Coronavirus Update

Pacientii cu apnee obstructiva de somn prezinta leziuni silentioase de infarct cerebral

Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Conform unui grup de cercetatori medicali din Japonia, pacientii cu apnee de somn cu forma oderata de boala pana la severa au un nivel mai mare al markerilor de inflamatie care au rol de precursori in boala arteriala coronara, ca si leziunile asociate cu infarctul cerebral silentios, au un risc mai mare de accident vascular cerebral.
Dr Kenji Minoguchi, de la Univeritatea de Medicina Showa din Tokyo, impreuna cu colaboratorii sai au studiat infarctul cerebral silentios, moartea tesutului cerebral ca urmarea a lipsei de sange, asupra a 50 de pacienti de sex masculin care prezentau apnee de somn obstructiva.
De asemenea, cercetatorii au examinat efectele a 3 luni de tratament pe cale nazala cu oxigen cu presiune pozitiva continua asupra nivelurilor serice ale markerului de inflamatie la 24 de pacienti de sex masculin care prezentau apnee de somn in forma moderata pana la severa.
Conform autorilor aparitia accidentelor vasculare la pacientii cu apnee de somn este probabil precedata de boala cerebrovasculara subclinica sau de infarct cerebral silentios care este depistat prin rezonanta magnetica nucleara.
"Procentul cazurilor de infarct cerebral silentios la pacientii cu apnee de somn in forma moderata pana la severa de 25% a fost mai mare decat in cazul subiectilor de control obezi care au fost in procent de 6,7%”, a afirmat Dr. Minoguchi.

Cercetatorii au remarcat faptul ca boala cardiovasculara este frecvent caracterizata de prezenta de raspunsuri inflamatorii care pot amplifica activarea plachetara si pot mari prevalenta infarctului cerebral silentios.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Medicina sportiva si riscurile sportivilor Medicina sportiva si riscurile...

    Generalitati Medicina sportiva este o ramura a specialitatilor medicale care se preocupa cu precadere in studierea pentru ca mai apoi aplicarea informatiilor medicale in domeniul sportiv. Aceasta ramura studiaza tipurile de patologii la care sunt predispusi...citeste mai mult

  • 11 mituri surprinzatoare din medicina 11 mituri surprinzatoare din medicina

    Generalitati Cultura medicala populara detine nenumarate mituri impresionante despre sanatate pe care oricine trebuie sa le cunoasca, deoarece au ca subiect de discutie organismul uman, afectiunile cronice si sezoniere, dar si regimul alimentar. Majoritatea...citeste mai mult

  • Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae...

    Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Exista o educatie sexuala in randul cuplurilor adulte din Romania la ora actuala? Exista un anumit grad de educatie in probleme de...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate