ratia de lapte
Alimentatia si bolile metabolice
Dr. Trut Crina-Daniela
Medic Medicina Generala
Generalitati Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele tulburari induse de factori patogeni. Caracteristicile unei alimentatii sanatoase Alimentatia trebuie sa asigure: - mentinerea starii de sanatate; - cresterea, dezvoltarea fizica si intelectuala corespunzatoare; - o activitate fizica si intelectuala normala. Ratia alimentara este cantitatea de alimente exprimata in calorii care, consumata in 24 de ore, acopera necesitatile energetice si plastice ale organismului in aceasta perioada. Alcatuirea unei ratii alimentare implica: 1. Stabilirea nevoilor nutritive ale organismului; 2. Stabilirea modalitatii in care se poate realiza acoperirea acestor nevoi. Energia necesara proceselor vitale este furnizata de principiile nutritive... [continuare]
Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, iar infarctul miocardic este cauza principala. Ce este ateroscleroza Ateroscleroza este o combinatie de modificari la nivelul arterelor mari si medii, constand in acumularea focala de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari... [continuare]
Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este colesterolul Colesterolul este un tip de grasime. Organismul uman are nevoie de acesta in mai multe scopuri, cum ar fi sinteza de celule. Dar colesterolul in exces in sange creste riscul pentru infarctele miocardice si accidentele vasculare cerebrale. Colesterol este procurat din alimentele consumate si din sinteza lui de catre ficat. Ficatul este cel cate sintetizeaza cea mai mare parte din colesterolul de care are nevoie organismul uman Tipurile de colesterol Colesterolul circula prin organism legat de o proteina (proteina transportoare). Acest ansamblu de proteina-colesterol se numeste lipoproteina. Lipoproteinele pot fi, fie cu densitate ridicata, fie cu densitate scazuta, in functie de cantitatea de proteina si grasime continuta. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL, low density lipoproteins) sunt alcatuite in cea mai mare parte din grasimi si o mica parte de proteine. LDL este tipul rau de colesterol, datorita faptului ca determina ateroscleroza (obstrueaza... [continuare]
Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce sunt grasimile ? Grasimea poate sa aiba o reputatie proasta dar ea nu inseamna intotdeauna un lucru rau. In perioadele de post alimentar organismul foloseste energia furnizata de grasimile din depozitele tesutului adipos. De asemenea, ele intra in componenta membranelor celulare si a sistemului nervos. Deoarece grasimea este foarte bogata in calorii, eliminarea ei pare o cale sigura spre un control mai bun al greutatii insa nu este recomandat acest lucru. Avem nevoie de o ratia zilnica de grasimi (recomandata de Institute of Medicine) care este de 25-35% din valoarea calorica a tot ceea ce am mancat in ziua respectiva. De multe ori, grasimea este inlocuita cu zaharurile adaugate si carbohidratii rafinati in alimentele procesate. Astfel, desi am scazut caloriile din grasimi, se adauga cele din carbohidratii rafinati, preparatul ajungand sa contina chiar mai multa energie decat cel initial; in plus valorile nutritionale sunt mici sau inexistente. Ce sunt gasimile... [continuare]
Am citit un interviu cu Claudia Pavel (Cream) , in care spunea printre altele ca :"Am renunţat şi la lactate, pentru că în general nu trebuie să mâncăm lapte decât până la 7 ani, pentru că doar până atunci avem o enzimă în stomac, care digera laptele. Laptele înseamnă cancer, celulită şi grăsime. Deci nu e bun." Nu stiu ce sa cred , si nici nu am mai auzit pana acum nimic despre asta. [continuare]
cred ca nu m-am facut inteleasa,dar am mentionat. copilul meu a crescut intr-o SAPTAMANA 400G.oeicum saptamana asta i-am micsorat ratia si astept pana sambata sa o cantaresc sa vad cat a luat.dar daca continua tot asa? nu cred ca e normal sa cresca in greutate asa mult in timp de o saptamana.ce e de facut? [continuare]
