Clickmed
programare rapida la medic

Ziua pneumologiei romanesti

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2013
Ziua pneumologiei romanesti

In ultimii 25 de ani, pneumologia romaneasca a continuat sa se dezvolte neincetat, astfel incat, in prezent, in cadrul Societatii Romane de Pneumologie, exista 7 sectiuni (tabacologie, pneumologie pediatrica, bronhologie, fiziopatologie respiratorie, tuberculoza, somnologie, cancer bronhopulmonar), precum si 3 grupuri de lucru (hipertensiune pulmonara, sarcoidoza, mucoviscidoza).

Toate aceste sectiuni organizeaza intalniri regulate si un congres national la fiecare doi ani. Evenimentul de astazi a reprezentat o scurta retrospectiva a acestora si totodata un semnal de alarma!

„85% dintre pacientii ce ajung la medic sufera de BPOC, astm sau alte afectiuni pulmonare. Este foarte important ca pacientii sa invete sa merga la controalele periodice, la medicii de familie, sa isi protejeze sanatatea. incercam sa educam atat pacientii cat si medicii. Pneumologia romaneasca este permanent implicata in dezvoltarea disciplinei, prin educatie medicala continua!- a declarat prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele SRP. ”

Astfel, conform declaratiilor d-lui Profesor Florin Mihaltan, anul acesta s-a finalizat “Proiectul cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013”, intitulat “Calitate in serviciile medicale de pneumologie prin formare profesionala continua si flexibilitate organizationala”

. Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat cresterea gradului de adaptabilitate si de competenta in activitate pentru grupul tinta (personal si manageri din domeniul sanatatii) prin identificarea si promovarea unor modele manageriale eficiente in contextul descentralizarii si prin sporirea capacitatii de intelegere si operare cu noile tehnologii utilizate in domeniul pneumologiei.

* Un alt proiect, pe care merita sa il amintim, a avut loc in iulie 2013, si este vorba despre Prima Conferinta Nationala de Cancer Pulmonar.
“Cancerul pulmonar este o neoplazie care domina tabloul actual al malignitatilor in intreaga lume; este situat pe un tragic prim loc in statisticile de mortalitate, oriunde pe glob, este o problema majora de sanatate publica”- a declarat Prof. Dr. Florin Mihaltan.

Incidenta cancerului bronhopulmonar este in crestere rapida in ultimii 30 de ani, in paralel cu fumatul. Se estimeaza ca, in prezent, in majoritatea tarilor occidentale, procentul de cazuri de cancer pulmonar datorat fumatului este de 90% la barbati si de 80% la femei; in cazul tarilor in curs de dezvoltare, procentele sunt considerabil mai mici. in tara noastra, datele statistice arata o crestere considerabila a fumatului in rindul femeilor in ultimii ani. Riscul dezvoltarii cancerului bronhopulmonar creste cu numarul de tigarete fumate zilnic.

* in septembrie 2013 a avut loc Workshop-ul National de Medicina Somnului, workshop ce a continuat periplul in tainele somnologiei prin comunicari, demonstratii practice si cazuri clinice legate de tulburarile respiratorii in timpul somnului, metode diagnostice, consecintele acestora asupra organismului, precum si posibilitatile terapeutice prin CPAP si ventilatie non invaziva.

* in perioada 13-15 iunie 2013, la Sibiu s-a desfasurat a V-a Conferinta Nationala de Somnologie. Aceasta a adunat 370 de medici pneumologi si de alte specialitati (cu 50% mai mult fata de Conferinta organizata in 2011), precum si lectori de seama: 61 de membri ai Societatii Romane de Pneumologie, profesori, conferentiari, neurologi, pediatri, chirurgi, dar si invitati straini: 9 profesori de renume de la prestigioase universitati din Belgia, Spania, Germania, Elvetia, Danemarca, Suedia, Portugalia.

Stiindu-se ca adormitul la volan reprezinta una dintre cauzele importante ale accidentelor, in august 2013, SRP a sustinut Campania Wake up Bus – Trezeste-te Europa - Nu adormi la volan. SRP a dezvoltat asadar un program pentru apneea in somn si riscul pe care aceasta il reprezinta in cazul soferilor, dovedindu-se o disciplina activa si implicata in societate.

Pe 4-5 oct se desfasoara la Bucuresti Prima Conferinta Nationala de Medicina Respiratorie Personalizata, un eveniment unic, in cadrul caruia vor fi abordate, intr-o maniera complet inovativa, principalele patologii respiratorii: astmul bronsic, BPOC, bronsiectaziile, tuberculoza, fibrozele pulmonare idiopatice, pneumoniile, tabagismul, cancerul bronhopulmonar, bolile pulmonare rare.

In cadrul aceluiasi eveniment, prof. dr. Florin Mihaltan va prezenta si datele epidemilogice nationale privind prevalenta BPOC - „Studiul de Prelevanta BPOC in Romania”. Pornind de la ideea ca numarul real al persoanelor afectate de boli respiratorii cronice a fost aproximat pana acum, deoarece nu a existat niciun studiu care sa cuprinda cifre reprezentative la nivel national, noua lucrare prezinta, pentru prima data in Romania, informatii complete despre una dintre primele 3 boli care afecteaza mortal populatia globului.

Romania avea nevoie de o astfel de cercetare, cu atat mai mult cu cat se estimeaza ca BPOC va deveni a treia cauza de deces la nivel global, pana in anul 2020. Studiul constituie primul demers structurat la nivel national de evaluare a prevalentei BPOC in Romania, care a utilizat si spirometria. Populatia tinta a fost reprezentata de adultii de peste 40 de ani.

Dintre acestia, declarativ, 33% fumau, 30% prezentau dispnee de efort, 19% acuzau dispnee nocturna, 18% aveau wheezing, 17% aveau tuse cu expectoratie, minimum trei luni pe an, minimum 2 ani consecutiv, 15% acuzau sufocare, 10% faceau un tratament pentru probleme respiratorii si 9% au declarat un diagnostic anterior de boli respiratorii. in total, 51% din populatia de peste 40 de ani a fost identificata ca fiind la risc de BPOC.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate