Clickmed
programare rapida la medic

Studiu: Cititul si somnul ajuta cel mai mult la prevenirea declinului cognitiv

Actualizat la data de: 11 Iulie 2014
Studiu: Cititul si somnul ajuta cel mai mult la prevenirea declinului cognitiv

Cercetatorii spanioli de la Universitatea din Valencia au descoperit ca somnul si cititul sunt doua dintre activitatile care ajuta cel mai mult la combaterea declinului mental care apare odata cu inaintarea in varsta.

Savantii din Spania au derulat un studiu pe mai multe persoane cu varste de peste 65 de ani, care au fost chestionate cu privire la stilul lor de viata, obiceiurile zilnice si alte informatii utile pentru depistarea principalelor moduri care pot ajuta la pastrarea facultatilor mentale pe termen mai lung.

Rezultatele studiului au evidentiat faptul ca persoanele care dorm intre sase si opt ore pe noapte prezinta un risc de doua ori mai mic de a suferi de tulburari cognitive decat cele care dorm mai mult sau mai putin.

Specialistii au subliniat ca acelasi beneficiu l-au constatat si in cazul varstnicilor care isi stimulau constant activitatea cerebrala cu ajutorul cititului, de unde au tras concluzia ca lectura constanta si somnul pot preveni declinul cerebral asociat cu inaintarea in varsta.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate