Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Modificarile legislatiei privind avortul vor fi stabilite de o comisie interministeriala

Publicat la data de: 30 Iunie 2008

Comisia constituita de Ministerul Sanatatii, ca urmare a cazului fetitei de 11 ani care a ramas insarcinata in urma unui viol, a anuntat, vineri, ca va face recomandari pentru actualizarea si clarificarea legislatiei privind avortul, pentru a fi evitate situatiile neclare si interpretarile.

In urma recomandarilor comisiei, modificarile de ordin legislativ vor fi definitivate in urma unor discutii in cadrul unei alte comisii, care va fi alcatuita din reprezentanti ai mai multor ministere.

Comisia a decis ca fetita de 11 ani poate face intrerupere de sarcina in Romania, deoarece exista riscuri majore pentru sanatatea mintala a gravidei, daca aceasta va naste. Fetita, originara din judetul Neamt, se afla in a 20-a saptamana de sarcina.

"Continuarea sarcinii ar reprezenta permanentizarea efectelor nocive ale violului", a explicat Vlad Iliescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

In luarea acestei decizii au mai contat faptul ca gravida este copil, victima a unui abuz sexual, si incapacitatea psihologica a gravidei de a fi mama.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, la inceputul saptamanii ca, daca se decide modificarea legislatiei, va fi necesara o dezbatere publica in care sa fie implicati cat mai multi medici, psihologi, juristi, profesori, parinti si reprezentanti ai Bisericii.

Comisia alcatuita din medici, psihologi si juristi s-a intrunit, miercuri si joi, pentru a analiza cazul fetitei de 11 ani, dar si posibile recomandari de modificare a legislatiei privind avortul.

Potrivit legislatiei in vigoare, mai exact a Codului Penal, intreruperile de sarcina se pot efectua doar daca fatul are sub 14 saptamani. in cazul in care fatul are mai mult de 14 saptamani, intreruperea de sarcina se face doar in cazul in care este vorba de incest sau viol si nu pune in pericol sanatatea mamei.

In Romania s-au inregistrat, numai in 2007, peste 530 de intreruperi de sarcina la fete sub 15 ani.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate