Primul ajutor in dislocarea umarului

Dislocarea umarului se refera la deplasarea humerusului (osul care alcatuieste bratul) in afara articulatiei. In situatiile grave, tendoanele sau ligamentele sunt strivite, producandu-se leziuni la nivelul nervilor si al vaselor de sange.
Acest tip de accidentare se produce in urma unui traumatism puternic, prin cadere pe bratul intins sau printr-o lovitura directa cu impact ridicat.
Simptomele dislocarii umarului sunt durerea accentuata declansata imediat dupa producerea leziunii, dificultatea de a misca umarul, echimoza, edemul si postura corporala nefireasca. Umarul dislocat poate cauza si o hemoragie interna, caz in care interventia medicala de specialitate este esentiala pentru salvarea victimei.
Masurile de prim ajutor care se impun in urma producerii unei dislocar de umar sunt urmatoarele:
- Sunati de urgenta la 112 daca victima prezinta o deformare vizibila a partii superioare a trunchiului sau nu se poate misca dupa producerea leziunii.
- Imobilizati umarul dislocat cu o atela sau un bandaj in “V”, pentru facilitarea vindecarii leziunii.
- Nu incercat sa miscati umarul dislocat sau sa repozitionati osul in articulatie. Acest lucru va conduce la lezarea suplimentara a incheieturii si a muschililor, ligamentelor, nervilor si vaselor de sange din apropiere.
- Aplicati un pachet de gheata infasurat intr-un material textil pe umflatura, in timp ce asteptati echipajul medical de urgenta.
- Administrati victimei acetaminofen sau ibuprofen pentru ameliorarea durerii intense.
Medicul va examina leziunea, va stabili daca au fost lezate arterele sau nervii si va efectua o radiografie pentru a stabili daca s-a produs o fractura in timpul dislocarii. In cazurile grave, poate fi necesara o interventie chirurgicala.
Articole recomandate
-
Primul ajutor in situatii de urgenta
-
Primul ajutor in cazul arsurilor
-
Accidentarile la plaja, piscina si strand: prevenire si prim ajutor
-
5 manageri de top din Romania iesiti din tipare
-
Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?
-
13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei
-
Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic
-
Durerile de umar
-
Tot ce trebuie stiut despre subluxatia de umar
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Anatomia umarului
Generalitati Umarul este o piesa anatomica foarte eleganta. Are cea mai mare amplitudine a miscarii dintre toate articulatiile corpului. Totusi, aceasta amplitudine a miscarii poate determina aparitia problemelor articulare. Intelegerea felului in care sunt...citeste mai mult
-
Cauzele durerii de umar
Generalitati O cauza frecventa a durerii de umar este inflamatia tendoanelor si a partilor umarului care contribuie la realizarea miscarilor circulare (manseta). O alta cauza frecventa este inflamatia burselor subacromiale. Inflamatia ar putea sa apara dupa activitati...citeste mai mult