Coronavirus Update

Taxa pe bauturile carbogazoase! Consumul, interzis minorilor!

Actualizat la data de: 05 August 2019
Taxa pe bauturile carbogazoase! Consumul, interzis minorilor!

Un proiect de lege initiat de Ministerul Sanatatii propune supraimpozitarea bauturilor carbogazoase (“bauturi acidulate, cu exceptia apei minerale imbuteliate") si interzicerea consumului acestor bauturi pentru tinerii cu varste pana in 16 ani.

“Pentru protejarea sanatatii consumatorilor, ambalajele bauturilor carbogazoase vor avea afisate etichete de avertisment care vor contine mesajul "zaharul dauneaza grav sanatatii”, specifica initiativa legislativa.

De asemenea, pe rafturile unde vor fi comercializate aceste bauturi trebuie afisate alte avertismente privind nerecomandarea acestor produse minorilor sub 16 ani.

„Comercializarea bauturilor carbogazoase cu exceptia apei minerale imbuteliate, catre consumatorii minori cu varsta de pana la 16 ani este interzisa.”

Si publicitatea la aceste produse, care nu va mai putea folosi imagini cu copii, va fi reglementata astfel incat sa contina aceleaai mesaje de pe etichete. In plus, furnizorii acestor produse vor fi taxati in plus, pentru descurajarea comertului cu bauturile carbogazoase.

Nerespectarea aplicarii corecte a etichetelor se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 lei, iar cele privind comercializarea catre minori si publicitatea produselor fara avertismentele impuse, cu amenzi de la 50.000 la 70.000 lei. Constatarea contraventiilor ai aplicarea sanctiunilor va fi aplicata de politie.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate