Coronavirus Update

S-a creat primul rinichi artificial portabil, util pentru pacientii care fac dializa

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2014
S-a creat primul rinichi artificial portabil, util pentru pacientii care fac dializa

Primul rinichi artificial portabil a fost creat de americani si a primit unda verde din partea Administratiei Alimentatiei si a Medicamentelor (FDA) pentru a fi testat pe pacienti umani.

Dupa zece ani de cercetare amanuntita, americanii de la Centrul Medical Cedars Sinai din Los Angeles si de la Scoala Medicala David Geffen din cadrul UCLA au finalizat primul prototip al unui rinichi artificial ce va fi utilizat pentru inlocuirea procedurii clasice de dializa la pacientii bolnavi de rinichi.

In prezent, persoanele care sunt nevoite sa faca dializa trebuie sa se deplaseze periodic la spital pentru a fi cuplate la aparate sau sa realizeze procedura acasa, prin intermediul unui echipament voluminos si complicat, care ii tintuieste la pat.

Noul rinichi artificial, numit WAK, face acelasi lucru precum aparatura clasica de dializa, insa poate fi purtat de pacienti peste tot prin intermediul unui brau, eliminand astfel necesitatea de a sta intr-un singur loc in timpul procedurii.

In plus, un alt avantaj pe care il semnalizeaza inventatorii rinichiului artificial este acela ca WAK consuma doar jumatate de litru de apa in timpul dializei, in timp ce un aparat clasic de dializa foloseste in jur de 150 de litri.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate