Clickmed
programare rapida la medic

Ce este mai grav, impotenta sau priapismul?

Publicat la data de: 18 Martie 2008

Priapismul este o erectie patologica, dureroasa si neurmata de ejaculare (se produce doar erectia corpilor cavernosi). In functie de timpul cat se mentine aceasta erectie, ea poate duce la o disfunctie erectila permanenta sau chiar la cangrena penisului.
O ipoteza, indica ca una din cauzele priapismului, un nivel crescut de Adenozina (substanta care intra in compozitia acizilor nucleici).
Adenozina are un efect vasodilatator, astfel explicandu-se producerea erectiei.
Pentru a verifica aceasta ipoteza, a fost efectuat un test pe soareci de experienta masculi, care au fost modificati genetic.
Modificarea genetica, consta in faptul ca, soarecii aveau un deficit al enzimei care blocheaza efectul Adenozinei. Cu alte cuvinte, soarecii aveau un nivel crescut de Adenozina.
Pe durata experimentului, s-a observat ca soarecii prezentau in mod constant erectii.
Dupa aceasta observatie, s-a hotarat ca soarecilor sa li se administreze Polietilen Glicol - ADA, aceasta substanta reduce cantitatea de Adenozina. Dupa administrarea, frecventa si durata erectiilor a scazut.
Astfel, Polietilen Glicolul - ADA si a dovedit eficienta in tratarea deficitului enzimatic al soarecilor modificati genetic.
Exista deja o licenta de folosire, a acestei substante, pentru tratarea unui deficit enzimatic asemanator, intalnit rar si la copii.
In momentul de fata, tratamentul priapismului la oameni, este unul invaziv. El consta in drenajul chirurgical, al sangelui din tesuturile penisului aflat in erectie.
Tratamentul cu Polietilen Glicol - ADA, poate fi folosit si in tratarea barbatilor care sufera de Talasemie sau de Anemie Sickle - cell (o forma de anemie, in care eritrocitele au forma de secera).
In jur de 40 la suta dintre barbatii care sufera de aceste 2 boli, prezinta ca simptom priapismul.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate