S-a creat primul rinichi artificial portabil, util pentru pacientii care fac dializa
Stire medicala

Primul rinichi artificial portabil a fost creat de americani si a primit unda verde din partea Administratiei Alimentatiei si a Medicamentelor (FDA) pentru a fi testat pe pacienti umani.
Dupa zece ani de cercetare amanuntita, americanii de la Centrul Medical Cedars Sinai din Los Angeles si de la Scoala Medicala David Geffen din cadrul UCLA au finalizat primul prototip al unui rinichi artificial ce va fi utilizat pentru inlocuirea procedurii clasice de dializa la pacientii bolnavi de rinichi.
In prezent, persoanele care sunt nevoite sa faca dializa trebuie sa se deplaseze periodic la spital pentru a fi cuplate la aparate sau sa realizeze procedura acasa, prin intermediul unui echipament voluminos si complicat, care ii tintuieste la pat.
Noul rinichi artificial, numit WAK, face acelasi lucru precum aparatura clasica de dializa, insa poate fi purtat de pacienti peste tot prin intermediul unui brau, eliminand astfel necesitatea de a sta intr-un singur loc in timpul procedurii.
In plus, un alt avantaj pe care il semnalizeaza inventatorii rinichiului artificial este acela ca WAK consuma doar jumatate de litru de apa in timpul dializei, in timp ce un aparat clasic de dializa foloseste in jur de 150 de litri.
Articole recomandate
-
Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day
-
Totul despre Colonoscopie
-
Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor
-
Pe ce cheltuie Maria Cârneci cei mai mulți bani: 'Pleacă de la 500 euro și ajunge la 5.000'
-
Ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi (calculi renali)
-
Cum arată acum Shiloh, fiica biologică a actorilor Brad Pitt și Angelina Jolie. Își dorea să fie băiat
-
Primul ajutor in cazul arsurilor
-
Cum sa va protejati rinichii
-
Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi