Coronavirus Update

Legatura suprinzatoare intre igiena dentara si artrita reumatoida. Afla ce au descoperit cercetatorii!

Publicat la data de: 27 Februarie 2014
Legatura suprinzatoare intre igiena dentara si artrita reumatoida. Afla ce au descoperit cercetatorii!

Sanatatea dentara influenteaza aparitia artritei reumatoide in organism, sustin cercetatorii americani de la Universitatea din Louisville.

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca igiena dentara corecta poate preveni artrita reumatoida. Acestia au identificat o legatura de cauzalitate intre bacteriile care determina afectiunile gingivale si aparitia artritei.

Bacteria responsabila pentru afectiunile gingiilor se numeste Porphyromonas gingivalis. Se pare ca aceasta produce o enzime unica in organism, peptidil-arginina-deaminaza (PAD), care ar fi responsabila pentru declanmsarea bolii articulare.

Rezultatele noastre indica faptul ca enzimele PAD ar putea constitui legatura directa dintre infectia produsa de P. gingivalis si artrita reumatoida, dar concluzia initiala va trebui verificata prin cercetari ulterioare, a declarat Jan Potempa, profesor in stomatologie la Universitatea Louisville.

Artrita reumatoida este o boala autoimuna, caracterizata prin inflamarea articulatiilor din organism, care conduce la aparitia unor simptome inconfortabile de durere.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Medici recomandati
+16
Vezi toti medicii
Mai putin