definitie si tipologie
  2. Exista 3 tipuri principale de diabet zaharat
  3. Simptome diabet
  4. Tratament diabet
  5. Iata care sunt principalele afectiuni asociate cu diabetul:
  6. Beneficiile acizilor grasi Omega-3 la pacientii cu diabet
  7. Citeste pe aceeasi tema

Exista 3 tipuri principale de diabet zaharat

Sus

1.Diabetul zaharat tip 1 (diabet insulinodependent):
Diabetul zaharat tip 1 apare indeosebi la copii si adolescenti, nu poate fi prevenit si reprezinta circa 10% din totalul cazurilor de diabet zaharat. Sistemul imunitar al pacientului distruge in mod eronat celulele beta din pancreas, responsabile cu productia de insulina.

Apare, de obicei, din cauza factorilor genetici, cand apar deficiente de vitamina D, din cauza stresului, a bolilor autoimune sau a unor factori virali (enterovirus, rotavirus, etc).

2.Diabetul zaharat tip 2:
Diabetul zaharat tip 2 se manifesta, de regula, la adultii de peste 45 ani, dar in ultimii ani s-au inregistrat cazuri la multi tineri si copii, din cauza obezitatii si a stilului de viata sedentar. Reprezinta 90% din totalul cazurilor si se caracterizeaza prin rezistenta la insulina, adica organismul nu poate utiliza corect insulina. Mostenirea genetica, sedentarismul, varsta inaintata si obezitatea cresc riscul de a dezvolta boala.

3.Diabet gestational:
Diabetul gestational apare in timpul sarcinii, in semestrul 2 sau 3 si, de obicei, peste 50% dintre paciente risca sa faca diabet zaharat tip 2 in cativa ani.

Simptome diabet

Sus

Principalele simptome ale diabetului sunt: setea si foamea in exces, urinarea frecventa, vederea incetosata, stare de somnolenta si de oboseala continua.
Pentru ca diabetul zaharat sa fie diagnosticat, sunt necesare multiple analize, care sa masoare concentratia de glucoza din sange.

Tratament diabet

Sus

Tratamentul pentru diabetul zaharat tip 1 este insulina, care trebuie injectata toata viata, conform recomandarilor medicului diabetolog.
Diabetul zaharat tip 2 se poate trata prin dieta, sport si tratament medicamentos sau cu suplimente alimentare.

1.Tratament prin dieta pentru diabet zaharat tip 2:
Pacientii pot consuma apa, ceaiuri neindulcite, paine neagra, peste proaspat, cas, urda, fidea, fulgi de ovaz, nuci, seminte, fructe proaspete, oua si lactate cu un continut sarac in grasimi. De asemenea, pot include in alimentatie urmatoarele legume: varza alba si rosie, conopida, spanac, broccoli, fasole, dovlecei, ciuperci, ardei gras, urzici, rosii, cartofi dulci.

Printre alimentele interzise se numara bauturile alcoolice, fainoasele, zaharul, dulciurile si produsele din patiserie, fructele uscate, legumele uscate (fasole, linte, mazare), iaurturile grase si smantana, precum si anumite fructe (struguri, smochine, pepene verde, stafide). Totodata, ideal este ca mancarea sa se consume nesarata.

2.Tratament prin sport pentru diabet zaharat tip 2:
Activitatea fizica trebuie sa fie zilnica, de exemplu, se poate merge pe jos cel putin jumatate de ora in fiecare zi. Un abonament la sala poate motiva pacientul sa faca miscare, precum si pasiunea pentru un anumit sport.

3.Tratament cu medicamente sau suplimente alimentare pentru diabet zaharat tip 2:
Pacientilor cu diabet zaharat tip 2 medicul le va prescrie si antidiabetice orale, pentru a ajuta organismul sa utilizeze corespunzator insulina. De asemenea, este indicat ca acestia sa primeasca si tratament pentru scaderea nivelului de trigliceride si colesterol. Este dovedit clinic faptul ca suplimentele alimentare pe baza de Omega-3 regleaza trigliceridele, colesterolul si tensiunea arteriala. Mai mult, au efect antiaritmic, adica regleaza si previn cresterea ritmului cardiac.

Complicatii posibile ale diabetului zaharat

De-a lungul timpului, la pacientii cu diabet zaharat pot aparea complicatii, care nu pot fi prevenite, dar pot fi tinute sub control, daca se respecta indicatiile medicului diabetolog si se pastreaza controlul glicemic.

Iata care sunt principalele afectiuni asociate cu diabetul:

Sus
  • Bolile cardiovasculare peste 50% dintre pacienti au deja complicatii vasculare cand sunt diagnosticati cu diabet zaharat tip 2; conform studiilor clinice, peste 70% dintre diabetici fac un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral AVC, preponderant din cauza acumularii de colesterol in vasele de sange care furnizeaza oxigen inimii.
  • Probleme cu vederea (retinopatie diabetica)- diabetul zaharat afecteaza retina si poate duce la orbire. Peste 33% dintre pacientii diabetic sufera de afectiuni oculare, precum vedere incetosata, cataracta sau glaucom.
  • Afectarea nervilor (neuropatia diabetica)- Conduce la amorteli sau furnicaturi la nivelul corpului. Conform studiilor, peste jumatate dintre pacientii cu diabet zaharat se confrunta cu neuropatie diabetica (tulburare neurologica).
  • Probleme renale (nefropatia diabetica)- in acest caz, rinichii nu mai functioneaza, afectiune ce impacteaza circa 30% dintre pacientii cu diabet zaharat. Din pacate, nu exista simptome precursoare. Nefropatia diabetic determina ulterior umflarea mainilor si a picioarelor.
  • Afectarea sistemului nervos central- creste incidenta bolii Alzheimer.
  • Infectii in organism sau afectiuni cutanate, care se trateaza greu. Conform studiilor, circa 40% dintre pacientii diabetici sufera de probleme la nivelul pielii (infectii bacteriene sau fungice, prurit)
  • Piciorul diabetic- se manifesta cu dureri, ulceratii, pierderea echilibrului, unghii incarnate, mirosuri neplacute si bataturi sub picior. Pacientii diabetici nu mai simt durerea si, astfel, pot omite ranile, care pot afecta iremediabil membrele inferioare, ajungandu-se la amputatie.
  • Sarcina cu risc de: preeclampsie, avort spontan, nastere premature, malformatii congenitale la fat.

Daca diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi prevenit, diabetul de tipul 2 poate fi tinut in frau sau ameliorat, daca se reduc factorii de risc, printr-o alimentatie sanatoasa si prin miscare zilnica.

Dieta zilnica se poate suplimenta cu acizi grasi Omega-3, nutrienti care ajuta la sanatate si imunitate, sustinand dezvoltarea cerebrala si a sistemului osos, ocular si cardiovascular.

Beneficiile acizilor grasi Omega-3 la pacientii cu diabet

Sus

Pentru pacientii predispusi la diabet (obezitate, factori de stres, alimentatie deficitara) sau cu diabet zaharat de tip 2, acizii grasi Omega-3 naturali (EPA si DHA) ajuta in preventia bolilor de inima, prin scaderea tensiunii arteriale si prin reglarea ritmului cardiac. Imbunatatesc, de asemenea, circulatia sanguina, au rol antiinflamator si combat ateroscleroza.

Conform studiilor clinice, aceste efecte benefice se inregistreaza prin administrarea zilnica de Omega-3 pe perioade mari de timp (1-5 ani), iar AHA (American Heart Association) recomanda 1g/zi de EPA si DHA la toti pacientii cu boli de inima.

Conform studiilor clinice efectuate de Marchioli, Roberto et al, 1g/zi de EPA si DHA este un tratament relevant pentru preventia infarctului miocardic secundar. Practic, se pot salva 5,7 vieti la 1,000 de pacienti.

Pacientii cu hipertrigliceridemie pot lua chiar 4g/zi de EPA+DHA, conform aprobarilor FDA, acest tratament putand fi combinat cu terapiile clasice (statine, niacine etc.).

Un produs care asigura necesarul zilnic de acizi grasi Omega-3 este Omegacore. Cu doar 2 capsule pe zi se asigura 1320 mg de acizi grasi Omega-3 naturali si se pot administra pana la 6 capsule zilnic, in conformitate cu recomandarile medicului curant, cumuland, astfel, pana la 4 g EPA+ DHA/zi.

Omegacore- 1320 mg de Omega-3 natural

Asadar, acizii grasi Omega-3 sunt acele grasimi bune de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona optim, mai ales creierul si inima. Acestia nu sunt produsi de organism, de aceea e necesar sa ii luam din alimentatie. Dieta zilnica este recomandat sa includa peste gras, seminte, ulei de masline si de peste.

Cu un aport normal de acizi grasi, reducem riscul de a avea probleme cardiace, deoarece studiile clinice atesta ca acizii grasi Omega-3 contribuie la scaderea trigliceridelor, a colesterolului, precum si a tensiunii arteriale. Mai mult, regleaza si previn cresterea ritmului cardiac.

Probleme cu inima? Consultati un medic specialist, pentru investigatii adecvate si luati in calcul suplimentarea dietei zilnice cu Omega-3 natural.

Suspect de diabet? Monitorizati in permanenta nivelul zaharului din sange si acordati o importanta deosebita alimentatiei, sportului si medicatiei corecte.

Va dorim sanatate, sa va bucurati de viata din plin!

Citeste mai mult aici: https://www.sfatulmedicului.ro/mollers


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.