Coronavirus Update

Alaptarea – un factor important in reducerea mortalitatii infantile

Actualizat la data de: 06 August 2015
 Alaptarea – un factor important in reducerea mortalitatii infantile

Pentru prima data in ultimii 25 de ani, rata mortalitatii infantile in Romania nu inregistreaza nicio scadere. Conform datelor INS, in 2014 aceasta se pastreaza la nivelul ingrijorator de 8,8‰.

In aceste condiii, alaptarea este unul dintre putinii factori de protectie la indemana, cu eficacitate dovedita si care tine doar de educatia corecta a mamelor si de un bun suport post-natal.

Organizatia Salvati Copiii sustine alaptarea exclusiva pana la 6 luni si recomandata pana la 2 ani, conform standardelor OMS.

In ciuda faptului ca beneficiile alaptarii au fost clar dovedite, numarul femeilor din intreaga lume care isi hranesc copiii la san nu a crescut in mod vizibil in ultimii ani.

In Romania, rata alaptarii exclusive este de aproximativ 13%, cifra ce ne plaseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana. Mai mult, iniierea alaptarii in prima jumatate de ora de la natere se face, in Romania, la numai 8,3% dintre copii.

Pentru a pune lucrurile in perspectiva globala, un studiu efectuat de Salvati Copiii International arata ca 95 de nou-nascuti ar putea fi salvati in fiecare ora, in intreaga lume – 830.000 de bebelusi pe an – daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere. Astfel, daca bebelusii ar primi colostru – primul lapte matern - in prima ora de viata, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar sansele de supravietuire s-ar tripla.

In Romania, in maternitatile publice nu exista un program de suport post-natal adecvat, pentru tinerele mamici, care sa incurajeze alaptarea. De asemenea, cele numai 600 de moae angajate in sistem, pentru aproximativ 180.000 de nateri pe an (conform datelor INS), demonstreaza o scadere importanta a utilizarii competenelor acestora.

In mediul rural se nasc peste 40% dintre copiii din Romania si tot in mediul rural este inregistrat nivelul cel mai ridicat de prematuritate. Aici, rata mortalitatii infantile este in continuare mai mare - de 10.4‰ - in comparaie cu cea din mediul urban – de 6.8‰ (INS 2013). Alaptarea este un factor important, ce ar contribui la scaderea acestor procente.

Enterocolita ulcero-necrotica este o complicatie foarte frecventa in cazul naterilor premature sau a copiilor cu greutate mica la nastere. Aceasta afectiune demonstreaza faptul ca mucoasa intestinala fragila trebuie crutata o perioada de timp de mancare, astfel incat alaptarea exclusiva nu este numai recomandata, ci este chiar salvatoare.” - Dr. Ilinca Gussi, obstetrician.

Consideram ca efortul sustinut de pana acum, pentru reducerea mortalitatii infantile, ar putea fi amplificat daca mai multe mame ar fi incurajate sa alapteze. Prin parteneriate cu asociatiile profesionale, experti in nutritie si alaptare, dar si prin interventie directa in comunitatile defavorizate, Salvati Copiii sustine activ alaptarea.” - Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Din pacate, exista piedici majore in promovarea beneficiilor alaptarii, precum lipsa educatiei si a unor demersuri permanente de informare, dar si lipsa asistentilor sociali si a moaselor, in mediul rural. Din acest motiv, Salvati Copiii Romania desfasoara programul Fiecare Copil Conteaza, in comunitati din intreaga tara, ca parte a campaniei mondiale Every One, prin care se urmareste reducerea cu 15% a mortalitatii infantile si a mortalitaii copiilor cu varste de pana la 5 ani, pana la finalul anului 2015.

Pana acum, au fost derulate actiuni menite sa combata cauzele de deces ce pot fi prevenite, prin imbinarea componentei principale, de informare si educare - atat in randul viitoarelor mame, cat si la nivelul fiecarei comunitati, cu o componenta de interventie, care a presupus asigurarea unei alimentatii sanatoase femeilor insarcinate si copiilor cu varsta de pana la 5 ani.

In perioada 2010-2014, 12.600 de beneficiari (copii cu varste intre 0-5 ani, gravide i mame tinere), din 31 de comunitai rurale din judeele Botoani, Braov, Cara-Severin, Dambovia, Iai, Neam, Suceava, Vaslui, Vrancea, au beneficiat de sprijin prin intermediul acestui program.

Despre Organizatia Salvati Copiii

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Programele Organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile - copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc.

In cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de Organizatie. Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate