Focar de hepatita intr-o comuna maramureseana
Stire medicala
Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Maramures au semnalat, marti, ca in comuna Ardusat a izbucnit un focar de hepatita A, fiind semnalate 50 de cazuri de imbolnavire, transmite corespondentul NewsIn.
Majoritatea bolnavilor sunt copii. Directorul ASP Maramures, Alexandru Ilies, a declarat ca primele cazuri de hepatita A au fost semnalate inca din luna februarie. Boala a aparut intr-unul din cartierele comunei Ardusat, unde majoritatea populatiei este de etnie roma.
„Primele cazuri de hepatita A au fost identificate in luna februarie. in prezent mai sunt internate in spital doua persoane. Hepatita virala acuta este „boala mainilor murdare” si a aparut in zona cartierului Fanate din comuna. Aici locuiesc aproximativ 500 de locuitori, din care 88% sunt persoane de etnie rroma si 12% romani. S-au vaccinat antihepatic 70 de persoane dintre care 47 de copii si 23 de adulti”, a spus Alexandru Ilies.
Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica au constatat ca localnicii din zona nu beneficiaza de alimentare cu apa potabila din reteaua publica a comunei. Cetatenii din zona isi transporta apa de la fantani situate in apropiere, insa in urma analizei microbiologice s-a constata ca apa nu este potabila, astfel incat s-a dispus informarea localnicilor despreacest aspect.
"Au fost dispuse masuri pentru instiintarea populatiei cu privire la faptul ca apa din fantani nu este potabila, iar in zilele urmatoare se va proceda la golirea fantanilor, respectiv dezinfectarea acestora", a mai spus Alexandru Ilies. Totodata conducerea Primariei Ardusat va face demersuri pentru salubrizarea zonei si montarea a doua cismele stradale in zona. Autoritatile le-au mai atras atentia locuitorilor din zona ca boala este transmisibila si ca este foarte importanta respectarea regulilor elementare de igiena corporala individuala si colectiva, spalarea cu apa si sapun pentru a evita aparitia de noi cazuri de hepatita virala.
Sursa NewsIn
Articole recomandate
-
Anatomia abdomenului
-
Anatomia si functiile ficatului
-
Ce este si cum se transmite holera?
-
Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Mituri comune despre psihoterapie si adevarul din spatele lor
-
Poti avea hepatita C si sa nu stii?
-
Endoscopia, cea mai importanta investigatie in gastroenterologie
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Probiotice pentru sanatatea digestiei
Generalitati Legatura dintre probiotice si sanatatea noastra nu mai este de mult o noutate pentru gastroenterologi. „Tratamentul” cu probiotice poate fi util in multe din bolile tractului digestiv. Zecile de miliarde de bacterii vii –...citeste mai mult
-
Fisura anala - cauze, simptome,...
Generalitati O fisura anala este o taietura sau o crapatura a pielii localizata de la anus pana la canalul anal. Fisurile sunt o conditie frecvent intalnita si sunt responsabile de 6-15% dintre vizitele la gastroenterolog. Acestea pot fi intalnite atat la barbati...citeste mai mult
-
Stresul si efectele lui nocive asupra...
Generalitati Stresul poate avea un impact devastator asupra digestiei, cauzand sau agravand hiperaciditatea gastrica, crampele stomacale sau digestia. Sindromul colonului iritabil, caracterizat prin dureri gastrice si episoade recurente de diaree si constipatie,...citeste mai mult