La copiii cu otita medie acuta este indicata de obicei doar urmarirea atenta a acestora

Publicat la data de: 14 Decembrie 2006

In urma unei metaanalize s-a dovedit ca cei mai multi copii cu otita medie acuta necesita numai o perioada de urmarire, fara administrarea tratamentului antibiotic. Acest lucru se datoreaza faptului ca otita medie este de obicei de etiologie virala, care se vindeca in mod spontan.
Exceptia este reprezentata de copii sub 2 ani cu otita medie bilaterala si copii care au otita medie insotita de otoree. In aceste cazuri, tratamentul initial ar trebui sa includa antibiotice. Dr. Maroeska M. Rovers, de la Julius Center for Health Science and Primary Care, Utrecht, the Netherlands si colegii sai au efectuat o metaanaliza a 6 studii randomizate care au urmarit tratamentul otitei medii acute la copii.
Datele au fost obtinute de la 1643 de copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 12 ani, au declarat cercetatorii in numarul din octombrie al revistei The Lancet.
La copiii mai mici de 2 ani care au avut otita medie bilaterala, la cei tratati cu antibiotice, 30% au avut durere, febra sau ambele din ziua a 3 pana in a 7 a zi de boala, comparativ cu cei care au fost numai observati si la care acest procent a fost de 55%. Aceasta inseamna ca la acest grup de pacienti este necesara terapia antibiotica pentru a preveni o evolutie mai prelungita a otitei medii.
Un rezultat similar a fost notat si in cazul copiilor la care otita medie a fost insotita de otoree. La acest grup de pacienti numarul pacientilor care necesita tratament pentru a preveni o evolutie complicata a fost 3.In contrast, la celelalte grupe de copii acest numar a fost mult mai mare. De exemplu, la copii sub 2 ani si cu otita medie unilaterala, 20 ar necesita tratament cu antibiotice pentru a preveni evolutia prelungita a unui singur caz.
Pentru cei mai multi copii cu forma usoara de boala "este justificata doar observarea acestora", a adaugat Dr. Rovers si colegii sai.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Otita la copil Otita la copil

    Cauze Spatiul din spatele timpanului, urechea medie, inchide sistemul auditiv si este gol in interior. Secretiile naturale formate aici sunt eliminate printr-un traseu intern numit trompa lui Eustachio. La copii, aceasta nu functioneaza foarte bine intotdeauna,...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Coronavirus Update