2698 Mamografia

Clinica medicala

Donna Medical Center

Donna Medical Center
Preven╚Ťia este misiunea noastr─â, pentru c─â este mai bine s─â previi, dec├ót s─â tratezi. V─â dorim mult─â s─ân─âtate!
4.0
din 11 voturi
Fa-ti o programare

Mamografia

Dr. Elena-Claudia Teodorescu, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală

A
A
Mamografia

Depistarea precoce a unui cancer mamar, când dimensiunea este mai mic─â de 1 cm, permite vindecarea în peste 90% din cazuri.

Mamografia este metoda cea mai fidel─â pentru detectarea unei tumori mamare înainte ca pacienta sau clinicianul s─â o poat─â palpa. Se consider─â c─â mamografia reu╚Öe╚Öte s─â depisteze tumori mamare mai devreme cu 3-4 ani înainte ca acestea s─â devin─â palpabile.Ce este mamografia?Mamografia reprezint─â o examinare a sânilor cu ajutorul razelor X, folosit─â pentru detectarea ╚Öi diagnosticul afec╚Ťiunilor sânului.

Mamografia reprezint─â singura metod─â de screening pentru cancerul mamar pentru toate categoriile de popula╚Ťie (cu risc obi╚Önuit ╚Öi cu risc crescut). Mamografia este înso╚Ťit─â (nu înlocuit─â) de ecografia mamar─â în cazul femeilor cu risc crescut ╚Öi a celor cu sânii den╚Öi la mamografie.Exist─â dou─â tipuri de mamografii:
  • Mamografia de screening: se efectueaz─â regulat la femei asimptomatice care au peste 40 ani pentru a detecta orice anomalie suspect─â sau orice modificare de la ultima mamografie efectuat─â.

  • Mamografia de diagnostic: este recomandat─â la paciente simptomatice care au peste 35 ani (nodul, scurgere mamelonar─â, retrac╚Ťia mamelonului sau a pielii la nivelul sânului etc) sau dup─â o mamografie de screening cu modific─âri prezente. Aceasta utilizeaz─â inciden╚Ťe mamografice suplimentare pentru un diagnostic corect.Principalele riscuri ╚Öi consecin╚Ťe nepl─âcute ale screening-ului mamografic sunt reprezentate de riscul de iradiere ╚Öi disconfortul produs de compresie.Riscul de iradiere, chiar pentru multiple examene de screening, este totu╚Öi neglijabil la dozele utilizate ast─âzi în mamografie.Riscul de iradiere estimat, teoretic, poate fi extrapolat astfel: la efectuarea unei mamografii riscul teoretic echivaleaz─â cu cre╚Öterea riscului de cancer pulmonar în urma fum─ârii a trei ╚Ťig─âri sau echivaleaz─â cu zborul cu avionul din Europa în America (datorit─â radia╚Ťiei cosmice).De aceea, riscul teoretic de iradiere privit ca un dezavantaj al screening-ului mamografic poate fi ignorat de c─âtre o femeie atunci când ia în considerare avantajul enorm al depist─ârii precoce al cancerului de sân ╚Öi frecven╚Ťa mare a acestuia.Avantajele si dezavantajele mamografiei
  • Avantajele mamografiei sunt reprezentate de posibilitatea compar─ârii cu mamografiile anterioare, de posibilitatea unei a doua opinii pe acelea╚Öi filme mamografice ╚Öi de o mai mic─â dependen╚Ť─â de operator (atât timp cât sunt respectate criteriile de efectuare corect─â a mamografiei: pozi╚Ťionare ╚Öi parametrii tehnici).Mamografia este singura metod─â imagistic─â ce poate s─â eviden╚Ťieze ╚Öi s─â caracterizeze microcalcific─ârile, care uneori pot fi singurul semn de cancer mamar.Discomfortul produs de compresie la mamografie poate fi redus sau chiar înl─âturat dac─â mamografia este efectuat─â în prima s─âpt─âmân─â dup─â menstrua╚Ťie, de catre un tehnician priceput ╚Öi atent.Este important de ╚Ötiut c─â introducerea mamografiei ca metod─â de screening a dus la sc─âderea mortalit─â╚Ťii prin cancer de sân cu 30%.

 
  • Un dezavantaj al mamografiei este reducerea sensibilit─â╚Ťii odat─â cu densitatea sânului. Astfel, sensibilitatea mamografiei într-un sân adipos este de aproape 100%, dar ajunge la aprox. 45% într-un sân foarte dens.De aceea mamografia trebuie completat─â de o ecografie mamar─â atunci când structura sânului este dens─â. În 10-15% din cazuri, mamografia nu poate s─â depisteze cancerul mamar, fiind necesare ╚Öi alte investiga╚Ťii. Este posibil─â ╚Öi situa╚Ťia invers─â, când sunt vizibile cancere mamare sau alte leziuni mamare numai mamografic, f─âr─â a avea expresie ecografic─â.Sfaturi practice de avut în vedere înainte de mamografie:
  • Adu cu tine ultimele mamografii efectuate.

  • Odat─â ce ai g─âsit o clinic─â medical─â în care ai încredere, încearc─â s─â mergi acolo în fiecare an, pentru ca rezultatele mamografiilor tale s─â poat─â fi comparate.

  • Dac─â mamografia ╚Ťi-a fost recomandat─â în urma identific─ârii unui nodul suspect sau în urma altei analize, asigur─â-te c─â îi specifici medicului înainte de a face mamografia. De asemenea, fii pregatit─â s─â discu╚Ťi cu medicul t─âu specialist despre alte simptome neobi╚Önuite pe care le-ai avut.

  • Evit─â s─â programezi mamografia în perioada dinaintea menstrua╚Ťiei, când sânii sunt mai sensibili.

  • Discut─â cu medicul t─âu despre istoricul familial al cancerului la sân sau ale altor tipuri de cancer - atât în familia mamei, cât ╚Öi a tat─âlui.

De re╚Ťinut:Mamografia este cea mai eficient─â metod─â de a detecta cancerul la sân în stadiu incipient.

Mamografia nu poate preveni cancerul la sân, dar î╚Ťi poate salva via╚Ťa prin diagnosticarea cancerului cât mai devreme posibil. Descoperirea cancerului la sân în stadiu incipient înseamn─â de asemenea c─â multe femei au posibilitatea de a face doar opera╚Ťii conservatoare, nefiind necesar─â îndep─ârtarea întregului sân (mastectomie).Cel mai eficient control al sânilor include întotdeauna un consult senologic înso╚Ťit de mamografie sau ecografie mamar─â (în func╚Ťie de vârst─â). Tratarea cu superficialitate a unor senza╚Ťii neobi╚Önuite la nivelul sânilor sau decizia de a nu consulta un medic senolog expert din timp, înainte ca simptomele s─â-╚Öi fac─â apari╚Ťia, reprezint─â o gre╚Öeal─â pe care nicio femeie nu ar trebui s─â o fac─â. Asta pentru c─â, o durere de sân ignorat─â sau diagnosticat─â gre╚Öit de catre un medic generalist, poate ascunde afec╚Ťiuni serioase la nivelul sânilor.


Donna Medical Center

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Clinica Traian - Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor si Foisorul de Foc, in prelungirea B-dului Dacia) Transport in comun: 133, 135, 79, 86, 21, 14, metrou Obor

Tel: 0219732

E-mail:

Web: www.donna-medicalcenter.ro

L
8:00-21:00
V
8:00-21:00
M
8:00-21:00
S
8:00-14:00
M
8:00-21:00
D
Inchis
J
8:00-21:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.
Fa-ti o programare