Alimentatia scolarului si a prescolarului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Copilul aflat la inceputul scolii sau al gradinitei este in crestere continua si are nevoie de o alimentatie cat mai sanatoasa pentru a se putea dezvolta armonios. Este esential ca acesta sa manance cat mai variat: legume, fructe, lapte, peste si carne slaba, cereale integrale, orez, paine integrala, fara zahar in exces si, de preferat, cat mai putine dulciuri din comert. Concret, scolarul are nevoie de o nutritie bogata, variata, echilibrata, care sa fie adaptata varstei. El trebuie sa manance de mai multe ori pe zi, deoarece are nevoie de multa energie pentru a creste, a invata si a se juca sau pentru diverse activitati fizice. Nu trebuie uitat ca performantele scolare sunt influentate de alimentatie, mai exact de structura si distributia meselor. In plus, nu trebuie uitat faptul ca o alimentatie incorecta alaturi de viata sedentara fac ca tot mai multi copii sa sufere de obezitate infantila. Ce trebuie sa manance un copil de varsta scolara Copilul de varsta... [continuare]
Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Primul produs biologic care s-a analizat in vederea punerii unui diagnostic a fost urina. Inca de acum 3000 de ani, medicii din antichtate stiau sa examineze urina si pe baza caracterelor sale fizice (cantitate, culoare, limpezime, sange, cheaguri, spuma, sediment) stabileau diagnosticul si chiar prognosticul bolilor. In evul mediu au aparut uroscopistii sau prorocitorii de urina care puneau diagnosticul tuturor bolilor numai pe baza examenului vizual al urinei. Uroscopistii aveau si ajutoare, "curieri de urina" care transportau urina de la bolnavi in "laboratorul" uroscopistilor. Urina este produsa de rinichi atat prin filtrarea sangelui (urina primara) cat si prin retinerea (reabsorbtia) din urina primara numai a acelor substante care mai pot fi necesare corpului (apa, zahar, minerale etc.). Ceea ce mai ramane neretinut din urina primara (o parte din apa minerala, reziduuri toxice rezultate din arderea alimentelor in organism) constituie urina finala care se... [continuare]
Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor la pacientii care fac tratament cu insulina reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip I de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei (zaharul din sange). Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat. Aceasta implica ajustarea dozelor de insulina in functie de carbohidratii consumati la fiecare masa principala sau gustare, pentru a mentine valoarea glicemiei in limite normale. Carbohidratii (principala sursa de energie a organismului) influenteaza mai mult decat orice alta substanta nutritiva nivelul glicemiei. Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea glicemiei. De retinut! Masurarea carbohidratilor in dieta din diabet ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel corespunzator, care impiedica aparitia... [continuare]
Diabet zaharat
boala cronica provocata de marirea cantitatii de zahar in sange si in urina peste normal. glucoza provine din digestia alimentelor, iar pentru a putea patrunde in celule, are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza productiei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie mai ales datorita insensibilitatii celulare la insulina. In ambele situatii nivelul glucozei din sange depaseste valorile normale. hiperglicemia poate duce la dehidratare si cetoacidoza. complicatii de termen lung includ probleme cardiovasculare, probleme renale, probleme cu retina care poate duce la orbire, impotenta si gangrena cu risc de amputare. Diabetul zaharat este cauzat de o insuficienta sau o incetinire a secretarii insulinei de catre pancreas, hormonul necesar utilizarii glucozei pentru a raspunde necesitatilor energetice celulare. Aceasta forma de diabet afecteaza 4% din populatia tarilor industrializate si are adesea un teren familial: intre 5 si 7%... [continuare]
Vincristin, flacon injectabil
Indicatii Sulfatul de vincristina este indicat in leucemia acuta. S-a demonstrat ca sulfatul de vincristina este bun in combinatii cu alti agenti oncolitici in: boala Hodgkin, limfoame maligne non-hodgkiniene (limfocitar, mixt, histiocitar, nediferentiat, nodular si de tip difuz), rabdomiosarcoame, neuroblastoame, tumora Wilms, sarcom osteogenic, mycosis fungoides, sarcom Ewing, cancer de san, melanom malign, carcinom pulmonar si tumori ginecologice ale copilariei. in ultimii ani, tratamente cu agenti multipli au fost dezvoltate in tratarea variatelor boli maligne prezente la copii. Copiii prezentand neuroblastom, sarcom osteogenic, sarcom Ewing, rabdomiosarcom, tumori Wilms, boala Hodgkin, limfoame non-hodgkiniene, carcinom embrionar ovarian si rabdomiosarcom uterin sunt potentiali candidati ai acestor tratamente polichimioterapice. Este necesara o cooperare foarte stransa intre oncologi, pediatri, radiologi si chirurgi pentru a se obtine cele mai bune rezultate posibile.... [continuare]
Gliclazid, comprimate cu eliberare prelungita
Ce este Gliclazid si pentru ce se utilizeaza Indicatii Tratamentul diabetului zaharat non-insulino dependent (diabet de tip II) in asociere cu un regim adecvat in cazul pacientilor la care nu se obtin rezultate satisfacatoare in controlul glicemiei numai prin dieta si exercitii fizice. Mod de administrare Comprimatele se inghit intregi, cu o cantitate suficienta de lichid. Dozele vor fi individualizate in functie de raspunsul metabolic al fiecarui pacient. Doza zilnica initiala recomandata este de 30 mg (un comprimat cu eliberare prelungita Gliclazid MR LPH 30 mg). Daca valoarea glicemiei este controlata eficient, aceeasi doza va fi mentinuta ca doza de intretinere. In caz contrar, doza va fi crescuta succesiv la 60, 90 sau 120 mg gliclazida (2, 3 sau 4 comprimate cu eliberare prelungita Gliclazid MR LPH 30 mg). Ajustarea dozelor se va face la intervale de cel putin o luna, exceptand cazul in care valoarea glicemiei nu a scazut dupa primele doua saptamani de tratament. In... [continuare]
Oncovin, pulbere injectabila
Compozitie Fiolele contin fie 1 mg (1,08 mmol) sulfat de vincristina si 10 mg lactoza, ori 5 mg de sulfat de vincristina si 50 mg lactoza. Fiecare tip de fiola este comercializat intr-un pachet impreuna cu o solutie pentru dilutie (clorura de sodiu), 10 ml, continand 90 mg clorura de sodiu, cu 0,9% alcool benzilic, ca si conservant. Indicatii Sulfatul de vincristina este indicat in leucemia acuta. S-a demonstrat ca sulfatul de vincristina este bun in combinatii cu alti agenti oncolitici in: boala Hodgkin, limfoame maligne non-hodgkiniene (limfocitar, mixt, histiocitar, nediferentiat, nodular si de tip difuz), rabdomiosarcoame, neuroblastoame, tumora Wilms, sarcom osteogenic, mycosis fungoides, sarcom Ewing, cancer de san, melanom malign, carcinom pulmonar si tumori ginecologice ale copilariei. in ultimii ani, tratamente cu agenti multipli au fost dezvoltate in tratarea variatelor boli maligne prezente la copii. Copiii prezentand neuroblastom, sarcom osteogenic, sarcom... [continuare]
de 7 luni am atacuri de panica :(..De 2 luni iau anxiar si pot spune ca sunt dependenta de el pentru ca am incetat sa mai iau o zi si simteam ca ma sufoc..imi fortam foarte tare inima si ma dureau muschii ei si ma intepa....am inceput sa iau din nou...Chiar nu stiu ce as putea face pentru ca nu pot trai din medicamente! [continuare]
As dori sa stiu cum se interpreteaza un examen ecografic.......ECHO ABDOMEN/143, FICAT MARIT DE VOLUM CU ECHOSTR STEATOZVCO VP.=12,7MM, PANCREAS NEOMOGEN, GREU VIZIBIL, PROSTATA VOL.=21ML. Multumesc, [continuare]
stie cineva daca epilepsia se vindeca 100%.sau un medic bun in acest domeniu pentru copii? [continuare]
Buna ziua,bunicul meu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica toxic nutritionala (pe fondul alcolului)decompensata clasa child B 9 puncte cu insuficienta hepatica cronica,varice esofagiene fara sangerare(pentru moment) gastrita cronica I sa dat tratament cu ursofalk nexium silivit f sargenor llyphantyl la care domul doctor gastroenterolog a spus sa nul administram ca nui face bine ficatului,dna doctor de la fundeni a spus sal administram...propranolol hepaMertz si albumina umana care ne costaa peste 5000 de lei. Intreebarea mea este urmatoarea: ce sanse de recuperare are in conditiile in care el nu mananca suficient si uneori nici tratamentul nu vrea sal ia,este si encefalopatic are icter urina este inchisa la culoare la fel si scaunul. Ce putem face ? Toate analizele iau iesit extrem de prost. Este foate irascibil. Ce sanse are? [continuare]
am facut in luna decembrie un soi de analaize adica la sange si urina...la biochimie urinara(rader 720)am observat ca scrie la SEDIMENT URINAR EPITELII PLATE--RARE,SI LA LEUCOCITE--RARE ESTE GRAV?LA BIOCHIMIE SERICA(ACCENT 300) LIIDE TOTALE 430?CUM POT IMBUNATATII LIIDELE?PRIN CE ALIMENTE?SAU EXISTA VREU TRATAMENT?LA COAGULARE TIMPUL DE PROTROMBINA(TQ) ESTE DE 17.8 SECUNDE?ESTE GRAV?CE POT FACE SA IMBUNATATESC TIMPUL DE PROTROMBINA?EXISTA VREUN TRATAMENT?ASTET RASPUNS LA CELE SCRISE MAI SUS IN REST ANLIZELE AU FOST BUNE VA MULTUMESC ANTICIPAT [continuare]
As vrea sa slabesc 10 kg poate chiar mai mult si as dori o dieta cat de cat severa pt a scapa de kg in plus si celulita...Am 18 ani,1,68 si 68 de kg... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter