Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor
Generalitati
SusNu lasati alergiile de sezon sa va doboare. Aflati care sunt cele mai bune mijloace prin care le puteati trata. O alergie de sezon este o reactie inflamatorie la un alergen din mediul inconjurator care provoaca stranut, nas infundat si inflamatia sinusurilor.
Daca sunteti predispusi la alergii, prima data sistemul imunitar considera un element (cum ar fi polenul) a fi potential periculos, iar organismul produce cantitati mari de anticorpi numiti imunoglobulina E sau IgE. IgE se ataseaza la celulele mastocitare care sunt concentrate in zona nasului, ochilor si plamani - care in mod normal ajuta la protejarea organismului de invadatori.
La un nou contact cu alrgenii, IgE semnalizeaza celulelor mastocitare sa elibereze histamine, substante chimice care determina aparitia stranutului, lacrimarea ochilor si a mancarimilor. Este nevoie de expunerea repetata la un alergen pentru ca alergiile sa se transforme in afectiuni. Alergiile sezoniere continua sa se dezvolte pe tot parcursul vietii.
Cuprins articol
Cand se manifesta alergiile sezoniere
SusAlergiile debuteaza, de obicei, la inceputul primaverii cand copacii, inclusiv stejarul, cedrul, ulmul, mesteacanul si nucul, incep sa polenizeze.
Ierburile germineaza la sfarsitul primaverii si inceputul verii, iar unele plante pot afecta unii oameni la sfarsitul verii si inceputul toamnei. De asemenea, multe persoane prezinta alergii in urma contactului cu frunze mucegaite, un alergen ignorat de multe ori, dar ale carui simptome se pot extinde pana spre iarna.
Exista totusi o veste buna pentru iubitorii de flori. Acestea nu vor declansa niciodata o reactie alergenica. Daca stranutati dupa ce ati primit flori cauza ar putea fi ierburile sau mucegaiurile pe care le contine buchetul.
Cele mai eficiente tratamente
SusEste foarte important sa incercati sa ameliorati simptomele, intrucat, fara tratament, alergiile se pot agrava in timp. Reactiile alergice se pot raspandi pana in plamani, crescand riscul aparitiei astmului. Aproape jumatate dintre persoanele care sufera de alergii pe termen lung au si astm, iar 40% dintre acestea vor dezvolta sinuzita.
Pentru alergiile usoare pana la moderate, sunt suficiente unele medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala. Majoritatea actioneaza in mod similar si au ca scop diminuarea sau oprirea reactiei la un alergen. Specialistii recomanda ca o persoana alergica sa urmeze tratament inainte de inceperea sezonului de alergii.
- Antihistaminicele - acestea impiedica celulele din organism sa elibereze histaminele care declanseaza simptomele asemanatoare cu cele ale unei raceli. Variantele eliberate fara prescriptie medicala care pot fi administrate pe cale orala sunt deseori combinate cu un decongestionant pentru ameliorarea menifestarilor.
Pro: Trateaza pruritul nazal si cel de la nivelul gatului, lacrimarea ochilor, scurgerea de secretii nazale si stranutul. Exista si branduri care nu provoaca somnolenta.
Contra: Nu vor diminua congestia sau inflamatia iar unele branduri pot provoca somnolenta.
- Corticosteroizi administrati intranazal - Cu o actiune mai puternica decat cea a antihistaminicelor, aceste spray-uri eliberate pe baza de prescriptie medicala s-au dovedit, conform studiilor, a fi cele mai eficiente remedii pentru simptomele alergice.
Pro: Sunt foarte eficiente in tratarea congestiei.
Contra: Poate dura chiar si o saptamana pana cand apar imbunatatiri vizibile. Exista un risc mai mare de aparitie a unor efecte secundare usoare, inclusiv sangerari nazale, iritatie si senzatie de arsura, comparativ cu alte medicamente utilizate pentru tratarea alergiilor.
- Decongestionantele - Eliberate fara prescriptie medicala si cu actiune rapida acestea pot fi administrate atat oral cat si intranazal. Acestea actioneaza prin constrictia vaselor de sange, care contribuie la diminuarea cantitatii de lichid care se scurge din nas.
Pro: Amelioreaza instant congestia
Contra: Efectul este temporar. Unele spray-uri nazale actioneaza mai rapid decat alternativele orale, dar majoritatea medicilor nu recomanda utilizarea lor mai mult de trei sau patru zile, pentru a evita efectul de rebound (cu cat sunt folosite mai des cu atat necesita utilizare mai indelungata pentru ameliorarea simptomelor). Utilizarea pe termen lung poate produce arsuri chimice in interiorul nasului.
Minimizarea simptomelor
SusVerificat cantitatea de polen din atmosfera si incercati sa ramaneti in interior atunci cand nivelul acestuia este ridicat. Incercati sa inchideti ferestrele pe timpul noptii si sa faceti plimbari dimineata, pe jos, deoarece plantele elibereaza polenul intre orele 4 si 8 dimineata.
Porniti aerul conditionat si investiti intr-un filtru HEPA cu ajutorul caruia se pot capta aproximat 99.7% dintre particulele care trec prin acesta. Deoarece polenul de pe pantofi, de pe labele animalelor si de pe alte lucruri poate sa patrunda in covoare, luati in considerare inlocuirea covoarelor obisnuite cu cele lavabile. Fiti atenti si la alti alergeni precum mucegai, praf, par de animale, care pot agrava alergiile sezoniere.
Tundeti gazonul pentru a preveni germinarea mugurilor care produc polenul. Luati in considerare inlocuirea plantelor cu rol alergenic si aruncati frunzele si gunoiul repede, inainte sa se formeze mucegaiuri.
Purtati haine din fibre naturale. Imbracamintea din fibre sintetice cum ar fi poliester si nailon poate crea, in urma frecarii, o incarcatura electrica ce va atrage alergenii. Faceti dus si spalati-va parul inainte de a merge la culcare. Polenul din timpul zilei se poate acumula pe corp, ceea ce inseamna ca daca nu-l veti indeparta il veti respira toata noaptea.
Respirati pe nas. Nasul ofera o protectia mai buna a organismului decat gura, impotriva corpurilor straine care ar putea patrunde in organism.
Evitati fumatul pasiv. Specialistii au constatat ca expunerea la fumatul pasiv exacerbeaza reactiile alergice.
Curatati casa de mai multe ori. Reducerea nivelului de praf, mucegai si polen din casa dvs. va contribui la diminuarea simptomelor. Folsiti aspiratoare, mopuri si carpe de praf din microfibra care colecteaza particulele, decat maturi din cauza carora acestea particulele recircula in aer.
Cumparati fete de perna si huse pentru saltele din materiale care resping praful (dustproof) si spalati-le frecvent la temperaturi de eradicare a acarienilor si polenului. Stergeti ferestrele cu o carpa umeda inainte de a merge la culcare, astfel incat sa va puteti odihni si respira usor pe timp de noapte.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Asist. univ. dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Medic specialist Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Angioplastia coronariana
- Totul despre Colonoscopie
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Dispneea, simptom comun in patologii variate
- Faringita streptococica acuta
- Durerea asociata cancerului
- Polipii nazali
- Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata
- Alergia la antiperspirant si deodorant