Clickmed
programare rapida la medic

Primele simptome in caz de apendicita

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2021
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati

Sus
Primele simptome in caz de apendicita

Apendicita reprezinta inflamatia apendicelui, un organ tubular atasat primei portiuni a intestinului gros, cecul. Aceasta poate fi acuta sau cronica.

Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care se recurge la interventie chirurgicala.

Exista mai multe teorii care explica inflamatia apendicelui, insa niciuna nu a fost dovedita in totalitate. Se pare ca inflamatia acestuia este produsa de blocarea lui, urmata de cresterea presiunii intracavitare, ce se soldeaza cu extravazare bacteriana. Cele mai frecvente complicatii ale apendicitei sunt reprezentate de ruptura, abces si peritonita.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Care sunt principalele simptome ale apendicitei
  3. Cum se trateaza
  4. Ce cauzeaza apendicita
  5. Preventie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt principalele simptome ale apendicitei

Sus

Primul semn al apendicitei acute este durerea abdominala, care apare spontan si este localizata periombilical sau in epigrastru. Dupa cateva ore, durerea se localizeaza in fosa iliaca dreapta, iar durerea devine constanta si progresiva.

Un alt simptom intalnit in cazul apendicitei este constipatia, astfel ca, daca se banuieste existenta ei, se recomanda evitarea laxativelor sau a clismelor, care pot produce ruptura apendicelui. La copii, pe de alta parte, poate aparea diareea.

Alte simptome intalnite sunt: lipsa poftei de mancare, indigestie, greata, varsaturi, inflamatie la nivel abdominal, febra.

In cazul in care febra se insoteste de frison, se poate suspecta aparitia unui abces sau a peritonitei.

Cum se trateaza

Sus

Odata ce este stabilit diagnosticul de apendicita, pacientului i se propune interventia chirurgicala de indepartare a apendicelui. De asemenea, se indica utilizarea antibioticelor, iar studiile noi arata ca in formele necomplicate poate fi tentat tratament pur medicamentos, fara a fi necesara interventia chirurgicala. 

In cazul in care vorbim de un abces, se recomanda utilizarea initiala de antibiotice pentru remiterea fenomenelor induse de invazia bacteriana, iar apoi drenajul acestuia. 

Ce cauzeaza apendicita

Sus

Cauza acestei afectiuni poate fi, de multe ori, obstructia cavitatii organului din cauza unei proliferari limfatice stimulate bacterian sau din cauza unui mic corp strain (samburi, seminte). Anumite bacterii pot sa ramana blocate in acesti folicului si in timp sa duca la declansarea infectiei.

De asemenea, exista si o teorie vasculara care sustine faptul ca, odata blocat, apendicele devine o cavitate inchisa inauntrul careia se acumuleaza bacterii, care prolifereaza, presiunea creste foarte tare, vascularizatia este compromisa si apare necroza, cu consecinte asupra intregului organism. 

Mult timp s-a considerat ca rolul apendicelui este de organ limfatic, insa nu exista studii care sa demonstreze faptul ca indepartarea lui ar duce la o imunitate precara.

Diagnostic diferential

Avand in vedere ca simptomele apendicitei pot mima si alte boli din sfera aparatului digestiv, medicii utilizeaza diferite investigatii pentru a clarifica diagnosticul. Exista astfel cateva afectiuni cu simptomatologie similara, si anume:

  • diveticulita Meckel
  • boala inflamatorie pelvina
  • bolile inflamatoriiintestinale
  • colica renala
  • sarcina ectopica

Preventie

Sus

Nu exista nicio modalitatea de a preveni apendicita, insa sunt studii care arata ca frecventa bolii este mult mai mica la persoanele care au o dieta echilibrata si care consuma din abundenta alimentele bogate in fibre, cum sunt fructele si legumele proaspete.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate