Clickmed
programare rapida la medic

Campania europeana Uniti impotriva cancerului

Publicat la data de: 09 Iulie 2007

campanie,europeana,cancer,Anul trecut, un numar de 44 parlamentari europeni s-au reunit in Coalitia de lupta impotriva cancerului. Parlamentarii isi propun sa adune 1 milion de semnaturi cu ajutorul carora vor sa determine comisia europeana sa elaboreze o strategie la nivel european pentru combaterea, depistarea si tratarea cancerului. De asemenea, fiecare stat membru al UE va avea obligatia sa elaboreze un plan national in ceea ce priveste cancerul. Campania a fost lansata si in Romania anul acesta, primul semnatar fiind chiar ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.

In urma numeroaselor intalniri dintre conducerea ministerului si reprezentantii bolnavilor de cancer, Ministerul Sanatatii Publice si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer au convenit sa semneze un Parteneriat ce va avea in vedere elaborarea unui plan national de cancer. Acesta va cuprinde:
-realizarea Registrului National de Cancer;
-evaluarea riscului de maladie oncologica la nivelul medicului de familie prin programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei;
-realizarea unui program de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de san si cancerul de colon;
-extinderea accesului la ingrijiri paleative;
-definirea unei strategii pentru dezvoltarea resurselor umane specifice acestor tipuri de ingrijiri;
-dotarea cu echipement specific de diagnostic si terapie de cancer.

Statul roman asigura fondurile necesare derularii de programe nationale atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea cancerului.
Ministerul Sanatatii Publice are in derulare un program anual de prevenire si control in patologia oncologica cu un buget de peste 12 milioane RON. Acesta are ca obiective informarea si educarea populatiei cu privire la mijloacele de prevenire a tumorilor maligne, diagnosticarea in stadii incipiente a pacientilor cu displazii si cancer de col uterin, glanda mamara, colo-rectal si prostata, dar si dezvoltarea si managementul registrului national de bolnavi cu tumori maligne.
La programul MSP se adauga cel derulat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin care aprox. 80 000 de bolnavi primesc tratament gratuit. Bugetul acestui program este de peste 300 milioane RON.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate