Coronavirus Update

Salvati Copiii Romania prezinta studiul si rezultatele programului-pilot

Actualizat la data de: 29 Februarie 2012
Salvati Copiii Romania prezinta studiul si rezultatele programului-pilot

Organizatia Salvati Copiii Romania a lansat studiul privind sanatatea reproducerii si a nou-nascutului in randul beneficiarilor programului national “Fiecare Copil Conteaza".

Desfasurat in perioada noiembrie 2010–decembrie 2011 cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) Romania si al Directiilor de Sanatate Publica, programul-pilot a fost implementat in 16 localitati defavorizate din mediul rural, acoperind judetele Brasov, Caras-Severin, Dambovita si Vrancea.

Identificarea cauzelor cresterii mortalitatii infantile in cele 4 judete selectate a reprezentat obiectivul principal al studiului, dar si oportunitatea de a propune solutii viabile prin intermediului programului-pilot "Fiecare copil conteaza".

In acest sens, actiunile Asociatiei au vizat informarea corecta a gravidelor si tinerelor mame cu privire la adoptarea celui mai bun comportament in raport cu nou-nascutii.

"Felicit initiativa Asociatiei Salvati Copiii Romania pentru grija pe care o arata fata de sanatatea gravidelor si a nou-nascutilor. Prin acest studiu am reamintit mamelor rolul esential pe care il are starea de sanatate in dezvoltarea armonioasa a copilului", a declarat Dr. Cristian Anton Irimie, Secretar de Stat al Ministerului Sanatatii.

Un total de 1022 de beneficiari, dintre care 166 gravide, 250 tinere mame si 606 copii, au primit informatii privind masurile obligatorii pentru prevenirea imbolnavirilor, pastrarea curateniei si respectarea regulilor de crestere a copiilor, dar si suport nutritional, suplimente nutritive si produse igienico-sanitare.

“Obictivele pe care ni le-am propus in anul 2011 vor ramane aceleasi si in anul doi de proiect, cu mentiunea ca anul acesta ne adresam si adolescentilor, in randul carora asteaptam o crestere a nivelului de educatie sexuala si vom acorda mai multa atentie dotarii maternitatilor. De asemenea, speram sa dezvoltam parteneriate cu Ministerul Sanatatii, autoritati, specialisti si ONG-uri pentru a creste impactul in randul beneficiarilor", a precizat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Pentru acest an, Organizatia Salvati Copiii Romania vizeaza extinderea proiectului-pilot in 10 alte localitati defavorizate din 5 noi judete: Botosani, Suceava, Iasi, Neamt si Vaslui.

“GlaxoSmithKline (GSK) este o companie farmaceutica cu radacini puternice, de peste 20 de ani in Romania. Prin urmare, dorinta noastra de a sustine proiecte in sanatate si educatie in sanatate, asa cum este proiectul "Fiecare copil conteaza" pe care il derulam alaturi de Salvati Copiii Romania, a venit in mod firesc, intrucat principala noastra preocupare este sa contribuim la imbunatatirea sanatatii oamenilor. Mai mult decat atat, stiind ca Romania are cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, ne-am dorit sa mergem si mai in profunzime si sa sprijinim cele mai grave cauze. Asta inseamna de cele mai multe ori sa ajungem, prin proiectele pe care le sustinem, in comunitati izolate sau foarte sarace, acolo unde nevoia este mai mare - asa cum sunt localitatile pe care le-am inclus in anul-pilot al proiectului, cand peste 400 de mame sau viitoare mame au primit consiliere, sau cele 5 judete in care vom ajunge anul acesta", a declarat Andreia Cucu, PR & Communication Manager GSK Romania.

In primul an al proiectului, pentru identificarea si sprijinirea gravidelor, mamelor tinere si copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani, au contribuit 32 de cadre medicale din comunitatile vizate, dar si reprezentanti ai DSP, ISJ, DGASPC si ai primariilor locale. Programul “Fiecare copil conteaza" a avut un impact local pozitiv asupra comunitatilor de mame si gravide din zonele selectate, astfel:

  • Numarul de gravide care vin la control a crescut cu 10%
  • Interesul gravidelor pentru analize a crescut cu 5%
  • Numarul de copii vaccinati a crescut cu 25%
  • Numarul de controale medicale la copii a crescut cu 10%
  • Gradul de mentinere a igienei casei si copilului a crescut cu 15%
  • Respectarea regulilor de ingrijire a copilului a crescut cu 10%

Despre Organizatia Salvati Copiii Romania
Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit care, din 1990 militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania.

Programele sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile – copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati, copiii cu dizabilitati etc. in cei 21 ani de activitate, peste 600.000 de copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de Asociatie.

Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume ce promoveaza drepturile si protectia copilului. Organizatia cuprinde 29 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

GlaxoSmithKline (GSK)
Una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substaniala activitate de cercetare si dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedica imbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simt mai bine si sa triasca mai mult.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate