Clickmed
programare rapida la medic

Rolul controlului medical periodic si ce presupune acesta

Actualizat la data de: 30 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere

Sus
Rolul controlului medical periodic  si ce presupune acesta

De la monitorizarea greutatii pana la detectarea precoce a tumorilor extrem de suspecte, au existat nenumarate situatii in care trecerea printr-un control medical regulat a salvat vieti. Acum, mai mult ca oricand, ingrijirea medicala preventiva este esentiala pentru a prelua controlul asupra bunastarii cuiva. Printr-un examen fizic anual, oamenii sunt mai informati despre starea corpului lor, neregulile sau factorii de risc implicati si despre cum sa lucreze pentru prevenirea problemelor grave de sanatate.

De obicei, frecventa vizitelor la medic creste odata cu varsta, dar asta nu inseamna ca barbatii si femeile tinere, in general sunt sanatosi, sunt invulnerabili. Exista inca boli care nu fac discriminari, asa ca, in loc sa astepte ca o boala sa loveasca, o persoana trebuie sa faca controale regulate pentru a se mentine bine si a trai cat mai bine si sanatos posibil.

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Ce presupune un control medical?
  3. Beneficiile unui control medical regulat
  4. Citeste pe aceeasi tema

Ce presupune un control medical?

Sus

Cunoscut si ca examen fizic, un control medical este un test de rutina efectuat de un medic sau de un profesionist medical pentru a evalua starea de sanatate a unei persoane. Printr-o serie de examene medicale, o persoana ar sti care parti ale corpului au nevoie de mai multa atentie pentru a aborda orice simptome sau alte preocupari legate de sanatate cu ajutorul medicului sau. Incepe cu luarea istoricului personal si/sau medical al persoanei si a altor informatii relevante, inclusiv operatiuni anterioare sau proceduri medicale, boli sau conditii de sanatate trecute si prezente, o lista cu toate medicamentele, obiceiurile, stilul de viata si altele asemenea.

Un control medical general va include urmatoarele:

•evaluare a ochilor, urechilor, nasului, gurii si gatului persoanei
•folosind un stetoscop pentru a examina si a asculta inima, plamanii si intestinele
•verificarea diferitelor parti ale corpului pentru inflamatii neobisnuite si simtirea ganglionilor limfatici de la gat, axile sau inghinali
•obtinerea masuratorilor inaltimii si greutatii persoanei
•se verifica tensiunea arteriala pentru a afla daca este normala, ridicata sau scazuta
•teste de laborator, cum ar fi hemograma completa (CBC) pentru a verifica diferite afectiuni, un test de sange pentru a verifica nivelurile de colesterol si glucoza si analize de urina pentru a monitoriza sanatatea rinichilor si a tractului urinar

In unele cazuri, un medic poate efectua un screening avansat sau un test de diagnostic aprofundat - raze X, tomografie computerizata (CT), electrocardiograma (ECG) sau activitatea inimii, teste de stres cardio si altele asemenea - in functie de starea medicala a persoanei. istorie si nevoi specifice.

Beneficiile unui control medical regulat

Sus

Iata motivele convingatoare pentru care indivizii trebuie sa faca o vizita medicilor lor de incredere si sa-si faca un examen fizic de rutina cel putin o data pe an.

1. Detecteaza bolile din timp
Controalele medicale regulate le permit medicilor sa detecteze semne ale unor boli despre care pacientii nici nu stiu ca exista. Cu examinarile de rutina, medicul poate diagnostica afectiuni potential severe sau care pun viata in pericol si poate preveni orice fel de riscuri inainte de a fi prea tarziu sau de a se inrautati.

2. Cresc sansele de a obtine un tratament si o vindecare mai buna
Unele boli care pun viata in pericol se pot acumula treptat in organism chiar inainte de aparitia simptomelor fizice. Cu detectarea precoce, o persoana va avea sanse mai mari de a obtine imediat tratamentul potrivit si de a obtine acces din timp la optiuni care pot accelera procesul de recuperare.

3. Urmarirea sanatatii
Nu trebuie sa se neglijeze niciodata sanatatea, iar a fi sanatos depaseste sa nu fii bolnav. Prin controale medicale regulate, o persoana are acces la informatii vitale care il vor ajuta sa-si monitorizeze sanatatea fizica, mentala si emotionala, astfel incat sa poata lua masuri si sa ia decizii intelepte pentru bunastarea lor.

4. Se reduc costurile cu asistenta medicala in timp
Costurile medicale pot creste vertiginos, mai ales atunci cand cineva se confrunta cu o afectiune care a fost detectata intr-un stadiu sever sau grav, deoarece nu a fost diagnosticata devreme. Este mai bine sa investiti in controale medicale regulate pentru a preveni, evita si gestiona bolile in stadiile incipiente.

5. Se construieste o relatie buna cu medicii
Cu examene fizice si examinari regulate, o persoana poate dezvolta o relatie cu medicul sau bazata pe incredere reciproca. In acest fel, nu le va fi dificil sa aiba conversatii deschise si sincere despre istoricul sau conditiile lor medicale, ceea ce poate ajuta la deschiderea drumului pentru un management si tratament medical mai eficient.

6. Se sporeste durata de viata si bunastarea pacientului
Un medic bun va incuraja pacientul sa fie mai proactiv si sa ia masurile potrivite pentru a ramane sanatos. Aceasta va include recomandari despre cum sa pastreze obiceiurile bune si un stil de viata general sanatos.

Analize in functie de varsta
• Dupa 40 de ani se recomanda anual un EKG (electrocardiograma), un examen oftalmologic cu determinarea tensiunii oculare, iar pentru femei, o mamografie.
• Dupa 50 de ani, este importanta depistarea precoce a cancerului de colon, fiind indicata colonoscopia. Pentru barbati se recomanda supravegherea prostatei, care se face prin: determinarea antigenului specific PSA, examinare prin tuseu rectal si ecografie.
• Dupa 60 de ani, femeile trebuie sa faca o masurare a densitatii osoase, instrument important in combaterea osteoporozei.
• La medicul stomatolog sunt indicate doua controale pe an, indiferent de varsta.
• Orice femeie care si-a inceput viata sexuala trebuie sa efectueze anual, in cabinetul medicului ginecolog, testul Babes-Papanicolau.

Ramaneti la curent cu obiectivele dumneavoastra de sanatate
Controalele medicale consecvente joaca un rol esential in mentinerea starii generale de bine, a linistii sufletesti si a stabilitatii pe termen lung. Nu exista moment mai bun decat acum pentru a lua masuri concrete si masuri preventive de sanatate.


Medici specialisti Analize medicale

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate