Firme medicale

Gentle Care Romania

Gentle Care Romania
Echipa Gentle Care este alaturi de tine!

Ce este limfedemul?

Gentlecare.ro

A
A
Ce este limfedemul?

 Cuvantul „limfedem” provine din alaturarea a doua cuvinte distincte: limfa si edem. Limfa sau fluidul limfactic este lichidul care transporta celulele albe prin sistemul limfactic. Asa cum stiti sistemul circulator este compus din vase de sange (artere, vene si capilare) care transporta sangele in tot corpul dumneavoastra.


In acelasi fel sistemul limfatic este o retea de vase si noduri care permit fluidului limfatic sa interationeze cu tesuturile si cu sangele, alimentandu-le astfel cu limfocite care sunt elementul esential al sitemului imunitar.


Edemul este temenul medical pentru orice umflatura in corp care este cauzata de acumularea de lichid.


Astfel, limfedemul este o acumulare de limfa care determina umflarea unor zone ale corpului.


„Cu toate ca nu exista vindecare pentru limfedem, acesta poate fi controlat prin tratament daca este descoperit devreme.”


Exista doua tipuri de limfedem: primar si secundar.


Limfedemul primar, ale carui cauze nu sunt determinate exact poate aparea atat la nastere, cat si in timpul vietii adulte. El poate avea ca si cauze defecte care apar in sistemul circulator.


Tipul de limfedem care apare cel mai des la supravietutoarele cancerului de san este cel secundar. Limfedemul secundar este cel mai raspandit tip de limfedem si este cauzat de traume la nivelul sistemului limfatic.


Pentru a intelege foarte clar ce se intampla in cazurile de limfedem imaginati-va sistemul limfatic ca o retea de drumuri foarte aglomerate pe care se circula fara oprire. Apoi ganditi-va ce se intampla in cazul in care unele dintre aceste drumuri sunt inchise, dispar sau se blocheaza in timp ce volumul traficului ramane neschimbat. Limfedemul apare cand lichidul limfatic nu mai poate circula printr-un segment al sistemului limfatic si in schimb se imprastie in tesuturile din jur determinand astfel umflarea acestora.


In timpul operatiei de cancer la san este aproape sigur ca unul sau mai multi noduli limfatici sa fie scosi pentru a se determina astfel daca si cat de departe s-au raspandit celulele canceroase. Acest lucru determina probleme de circulatie a limfei in zona afectata. De asemenea, nodulii limfatici pot fi afectati din cauza tratamentului radioterapeutic. In ambele cazuri afectarea sistemului limfatic a pacientelor cu cancer la san determina un risc mare de aparitie a limfedemului.


Este imposibil sa determini in ce cazuri de cancer la san si in ce moment din timpul tratamentului poate aparea limfedemul, dar se estimeaza ca aproximativ o treime dintre supravietuitorele cancerului la san sunt afectate.


Cu toate ca nu exista deocamdata metode de vindecare a limfedemului, acesta poate fi controlat prin tratament daca este descoperit in stadiul incipient, iar in continuare puteti regasi pasii care va pot ajuta pentru a il controla.


Controlul limfedemului


Una dintre zonele cu cele mai multe „legende” datorate lipsei de informatie este limfedemul


Legendele cele mai raspandite spun ca:


- nu poti dezvolta limfedem daca esti tanara


- daca limfedemul nu apare imediat dupa operatie, atunci nu va fi o problema niciodata


- limfedemul va disparea fara tratament


Practica arata ca limfedemul:


Poate aparea:


- chiar daca au fost indepartati putini noduli limfatici in timpul operatiei


- chiar daca esti tanara


- chiar daca ai un stil de viata sportiv


- si dupa ce trece un timp de la operatie


Are ca si cauze declansatoare:


- infectiile determinate de arsuri, muscaturi de insecte, taieturi sau raniri


- ridicarea de greutati


- temperaturi extreme (fierbinte sau rece)


- scaderi ale presiunii aerului (din timpul zborului cu avionul)


- fortarea bratului in timpul transportului de bagaje sau genti grele sau in timpul activitatii fizice repetitive si intense


Cum poti reduce riscul aparitiei limfedemului?


Trebuie sa aveti grija sporita fata de de bratul de pe partea operata. Acest lucru inseamna sa nu ridicati lucruri grele si nici sa nu le purtati pe umarul afectat. De asemenea, evitati arsurile (chiar atingerea de cuptorul incins al aragazului poate provoca o arsura), evitati intepaturile de orice fel.


Un element esential este ingrijirea pielii pentru a preveni orice fel de infectie datorate arsurilor usoare, intepaturilor sau zgarieturilor. Acest lucru insemna sa va mentineti pielea curata si unsa zilnic cu crema.


Alte actiuni care sa previna limfedemul:


- purtati manusi in timpul lucrului in casa sau in gradina


- nu va taiati cuticulele


- folositi creme pentru indepartarea insectelor


- folositi o masina de ras electrica in locul celei cu lame pentru a va rade sub brat si folositi antiperspirante fara aluminiu


- de asemenea, evitati suprasolicitarea bratului afectat si luati pauze dese in timp ce sunteti mplicata in activitati fizice intense


Cum se trateaza limfedemul?


Tratamentul limfedemului presupune evaluarea, educatia pacientei si terapia.


Tratamentul consta din bandajarea bratului afectat, exercitii pentru stimularea circulatiei limfatice, masaj pentru stimularea circulatiei, ingrijirea pielii.


In momentul in care umflatura se reduce sunteti gata pentru faza de mentinere. Aceasta faza presupune executarea de exercitii acasa, automasajul zonei afectate si purtarea zilnica a unei maneci de compresie. De asemenea, femeilor care nu au limfedem dar prezinta risc crescut de dezvoltare a acestei afectiuni li se recomada purtarea unei maneci de compresie in timpul efectuarii de activitati care solicita bratul afectat.


Femeile care sufera de limfedem trebuie sa urmeze o dieta sanatoasa pentru controlul greutatii, sa practice regulat exercitii fizice cardio cum ar fi plimbarile sau inotatul.


CE SA FACETI SI CE SA NU FACETI PENTRU A PREVENI SI CONTROLA LIMFEDEMUL


Pentru supravietuitoarele cancerului la san si pentru ceilalti pacienti cu risc crescut de aparitie a limfedemului regula generala este de a evita ranirea sau iritarea zonei afectate.


Corpul reactioneaza la ranire producand lichid limfatic. In cazul in care sistemul limfatic al unei persoane a fost afectat de operatie sau de radiatii, lichidul limfatic nu mai poate circula in zona respectiva si se raspandeste in testurile din jur. Rezultatul final este limfedemul.


In continuare regasiti ceea ce trebuie si ceea ce nu trebuie sa faceti pentru a preveni si/sau a tine sub control limfedemul.


Pentru ca membrele superioare prezinta un risc ridicat de aparitie a limfedemului in cazul supravietuitoarelor cancerului la san ne vom referi in special la brate.


In afara casei:


- protejati-va bratele de arsurile solare. Folositi o crema cu grad ridicat de protectie UV.


- evitati intepaturile insectelor. Folositi creme cu actiune de respingere a insectelor


- folositi manusi in timpul activitatilor din gradina


- faceti regulat exercitii, dar evitati repetarea lor intensiva pentru a evita durerile si febra musculara


- nu lasati animalele de companie sa va apuce de mana sau sa va zgarie


- nu expuneti bratul cu risc la caldura ridicata (deasupra gratarului)


- nu practicati sporturi care sa prezinte risc de ranire a bratelor


In casa:


- purtati manusi de protectie in timpul lucrului din casa


- purtati manusi speciale de protectie cand manipulati recipiente incinse pe aragaz sau in cuptor


- evitati sa va atinga stropii de ulei incins in cazul in care prajiti mancarea


- faceti exercitii usoare cu bratul si purtati in timpul acestora maneca de compresie speciala


- nu lasati animalele de companie sa va apuce de mana sau sa va zgarie


- nu coaseti fara a avea purta degetar


Igiena:


- pastrati-va bratul curat si aplicati regulat crema hidratanta


- curatati imediat, aplicati crema cu antibiotic si bandajati imediat orice zgarietura sau taietura


- uscati-va bratul dupa baie, dar nu il frecati in exces cu prosopul astfel incat sa il iritati


- nu facti baie in apa extrem de calda


- apelati imediat la medic la cel mai mic semn de infectie


Ingrijirea personala si accesoriile:


- purtati sutiene moi cu bretele late si captusite


- nu folositi lame de ras pentru indepartarea parului de sub brat. Folositi masini electrice de ras pentru aceasta operatiune


- nu va taiati cuticulele in timpul manichiurii. Daca altcineva va face manichiura cereti sa nu va taie cuticulele.


- nu purtati bijuterii care sa va stranga bratul sau palma afectata.


- daca purtati o proteza de san, purtati una cu greutate redusa


- nu purtati o geanta, servieta, poseta grea in mana sau pe umarul afectat sau cu risc de afectare.


Pentru calatorii:


- purtati o maneca de compresie in cazul in care calatoriti cu avionul pentru a compensa schimbarile de presiune ce au loc in cabina


- amintiti-va sa va luati cu dumneavoastra sapunul, crema cu antibiotic, bandaje, crema hidratanta pentru a continua ingrijirea bratului si de asemenea, in scop preventiv


In cazul situatiilor ce presupun interventii medicale:


- nu lasati sa vi se ia sange din membrul care prezinta risc de limfedem


- nu lasati sa vi se faca injectii sau vaccinuri in acest brat


- nu lasati sa vi se monteze mansonul pentru luarea tensiunii pe bratul afectat. In toate cazurile de mai sus insistati ca personalul medical sa foloseasca bratul de pe partea neafectata de operatie sau de tratamentul cu radiatii.


- In final anuntati medicul in cazul in care observati simptome de limfedem (umflarea bratului). Daca observati cel mai mic semn al unei infectii la bratul afectat anuntati medicul imediat.


Gasiti mai multe materiale de acest fel pe www.desprecancerdesan.ro.

Gentle Care a lansat Desprecancerdesan.ro pentru a raspunde nevoilor generale ale tuturor celor care au fost atinsi de cancerul de san, inclusiv paciente nou diagnosticate sau supravietuitoare, precum si prietenii lor, membrii de familie si colegi.

Va asteptam cu drag!

Gentle Care Romania

BRASOV

Brasov

Adresa: Sirul Livezii 16

Tel: 0372681010

Fax: 0268416110

E-mail:

Web: www.gentlecare.ro

L
9:00-21:00
V
9:00-21:00
M
9:00-21:00
S
Inchis
M
9:00-21:00
D
Inchis
J
9:00-21:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!