Clickmed
programare rapida la medic

8 activitati zilnice despre care nici nu banuiai ca fac minuni. Vezi daca le practici!

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2016
8 activitati zilnice despre care nici nu banuiai ca fac minuni. Vezi daca le practici!

Cand vine vorba despre sanataea ta, stii cat de important este sa ai o alimentatie echilibrata si sa fii activ. Insa stiai ca si alte activitati, precum hobby-urile tale contribuie la starea ta de bine?

Acestea contribuie la reducerea stresului si anxietatii, scad riscul aparitiei unor boli si scad tensiunea arteriala. Iata despre ce activitati este vorba:

Voluntariatul

Activitatile de voluntariat au efecte benefice asupra psihicului, caci iti creste stima de sine si multumirea. Totodata, acel sentiment de liniste sufleteasca dupa ce faci voluntariat la un adapost de animale sau dupa ce donezi cateva haine are si alte efecte asupra sanatatii.

Astfel de actiuni contribuie la reducerea stresului, a tensiunii arteriale si la cresterea sperantei de viata.

Intr-un studiu recent publicat in Jurnalul American de Sanatate Publica, cercetatorii au descoperit ca persoanele care faceau frecvent acte de generozitate erau mai protejate contra stresului.

Generozitatea iti imbunatateste si starea de spirit, pe termen scurt, a aratat un studiu din 2007. Cercetatorii au descoperit ca in urma donarii banilor, in creier se activeaza acei centri de placere ca si in cazul in care mergi la cumparaturi si iti cumperi ceea ce iti place.

Joaca cu animalele de companie

Vesti bune daca ai un companion blanos: faptul ca ai grija de un animalut ajuta la scaderea tensiunii arteriale, dar si cel de colesterol "rau" si de trigliceride din sange. Totodata, reduce sentimentele de tristete si de singuratate. Iar proprietarii de caini au parte de mai multe beneficii:

Potrivit unui studiu din 2011 la care au luat parte 2000 de persoane s-a constatat ca proprietarii de caini sunt mai activi din punct de vedere psihic, ceea ce inseamna ca sunt mai putin predispusi la obezitate.

Gatitul

Nu este nicio surpriza ca mancarea gatita acasa este mai sanatoasa decat cea pe care o mananci la restaurant sau fata de cea de tip fast-food. In oras, mancarurile pot avea mai multa sare, unt, ulei, margarina.

Un studiu din 2014 arata ca persoanele care mananca in mod regulat acasa consuma cu 130 mai putine calorii pe zi, spre deosebire de cei care nu au acest obicei. Este important ca parintii sa isi invete copiii sa gateasca acasa, folosind ingrediente proaspete.

Este o buna masura contra obezitatii, mai ales ca in ultimul deceniu a crscut numarul copiilor care sufera de obezitate.

Gradinaritul

Sa iti cresti propriile legume, fructe si ierburi aromatice reprezinta mai mult decat ingredientele folosite ca sa iti pregatesti o masa sanatoasa. Studiile arata ca este o activitate care te ajuta sa lupti cu stresul si iti poate ridica moralul.

De asemenea, faptul ca este o activitate placuta, in aer liber reduce simptomele depresiei. Mai multe cercetari arata ca gradinaritul scade riscul de dementa.

Doua studii efectuate anul trecut au aratat ca participantii cu varsta de 60 si 70 de ani care au gradinarit cu regularitate aveau un risc cuprins intre 36% si 47% mai mic de a face aceasta boala, spre deosebire de cei care nu aveau acest obicei. De asemenea, nu sunt de neglijat nici beneficiile pe care gradinaritul le aduce asupra starii fizice.

O cercetare efectuata in anul 2013, care a fost publicata in Jurnalul American de Promovare a Sanatatii se arata ca reprizele de activitati fizice moderate precum gradinaritul pot fi la fel de benefice ca o sedinta la sala de sport. Si in plus, ai beneficiul ca poti sa faci miscare in aer liber, inconjurat de frumusetea naturii.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate