S-a descoperit mecanismul de actiune al bacteriilor si terapii noi pentru tratarea infectiilor

Publicat la data de: 19 Decembrie 2006

Noile descoperiri pot permite cercetatorilor sa previna imbolnavirea cu un anumit tip de Escherichia coli la persoanele care au dobandit infectia bacteriana. Aceste descoperiri au aratat ca se pot preveni infectiile si cu alte tipuri de bacterii si de asemenea se poate inlatura tratamentul antibiotic, ca unica optiune terapeutica in tratarea infectiilor bacteriene.

Cercetatorii de la Universitatea Texas Southwestern Medical Center, din Dallas, au identificat un receptor, QseC, care este utilizat de E. coli pentru a primi semnale de la nivelul intestinului, microorganisme care ulterior vor determina aparitia infectiei bacteriene la nivel intestinal si aparitia unor simptome precum diareea.

Din momentul identificarii receptorului care determina aparitia infectiei, cercetatorii au reusit sa blocheze semnalele trimise de la nivelul intestinului spre acest receptor folosind fentolamina (Regitina), un alfa-blocant cu actiune centrala si periferica utilizat in tratamentul hipertensiunii arteriale.

Acest receptor este prezent pe multi agenti patogeni, astfel ca pentru a impiedica aparitia infectiei bacteriene trebuie produsi antagonisti specifici. Cercetatorii au studiat efectul antagonistilor adrenergici – inclusiv alfa si beta blocantii – la nivelul receptorului QseC, pentru a determina eficacitatea acestora in blocarea receptionarii semnalelor de la hormonii intestinali. Fentolamina s-a dovedit eficienta pentru blocarea receptorului QseC, ea intrand in competitie cu adrenalina si noradrenalina (hormonii care transmit in mod normal semnalele de la intestin la bacterie) pentru legarea de receptor. Descoperirile acestui studiu, publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, pot ajuta la o mai buna intelegere a modului in care vor trebui dezvoltate viitoarele medicamente utilizate la tratarea infectiilor bacteriene fara a fi folosite antibioticele. Utilizarea in exces a antibioticelor a determinat dezvoltarea rezistentei bacteriene la antibiotice, astfel incat medicii au nevoie stringenta de noi tipuri de terapie.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • 5 cazuri in care trebuie consultat medicul urolog 5 cazuri in care trebuie consultat...

    Generalitati Unele simptome ale incontinentei urinare sunt evidente: scurgeri de urina care apar in mod necontrolat sau pur si simplu imposibilitatea de a reusi amanarea urinarii pana se ajunge la toaleta. Totusi, destul de multi adulti nu acorda importanta...citeste mai mult

  • Dismorfofobia peniana (sindromul penisului scurt) Dismorfofobia peniana (sindromul...

    Un studiu publicat in anul 2007 intr-o faimoasa revista de urologie din Europa a demonstrat ca peste 85% dintre femei sunt multumite de marimea penisului partenerilor, in timp ce 45% dintre barbati considera ca dimensiunile acestuia sunt complet nesatisfacatoare. O alta...citeste mai mult

  • Tehnici si proceduri de marire a penisului Tehnici si proceduri de marire a...

    Generalitati Dorinta de marire a penisului exista in mintea majoritatii barbatilor, nu are rost sa negam acest fapt. Inca de cand citesc diverse reclame in revistele dedicate barbatilor, sau de cand, din curiozitate deschid e-mailuri care promit minuni, se intreaba:...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Coronavirus Update