Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Operatiile de cezariana facute mai devreme de termen supun copii unor complicatii

Publicat la data de: 09 Ianuarie 2009

Mai mult de jumatate dintre operatiile de cezariana sunt efectuate la cerere si mai mult de o treime sunt facute prea devreme, supunand copii unor riscuri precum problemele respiratorii, a anuntat cercetatorii americani, potrivit Reuters.

Potrivit acestora, riscul de complicatii se dubleaza daca operatia de cezariana se efectueaza, la cerere, la 37 de saptamani, cand se considera ca fatul este dezvoltat suficient, si nu la 39 de saptamani, cand operatia e considerata sigura.

"Chiar si nasterile prin cezariana facute cu trei zile mai devreme de 39 de saptamani au riscuri de complicatii", spune dr. Alan Tita, de la Universitatea Alabama din Birmingham.

In ciuda sfaturilor cercetatorilor, 36% dintre copii sunt adusi pe lume mai devreme de termenul de 39 de saptamani. Motivul pentru care se efectuaza astfel de nasteri este ca medicii considera ca un termen sigur ar fi 37 de saptamani si cedeaza presiunilor mamelor, obosite de sarcina si nerabdatoare sa-si vada bebelusii. Un alt motiv ar fi ca medicii vor sa micsoreze sansele ca femeile sa intre in travaliu inainte ca operatia sa fie programata.

Studiul mai spune ca medicii nu ar trebui nici sa astepte prea mult, in conditiile in care riscurile de complicatii cresc si dupa 41 de saptamani de sarcina.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate