Clickmed
programare rapida la medic

Urina

lichid secretat de catre nefroni (unitati functionale ale rinichiului), care se scurge pe caile urinare excretorii (calice, bazinete, uretere) si se acumuleaza in vezica inainte de a fi evacuata prin uretra.

Compozitie - Urina este un lichid galben-pai sau de culoarea chihlimbarului, limpede in momentul emisiei ei, cu un miros specific si usor acida. Ea este constituita din apa, in care sunt dizolvate substante minerale (sodiu, potasiu, calciu, magneziu sub forma de cloruri, sulfati, fosfati) si organice (uree, creatinina, acid uric, acizi aminati, enzime, hormoni, vitamine), si contine globule rosii si globule albe in cantitate mica (mai putin de 5 000 pe mililitru).
Volumul urinei excretate este cuprins in mod normal intre 0,5 si 2 litri in 24 ore, dar variaza in functie de varsta subiectului, de cantitatea de lichide absorbite, de alimentatie, de activitatea fizica, de climat etc.

Elaborare si fiziologie - Glomerulul, prima parte a nefronului, elaboreaza urina primara prin filtrarea sangelui; aceasta urina este apoi transformata in tubul renal, a doua parte a nefronului, prin fenomene de reabsorbtie (recuperarea unei parti din apa, din sodiu etc.) si de secretie, in urina definitiva, a carei cantitate si compozitie variaza astfel incat mediul interior al corpului sa ramana constant.
Urina joaca deci un dublu rol: eliminarea deseurilor ca ureea, creatinina si, de asemenea, a unui mare numar de medicamente si de toxice, pe de o parte, mentinerea constantei mediului interior al organismului multumita unei reglari a cantitatilor de apa si de saruri minerale care se elimina, pe de alta parte.

Patologie
- O schimbare a culorii urinei poate pune in evidenta un icter (urina brun-roscata) sau o hematurie (urina rosie).
- Prezenta unor elemente anormale in urina sau in sedimeniul urinar este simptomatica pentru anumite boli: diabet daca este vorba de glucoza, nefropatie atunci cand acestea sunt proteine, acidocetoza in caz de corpi cetonici, afectiune hepatica in caz de urobilina etc.
O variatie a compozitiei urinei poate dezvalui o boala: astfel, o crestere anormala a nivelului de calciu poate semnala o hiperparatiroidie, in timp ce o micsorare anormala a acestui nivel este caracteristica unei hipoparatiroidii sau unei insuficiente renale.

Citeste si

Arhiva
  • Interventia chirurgicala pentru tratarea incontinentei urinare Interventia chirurgicala pentru...

    Tratamentul incontinentei urinare Cand o persoana are scurgeri de urina atunci cand stranuta, tuseste sau rade, inseamna ca sufera de incontinenta urinara. In cazul in care simptomele nu pot fi tinute sub control prin metode non-invazive, ar trebui sa se ia in calcul...citeste mai mult

  • Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei Efectele merisorului in prevenirea si...

    Generalitati Infectiile urinare sunt extrem de frecvente la femei, iar odata ce apar au tendinta sa fie recurente. Se pare ca merisorul este unul dintre fructele de padure care ajuta in prevenirea si tratarea infectiilor tractului urinar si exista si dovezi...citeste mai mult

  • Remedii naturiste pentru probleme urinare Remedii naturiste pentru probleme...

    Generalitati Rinichii, ureterele, vezica urinara, muschii sfincterului si uretra sunt parti ale sistemului urinar, care actioneaza impreuna pentru a produce, depozita si transporta urina dintr-un organism. Functionarea necorespunzatoare a sistemului urinar din...citeste mai mult

  • Cat de des ar trebui sa urineze o persoana?    Cat de des ar trebui sa urineze o...

    Generalitati Majoritatea adultilor urineaza de patru-sapte ori pe zi. In cazul unor afectiuni pot vizita toaleta chiar si de 10, 20 sau chiar 30 de ori pe zi, iar acest lucru poate sa impiedice in mod serios desfasurarea activitatilor normale zilnice. Indiferent...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter