Pacientii cu apnee obstructiva de somn prezinta leziuni silentioase de infarct cerebral
Stire medicala
Conform unui grup de cercetatori medicali din Japonia, pacientii cu apnee de somn cu forma oderata de boala pana la severa au un nivel mai mare al markerilor de inflamatie care au rol de precursori in boala arteriala coronara, ca si leziunile asociate cu infarctul cerebral silentios, au un risc mai mare de accident vascular cerebral.
Dr Kenji Minoguchi, de la Univeritatea de Medicina Showa din Tokyo, impreuna cu colaboratorii sai au studiat infarctul cerebral silentios, moartea tesutului cerebral ca urmarea a lipsei de sange, asupra a 50 de pacienti de sex masculin care prezentau apnee de somn obstructiva.
De asemenea, cercetatorii au examinat efectele a 3 luni de tratament pe cale nazala cu oxigen cu presiune pozitiva continua asupra nivelurilor serice ale markerului de inflamatie la 24 de pacienti de sex masculin care prezentau apnee de somn in forma moderata pana la severa.
Conform autorilor aparitia accidentelor vasculare la pacientii cu apnee de somn este probabil precedata de boala cerebrovasculara subclinica sau de infarct cerebral silentios care este depistat prin rezonanta magnetica nucleara.
"Procentul cazurilor de infarct cerebral silentios la pacientii cu apnee de somn in forma moderata pana la severa de 25% a fost mai mare decat in cazul subiectilor de control obezi care au fost in procent de 6,7%”, a afirmat Dr. Minoguchi.
Cercetatorii au remarcat faptul ca boala cardiovasculara este frecvent caracterizata de prezenta de raspunsuri inflamatorii care pot amplifica activarea plachetara si pot mari prevalenta infarctului cerebral silentios.
Articole recomandate
-
Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca
-
Totul despre Colonoscopie
-
Tulburarile de somn
-
In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Cat de mult inseamna prea obosit
-
Gura uscata noaptea? Care ar putea fi cauzele?
-
25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru ...
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Medicina sportiva si riscurile...
Generalitati Medicina sportiva este o ramura a specialitatilor medicale care se preocupa cu precadere in studierea pentru ca mai apoi aplicarea informatiilor medicale in domeniul sportiv. Aceasta ramura studiaza tipurile de patologii la care sunt predispusi...citeste mai mult
-
11 mituri surprinzatoare din medicina
Generalitati Cultura medicala populara detine nenumarate mituri impresionante despre sanatate pe care oricine trebuie sa le cunoasca, deoarece au ca subiect de discutie organismul uman, afectiunile cronice si sezoniere, dar si regimul alimentar. Majoritatea...citeste mai mult
-
Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae...
Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Exista o educatie sexuala in randul cuplurilor adulte din Romania la ora actuala? Exista un anumit grad de educatie in probleme de...citeste mai mult