Clickmed
programare rapida la medic

Peste 200 de participanti la Ziua Nationala a Transplantului

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2015
Peste 200 de participanti la Ziua Nationala a Transplantului

Pe 17 aprilie 2015 a avut loc Ziua Nationala a Transplantului, care, anul acesta, a fost dedicata aniversarii a 15 ani de transplant hepatic in Romania, reunind astfel peste 200 de participanti.

Activitatea impresionanta de 15 ani de transplant hepatic in Romania a fost celebrata printr-un simpozion la care au luat cuvantul Prof. Irinel Popescu, Acad. Victor Voicu, Prof. Domenico Forti, Prof. Christoph Broelsch, Prof. Mihai Lucan si Prof. Radu Deac.

Se evidentiaza formarea unor echipe de specialisti formidabili in domeniu, se remarca colegialitatea si generozitatea grupului de la Institutul Clinic Fundeni care nu a avut retineri in a instrui si a conduce alti colegi apti de performanta in acest domeniu dificil.

Suntem cu totii in consens ca cel care a fost initiatorul, promotorul, cel care prin competenta, perseverenta, profesionalism si dedicare a permis o izbanda de mare semnificatie pentru scoala medicala romaneasca, este Prof. Irinel Popescu, caruia ii multumim pentru integralitatea eforturilor sale, pentru transformarea unei idei in succes. Progresul acestor echipe complexe implicate in transplantul hepatic din Romania se constituie drept un omagiu pentru scoala medicala romaneasca.”, a declarat Acad. Victor Voicu, Presedintele Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Romane.

In raport cu clasificarile internationale care stabilesc tipurile de centre de transplant, Programul de transplant hepatic din Romania a parcurs 3 perioade:
- aprilie 2000 - decembrie 2006, in care nr. de transplanturi nu a depasit 20, numar care a incadrat Romania in categoria centrelor cu volum mic;
- ianuarie 2007 - decembrie 2010, in care activitatea de prelevare la nivel national a inceput sa creasca, efectuandu-se intre 20 si 50 de transplanturi pe an, incadrandu-ne astfel la centrele cu volum mediu;
- ianuarie 2011 - aprilie 2015, cu peste 50 de transplanturi pe an si care ne incadreaza intre centrele cu volum mare.

Prof. Irinel Popescu a evidentiat ca este un moment fericit, pentru ca dupa 15 ani de zile in care au fost parcurse cele 3 perioade, finalizate cu ceea ce se numeste ”high volume programe”, scoala de transplant hepatic din Romania a atins un punct de maturitate, cu echipe capabile sa faca independent operatia de transplant, echipe care sa nu permita sa se piarda vreun donator sau care sa nu fie pusa in situatia ca o urgenta sa nu poata fi rezolvata la timp din lipsa de resurse umane.

Acesta a mai adaugat ca potentialul Romaniei este mult mai mare in materie de donatori: „Suntem o tara care, daca am avea o medie de 15 donatori la 1 milion de locuitori, ar trebui sa avem peste 300 de operatii de transplant pe an. Cand programul de transplant de la Spitalul Sf. Maria va atinge cifrele de la I. C. Fundeni, va fi nevoie de un treilea, poate un al patrulea program in Romania.”

In momentul de fata, transplantul hepatic in Romania are un volum de activitate de peste 100 de operatii pe an, existand posibilitatea de a trata bolnavi cu toate tipurile de afectiuni acute sau cronice, unul dintre deziderate fiind reprezentat de diversificarea tipurilor de transplant.

Pentru a scadea presiunea de pe listele de asteptare, de-a lungul celor 15 ani de transplant hepatic in Romania, s-a incercat optimizarea legislatiei, educarea si instruirea echipei ATI (condusa de Prof. Dan Tulbure), educarea populatiei, inclusiv prin acordul Bisericii Ortodoxe Romane, si crearea unei retele nationale de coordonatori de transplant in marile spitale (primul coordonator de transplant din Romania a fost Dr. Victor Zota). Daca la inceput, timpul de asteptare era foarte mare, aproape greu de comunicat bolnavilor, in perioada 2009 - 2012 a inceput sa scada, iar acum, in ultimii ani, s-a redus foarte mult.

Inceputurile programului de transplant au beneficiat de o colaborare speciala, de o expertiza internationala oferita cu generozitate, datorita careia primii pasi au putut fi facuti mai usor. Cele doua figuri proeminente ale transplantologiei mondiale care au contribuit la succesul programului de transplant hepatic din Romania sunt Prof. Domenico Forti si Prof. Christoph Broelsch, care au fost prezenti la acest eveniment. Acestia au subliniat ca programul de transplant hepatic din Romania reprezinta un punct de referinta pentru Europa de est.

Succesul obtinut de scoala romaneasca de transplant hepatic pe parcursul celor 15 ani a fost subliniat si de Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care a reliefat: „Rezultatele obtinute in aceasta perioada innobileaza toata aceasta activitate extraordinara. Activitatea de transplant este domeniul cu care ne laudam in Europa, suntem in primele locuri, avem practic printre cele mai bune echipe nu numai la nivel european, ci si la nivel mondial si cred ca este un motiv de mandrie nationala faptul ca reusim atatea lucruri extraordinare.

Simpozionul aniversar a fost urmat de festivitatile Zilei Nationale a Transplantului, in care a fost subliniat rolul primordial al donatorilor pentru activitatea remarcabila de transplant din Romania.

In acest sens, Prof. Mihai Lucan a declarat: „Nimic in medicina nu seamana mai mult cu un act divin decat redarea vietii si a sperantei acelora care si-au pierdut-o prin pierderea functiei unui organ vital. Este bine ca sarbatorim ani si cifre, dar uneori uitam sa ne aducem aminte de ce este posibila activitatea de transplant.

Actvitatea de transplant de la donator decedat este posibila pentru ca exista familii care, in pofida momentelor de restriste extraordinare, sunt de acord sa doneze organele celui drag, in asa fel incat acesta sa traiasca in continuare, salvand viata altor oameni care au nevoie de acele organe.

Eu zic ca trebuie sa facem de fiecare data un moment de reculegere si de pretuire pentru acesti oameni. Rata semnificativa de donare si rata mica de refuz evidentiaza ca avem in noi nadejde si suflet. Acesti oameni merita tot respectul nostru pentru ca fara ei n-am face nimic.”

Urmand aceeasi linie, Prof. Radu Deac a completat: „Activitatea de transplant este important marcata de existenta donatorilor, de disponibilitatea organelor si tesuturilor care determina succesul transplantarii. Este foarte frumos ca sarbatorim anual ziua transplantului si poate ar fi bine sa avem si o zi a donatorilor, care ar fi o zi a recunostintei pentru donatorii care se prapadesc.”

Ziua Nationala a Transplantului a avut loc in cadrul Proiectului POSDRU 186/3.2/S/155295 - DEZVOLTAREA COMPETENTELOR IN TRANSPLANT, implementat de Academia de Stiinte Medicale din Romania si care are ca principale obiective: specializarea profesionala in domeniul transplantului de organe, tesuturi si celule si promovarea importantei actului de donare in randul populatiei.

Prezentarea succinta a proiectului a fost realizata in cadrul Conferintei de presa care a marcat deschiderea oficiala a Zilei Nationale a Transplantului.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate