valorile normale ale glicemiei
Din ce cauze apar variatii ale glicemiei
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea chinezeasca -In... [continuare]
Hipertensiunea - valori crescute ale presiunii arteriale
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Cand presiunea arteriala are valori crescute, afectiune numita hipertensiune, presiunea exercitata de fluxul sangvin asupra peretilor arteriali este prea mare. Valorile crescute ale presiunii arteriale pot produce leziuni la nivelul arterelor coronare, inimii,creierului, ochilor si rinichilor si determina accelerarea aterosclerozei. Hipertensiunea mai este numita un "ucigas silentios" deoarece nu produce simptome decat la valori foarte ridicate si, fara ca pacientul sa aiba la cunostinta acest lucru, poate duce la aparitia unor leziuni majore, organice, in cazul in care nu este tratata. In cadrul masurarii presiunii arteriale se pot distinge doua valori: sistolica si diastolica. Presiunea arteriala sistolica reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali, in momentul in care inima a terminat de pompat sangele in circulatia sistemica (la sfarsitul contractiei). Aceasta valoare reprezinta prima sau cea mai mare valoare in cadrul masurarii... [continuare]
3 semne ale prediabetului care ar trebui sa te trimita la medic
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este prediabetul Prediabetul este acea stare caracterizata prin valori crescute ale glicemiei, insa nu atat de mari incat sa ti se puna diagnosticul de diabet. O valoare a glicemiei a jeun intre 100-125 mg/dl sau a hemoglobinei glicate intre 5,7-6,4 % corespund prediabetului. Daca am folosi testul de toleranta la glucoza orala ca si metoda de diagnostic, pentru o persoana adulta sau copil, glicemia de la 2 ore ar trebui sa fie intre 140-199 mg/dl pentru a putea vorbi despre prediabet. Atentie ca aceste valori nu se aplica in cazul femeilor insarcinate! In Romania, conform studiului Predattor (Studiul Naional privind Prevalena Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitii, Dislipidemiei, Uricemiei si Bolii Cronice de Rinichi), unicul studiu de acest fel efectuat vreodat in Romania, 18.5% din populatie avea prediabet in urma cu 10 ani, ceea ce inseamna ca cifrele sunt diferite astazi (si, probabil, ca nu in bine, avand in vedere ca prevalenta obezitatii este in... [continuare]
Cum monitorizam glicemia Monitorizarea glicemiei reprezinta una dintre cele mai importante aspecte ale gestionarii diabetului zaharat, atat pentru pacientii cu diabet de tip 1 si administrare de insulina, cat si pentru cei cu diabet de tip 2. Modalitatile de monitorizare a glicemiei acasa includ glucometrul si sistemul de monitorizare continua a glicemiei. Glicemia reprezinta nivelul de glucoza din sange, iar monitorizarea sa zilnica este esentiala pentru pacientii cu diabet zaharat, intrucat aceasta este cheia in evaluarea eficientei tratamentului. Glicemia indica pacientilor eventualele modificari pe care trebuie sa le faca in dieta, stil de viata sau tratament. Factori ce modifica glicemia Exista numerosi factori din viata de zi cu zi ce duc la modificarea glicemiei, astfel ca valoarea acesteia va varia pe parcursul zilei si noptii. Factorii ce cresc de regula valoarea glicemiei sunt: • Consumul de carbohidrati • Dozele prea mici de medicamente antidiabetice/sarirea... [continuare]
Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Glucoza reprezinta sursa principala de energie pentru toate celulele organismului, atat timp cat se afla in limite normale. Dar se poate comporta si ca o otrava cu actiune lenta. Nivelurile ridicate de zahar erodeaza incet capacitatea celulelor din pancreas de a produce insulina. Organul compenseaza acest lucru si nivelul de insulina ramane prea mare. De-a lungul timpului, pancreasul se deterioreaza in permanenta. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot determina modificari ce duc la o intarire a vaselor de sange, ceea ce medicii o numesc ateroscleroza. Afectiuni cauzate de nivelul prea mare de zahar din sange Aproape orice parte a corpului poate fi afectata de nivelul prea mare de zahar din sange. Vasele de sange deteriorate cauzeaza probleme, cum ar fi: -Boli de rinichi sau insuficienta renala, ceea ce necesita dializa; -Accidente vasculare cerebrale; -Atacuri de cord; -Pierderea vederii sau orbire; -Slabirea sistemului imunitar; -Disfunctie erectila; [continuare]
Complicatiile neurologice ale diabetului zaharat
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Ce este neuropatia diabetica Diabetul zaharat este o boala cronica care poate afecta multiple organe si sisteme din corp, inclusiv sistemul nervos. Tulburarile neurologice asociate cu diabetul zaharat sunt frecvente si pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor. Neuropatia diabetica este cea mai comuna tulburare neurologica intalnita la pacientii cu diabet zaharat, afectand aproximativ 50% dintre acestia. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin leziuni ale nervilor periferici, care duc la simptome precum furnicaturi, amorteli si dureri in picioare si/sau maini. Neuropatia diabetica poate fi senzoriala, motorie sau mixta si poate fi diagnosticata prin teste neurologice si electrofiziologice. Factori de risc Factorii de risc pentru neuropatia diabetica includ: - controlul inadecvat al nivelului de glucoza in sange; - durata diabetului zaharat - persoanele cu diabet de lunga durata sunt mai susceptibile sa dezvolte neuropatie, - factorii genetici... [continuare]
Efectele adverse ale terapiei cu insulina
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Tratamentul cu insulina face parte din viata tuturor persoanelor care sufera de diabet zaharat tip 1 si , uneori, si din viata pacientilor care au diabet zaharat tip 2. Ca orice medicament, insulina poate veni si cu reactii adverse, acest lucru neinsemnand ca pacientul trebuie sa intrerupa tratamentul recomandat de medicul diabetolog ci doar sa fie constient de cum le poate evita. Ce este insulina? Insulina este un hormon care ajuta la reglarea cantitatii de zahar din sange. In mod normal, organismul o poate secreta insa, in cazul diabetului zaharat de tip 1, acest lucru nu mai este posibil deoarece celulele raspunzatoare de acest lucru sunt distru printr-un proces autoimun. In cazul diabetului zaharat de tip 2, pancreasul mai poate secreta insulina (celulele nu sunt distruse) insa, datorita rezistentei la insulina, glicemiile nu pot fi controlate corespunzator. Glicemii cresc atunci cand o persoana mananca ca urmare a faptului ca sistemul digestiv descompune... [continuare]
Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. in ce consta tratamentul?
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Hipoglicemia si hiperglicemia, complicatii frecvente ale diabetului zaharat Atat hipoglicemia, cat si hiperglicemia reprezinta doua stari patologice care intervin in homeostazia nivelului glucozei in sange (glicemie). Ambele entitati sunt reprezentate de o multitudine de manifestari clinice, semne si simptome, iar in lipsa unei atitudini terapeutice corespunzatoare pot duce la complicatii grave, ajungand in anumite cazuri pana la deces. Hiperglicemia reprezinta manifestarea clinica a unui grup de tulburari metabolice care per total formeaza ceea ce numim diabet zaharat. Sunt considerate hiperglicemii valorile glicemiei care depasesc 110 mg/dl dimineata pe nemancate (glicemie a jeun) si cele mai mari de 140 mg/dl la 2 ore dupa ingerarea a 75 grame de glucoza. Hipoglicemia reprezinta scaderea valorilor glicemiei sub un prag critic, stabilit de ghiduri ca fiind 70 mg/dl. Orice valoare mai mare de 70 mg/dl, desi insotita de manifestari clinice, nu poate fi definita ca fiind... [continuare]
Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune cronica, progresiva, care odata aparut se mentine toata viata. Netratat corespunzator, diabetul duce la aparitia complicatiilor si reduce durata de viata a persoanei in cauza. Diabetul zaharat trebuie controlat in permanenta, fiindca exista riscul de hipoglicemie sau de hiperglicemie, dar si a altor complicatii grave. Mai mult, vara este anotimpul in care, datorita abundentei de fructe, pacientul poate controla mai greu valorile glicemice pentru ca nu reuseste sa consume contitatea de carbohidrati (glucide) recomandata de medicul curant diabetolog. Ce este glicemia Glicemia este concentratia glucozei din sange iar valorile normale ale glicemiei sunt situate intre 70 si 100 mg/dl, sange prelevat dupa un post alimentar de 10-12 ore. Ce este hiperglicemia Hiperglicemia - glicemia mare - este de fapt, cresterea glicemiei peste anumite valori. In cazul pacientului care nu este diagnosticat cu diabet, o glicemie recoltata dimineata cu... [continuare]
Exprimarea rezultatelor si valori normale ale analizelor medicale
mi-au iesit transaminazele 45 este ceva de speriat in buletin arata ca limita normala multumesc [continuare]
Generalitati Hipoglicemia este scaderea concentratiei de glucoza din sange. Este intalnita cu precadere la persoanele care iau insulina sau alte comprimate care scad glucoza, si de regula, aparea la persoanele cu diabet care nu utilizeaza insulina. In mod normal, glucoza normala in sange, pe nemancate, este de 3,5 – 5, 5 mmol/l. Hipoglicemia este practic o diminuare importanta a glicemiei, respectiv scaderea nivelului glucozei in sange sub 2,4 miliomoli, adica 0,45 grame la litru. Nivelul glicemiei este controlat de doi hormoni: insulina si glucagonul. Cand mancam, zaharul din alimente ajunge in sange si glicemia creste. Atunci pancreasul secreta insulina, hormonul care preia excesul de zahar in celule, in special cele hepatice, unde este stocat sub forma de glicogen. Cand o persoana nu mananca, nivelul zaharului din sange scade, iar daca scade mult, pancreasul o sa secrete glucagon - hormonul care antreneaza productia de glucoza a ficatului eliberat in sange. Care sunt... [continuare]
Ce este glicemia Glicemia reprezinta valoarea zaharului din sange. Glucoza este cel mai important tip de zahar, fiind principala sursa de energie pentru organism. Aceasta provine din alimente si reprezinta un zahar simplu, adica un monozaharid. Monitorizarea glicemiei este foarte importanta, deoarece nivelurile anormale ar putea indica diabetul. Pancreasul secreta un hormon numit insulina, acesta facand celulele mai sensibile la glucoza. Astfel, impactul pe care zaharul il poate avea asupra organismului poate fi redus. La o persoana cu diabet, fie pancreasul nu produce insulina, fie celulele dezvolta o rezistenta la insulina. Drept urmare, glucoza ramane in sange, mentinand nivelul de zahar constant ridicat. Nivelurile ridicate si persistente ale glicemiei pot produce diferite complicatii corelate cu diabetul zaharat, inclusiv leziuni nervoase, pierderi de vedere, leziuni renale si chiar cresterea riscului de boli cardiovasculare. Pentru a evita toate aceste lucruri, glicemia... [continuare]
Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]
Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]
Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prediabetul este o stare care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat ar fi considerat normal, dar nu mai ridicat decat in cazul diabetului de tip 2. O dieta sanatoasa este esentiala pentru a imbunatati valorile glicemiei si a evita instalarea diabetului. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care sa reduca nivelul de glucoza din sange. Numai medicatia si exercitiile o pot face. Exista insa alimente care au indice glicemic scazut (IG), adica alimente care nu vor creste nivelul zaharului din sange si care ar putea ajuta la evitarea unei cresteri accelerate sau bruste, mai ales dupa masa. Pe langa schimbarile de dieta, a ramane sau a deveni activ este de asemenea important. Alimente cu un indice glicemic scazut Alimentele cu indice glicemic scazut includ legumele verzi, cerealele integrale, precum quinoa sau ovazul, si leguminoasele, cum ar fi lintea si fasolea. Aceste alimente elibereaza glucoza mai lent in... [continuare]
Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Primul produs biologic care s-a analizat in vederea punerii unui diagnostic a fost urina. Inca de acum 3000 de ani, medicii din antichtate stiau sa examineze urina si pe baza caracterelor sale fizice (cantitate, culoare, limpezime, sange, cheaguri, spuma, sediment) stabileau diagnosticul si chiar prognosticul bolilor. In evul mediu au aparut uroscopistii sau prorocitorii de urina care puneau diagnosticul tuturor bolilor numai pe baza examenului vizual al urinei. Uroscopistii aveau si ajutoare, "curieri de urina" care transportau urina de la bolnavi in "laboratorul" uroscopistilor. Urina este produsa de rinichi atat prin filtrarea sangelui (urina primara) cat si prin retinerea (reabsorbtia) din urina primara numai a acelor substante care mai pot fi necesare corpului (apa, zahar, minerale etc.). Ceea ce mai ramane neretinut din urina primara (o parte din apa minerala, reziduuri toxice rezultate din arderea alimentelor in organism) constituie urina finala care se... [continuare]
imi puteti spune care sunt valorile normale ale glicemiei? [continuare]
Va rog sa imi spuneti daca problemele de la ficat, hepetita cronica ..TGP 135.. afecteaza valorile normale ale glicemieii ( 61mg/dl ) si colesteroluluii (118/mg/dl).Precizez ca nu urmez nici un tratament.Va multumesc. [continuare]
Buna seara.Am 22 ani,de la inceputul anului 2010 am diabet tip 1. Pana in ... noiembrie am reusit si mi-am mentinut glicemia in valori normale. Rar se intampla sa creasca mai mult de 140 dupa masa. Apoi (facand aceeasi insulina,acelasi nr. de unitati) glicemia a inceput sa creasca, mai mereu aveam glicemia in jur de 200. Imi faceam injectile in abdomen sau in picioar, apoi m-am hotarat sa-mi fac in mana si glicemia si-a revenit la normal. O sa continui sa imi fac injectile in mana pt. urmatoarele 2 saptamani apoi o sa incerc iarasi in abdomen sau picior, sa vad ce efect o sa aiba. Care ar fi explicatia ? si inca ceva ... dupa masa,maxim 140...150. e bine ? Va multumesc frumos [continuare]
Mi-am luat glicemia din deget si as dori sa stiu ce inseamna. Pe nemancate a fost 104 iar dupa ce am mancat a fost 102. Multumesc [continuare]
Buna ziua, La analizele de sange , ale copilului de 1,4 ani a reiesit glicemia 95 (val.referinta 50-80mg/dl). Precizez ca inainte cu 1h a consumat lapte formula. Val. aceasta mare se poate datora consumului de lapte? Ce tratament tb urmat avand in vedere ca in familie sunt cazuri de diabet I si II? Multumesc [continuare]
Sora mea a aflat ieri ca are glicemia 480,mie mi s-a parut ciudat ca medicul de familie nu a chemat ambulanta stiind ca in urma cu 2 luni avea 96 de kg iar ieri avea 72kg.Precizez ca este cardiaca ,cu doua luni in urma era obeza are doar 56 de ani.Ce imi recomandat? [continuare]
Buna ziua, Pacient de 70 ani diagnosticat cu diabet, dieta, pe pastile siofor. La analize a fost gasit cu valori peste 300. A fost internat si are in prezent valori de peste 300, cea mai mica a fost intr-o zi de 200, in rest, face insulina rapida si acum ii face lenta si are in continuare chiar si380. Care ar putea fi cauza, explicatia, ce e de facut? [continuare]
mi-am facut de curand testul pt glicemie si il aveam 125 mentionez ca am mancat dimineata,mi se usuca si gura.are valoare normala sau e vreo problema si mai vreau sa stiu daca din cauza asta mi se usuca gura si ma simt obosita? [continuare]
buna ziua spuneti-mi de ce fluctueaza glicemia?Dimineata este mai mare decat in timpul zilei si dupa 6 seara nu mananca nimic.Sotul meu a cosumat timp de 5 luni de zile Glykofit un produs natural la recomandare,si a avut efect.Din pacate vad ca are organismul slabit,si nu stiu la ce perioada asi putea asa ii ofer vitamine ptr diabetici,pentru ca din alimentatie nu are cum sa asimileze vitaminele necesare(din pacate si criza ne mai "ajuta"Nu pofteste apa deloc numai cand vine de la sevici il fortez pur si simplu sa bea cel putin 1 L putin cate putin. Ajutatima cu sfaturi va rog. [continuare]
Am itrebat cu o saptamana in urma daca unul din medicamentelepe care le ia mama (CAPTOPRIL,TERTENSIF,ASPENTER,NORVASC)ar putea fi cauza cresterii glicemiei si d-nulNicu mi-a raspuns ca norvasc ar putea fi cauza,dar e o crestere artificiala.Ce insemna acest lucru?Organismul e supus acelorasi efecte negative ca si in cazul in care o persoana are glicemia crescuta? [continuare]
Valori crescute pentru colesterol, trigliceride, hemoglobina glucozilata, glicemie
Va rog sa/mi recomandati un tratament pentru revenirea trigliceridelor si colesterolului la valori mai mici. Rezultatele ultimei analize indica valori crescute pentru: colesterolul total = 214 mg/dL, trigliceride=485 mg/dL, hemoglobina glucozilata (HbAlc) 9, 09 % și glicemie = 161 mg/dL. Sunt in evidenta medicului diabetolog si tratamentul pe care il urmez de aproape 1 an cu INSULINA (APIDRA 12-12-12; LANTUS 42 {21,30}, GLUCOPHARGE 3/zi) se pare ca nu este suficient pentru a regla glicemia.Toate cele bune și SANATATE ! [continuare]
Pentru diagnosticarea unor dureri de burta cronice baietelul meu de 5 ani a facut un test pentru intoleranta la lactoza. La acest test i-a fost masurata glicemia pe nemancate dimineata (122) si apoi la o ora dupa ce a consumat o cantitate de lactoza dizolvata in apa (114). Asta a fost cam cum vreo 10 zile. Am cumparat un glucometru si i-am masurat si eu acasa glicemia. Valorile masurate au fost cam asa: sambata : pe nemancate 108 apoi la o ora dupa mese sau in diverse puncte ale zilei fara legatura cu masa 113, 107, 140, 129, 127 duminica: pe nemancate 112, apoi peste o ora fara sa manance intre timp 103, apoi 127 ,117, 138, 114 luni pe nemancate 104 apoi 103 , 101, 102 si seara 114 astazi dimineata i-am masurat-o pe la ora 7 cand inca dormea si a fost 170! i-am masurat-o apoi peste inca 2 minute si a fost 109 iar peste inca 10 min 110 iar dupa doua ore fara sa manance 100. Este posibil sa oscileze atat de mult glicemia in 2 minute? Sau a fost o greseala undeva? Vreau sa... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter