Coronavirus Update

Reconstructia mamara – riscuri si beneficii

Publicat la data de: 03 Noiembrie 2015
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Reconstructia mamara – riscuri si beneficii

Reconstructia mamara este o procedura chirurgicala care restabileste forma pieptului dupa mastectomie – operatie ce indeparteaza pieptul pentru a trata sau pentru a preveni cancerul de san.

Un tip de reconstructie de san foloseste implanturi mamare – dispozitive de silicon umplute cu gel siliconic sau apa sarata – pentru a remodela sanii.

Reconstructia sanilor cu implanturi mamare este o procedura complexa efectuata de un chirurg plastician. Procesul de reconstructie de san se poate porni din momentul mastectomiei sau se poate face mai tarziu.

Acest proces necesita de obicei doua sau mai multe operatiuni si mai multe vizite la medicul dumneavoastra, pentru a putea introduce, pozitiona si umple implanturile mamare. Reconstructia nu va recrea aspectul exact al sanilor. Cu toate acestea, conturul noului san poate restabili o silueta similara cu cea pe care ati avut-o inainte de mastectomie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Reconstructia sanilor
  3. Implanturile mamare
  4. Recuperarea
  5. Citeste pe aceeasi tema

Reconstructia sanilor

Sus

Reconstructia sanilor cu implant mamar poate avea complicatii, inclusiv :
a. Ruptura la implant sau deflatie;
b. Risc crescut pentru viitoarele interventii chirurgicale de san in inlocuirea sau eliminarea implantului mamar;
c. Infectie;
d. Sangerare;
e. Formarea tesutului cicatricial care formeaza si comprima implantul mamar si recrearea tesutului intr-o forma grea, nenaturala;

Corectarea oricarei dintre aceste complicatii poate necesita interventii chirurgicale suplimentare. Daca aveti nevoie de tratament cu radiatii adjuvant, nu sunteti un candidat ideal pentru reconstructia sanului implantat. Radioterapia lasa de cele mai multe ori urme pe tesutul pielii. In astfel de cazuri, medicii au tendinta de a recomanda reconstructia de san cu un lambou de tesut pentru a-l pune la loc.

Inainte de mastectomie, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa va intalniti cu un chirurg plastician. Consultati un medic de acest fel care este certificat in aceasta meserie si sa aiba experienta in reconstructia sanilor. In mod ideal, chirurgul care indeparteaza sanul si chirurgul plastician vor lucra impreuna pentru a dezvolta cea mai buna strategie de tratament si de reconstructie chirurgicala a sanului. Chirurgul plastician va poate descrie optiunile chirurgicale si va poate arata fotografii cu femei care au avut diferite tipuri de reconstructie a sanului. Chirurgul plastician ofera informatii cu privire la anestezie, locul operatiunii si ce fel de proceduri de monitorizare vor fi necesare.

Chirurgul plastician poate recomanda interventia chirurgicala pe pieptul opus, chiar daca e sanatos, astfel incat sa se potriveasca mai bine forma si dimensiunea pieptului reconstruit. Inainte de operatie, urmati instructiunile specifice pe care medicul dumneavoastra vi le da privind pregatirea pentru aceasta metoda. Aceste proceduri pot include orientari privind mancarea si bautura, ajustarea medicamentelor curente si renuntarea la fumat.

Reconstructia sanilor incepe cu plasarea unui implant mamar sau a unui tesut, fie la momentul interventiei chirurgicale de mastectomie (reconstructia imediata) sau in timpul unei proceduri mai tarzii (reconstructie intarziata). Reconstructia sanilor necesita adesea mai multe operatiuni, chiar daca dumneavoastra optati pentru o reconstructie imediata.

Reconstructia mamelonului. Reconstructia sanilor poate implica, de asemenea, reconstructia mamelonului, daca alegeti inclusiv tatuarea pentru a defini o zona intunecata a pielii in jurul mamelonului (areola).

Implanturile mamare

Sus

Un implant mamar este un obiect rotund sau o coaja de silicon in forma de lacrima, umplut cu apa sarata (ser fiziologic) sau gel de silicon. Dupa ce a fost restrictionat din cauza preocuparilor legate de siguranta, implanturile de silicon de gel sunt acum considerate sigure. Un chirurg plastician plaseaza implantul in spatele muschiului din piept (muschiul pectoral). Unele femei pot beneficia de implant permanent plasat in momentul mastectomiei. Cu toate acestea, cele mai multe femei au nevoie de un proces alcatuit din doua etape, folosind un expander tisular inainte ca implantul permanent sa fie plasat.

Tesuturile noi. Expansiunea tesutului este un proces care intinde pielea pieptului ramasa si tesuturile moi pentru a face loc implantului mamar. Chirurgul introduce un tesut extensor-balon sub muschiul pectoral, in momentul mastectomiei. Pe parcursul urmatoarelor cateva luni, printr-o mica supapa pe sub piele, medicul foloseste un ac pentru a injecta ser fiziologic in supapa, completarea balonului facandu-se in etape. Acest proces gradual permite pielii sa se intinda in timp. Mergeti la medicul dumneavoastra in fiecare saptamana sau o data la doua saptamani pentru a avea aceasta substanta injectata.

Este posibil sa apara disconfort sau presiune pentru ca implantul sa se extinda. Dupa ce tesutul este marit in mod adecvat, chirurgul procedeaza la o interventie chirurgicala pentru a elimina expandorul de tesut si sa fie inlocuit cu un implant permanent. Unele noi tesuturi sunt concepute pentru a fi lasate pe loc, astfel incat a doua operatiune poate fi mai putin extinsa, necesitand doar o anestezie locala.

Recuperarea

Sus

Ati putea fi obosita si sa aveti dureri pentru cateva saptamani dupa operatie. Medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente pentru controlul durerilor. Este posibil sa aveti tuburi de drenaj pentru o perioada scurta de timp dupa o interventie chirurgicala, pentru eliminarea lichidului. Tuburile de drenaj functioneaza pana cand cantitatea de lichid scade substantial.

Veti avea, de asemenea, cicatrici dupa operatie. Cicatrizarea este permanenta, dar cicatricile se estompeaza in timp. Revenirea la activitatile normale poate dura 6 saptamani sau chiar mai mult. Medicul dumneavoastra o sa va anunte diferitele restrictii de care ar trebui sa tineti cont, cum ar fi evitarea ridicarii deasupra capului sau activitatile fizice solicitante. In general, veti fi monitorizat anual de catre chirurgul plastician la pieptul reconstruit.

Screening pentru cancerul mamar in viitor. Daca ati avut doar un singur san reconstruit, va trebuie sa recurgeti la un screening mamograf efectuat regulat la celalalt piept. Mamografia nu este necesara pe sanii care au fost reconstruiti. Puteti opta pentru efectuarea examinarilor pe pielea naturala si zona inconjuratoare de la pieptul reconstruit. Acest lucru va ajuta sa va familiarizati cu modificarile la piept dupa operatie, astfel incat sa fiti atenta la orice modificare.

Pastrati-va asteptarile realiste atunci cand anticipati rezultatul interventiei chirurgicale. Reconstructia sanilor ofera multe beneficii, dar nu va face sa aratati sau sa va simtiti exact cum ati facut-o inainte de mastectomie.

Ce avantaje are reconstructia sanilor?
1. Da un contur sanului;
2. Ofera o imbunatatire simetrica a sanilor, astfel incat acestia sa arate similar pe sub haine ori un costum de baie;
3. Va ajuta sa evitati necesitatea purtarii unei proteze externe;

Reconstructia sanilor poate:
1. Imbunatati stima de sine si imaginea corpului;
2. Necesita interventii chirurgicale suplimentare pentru a corecta problemele de reconstructie.

Reconstructia sanilor nu:
1. Va face sa aratati la fel ca inainte;
2. Va face sa aveti aceleasi senzatii ca in cazul in care ati fi avut sanul normal.


Medici specialisti Chirurgie plastica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate