Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Donna Medical Center

Donna Medical Center
Prevenția este misiunea noastră, pentru că este mai bine să previi, decât să tratezi. Vă dorim multă sănătate!

Ecografia mamară

Dr. Elena-Claudia Teodorescu, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală

A
A
Ecografia mamară

Ecografia mamară reprezintă o examinare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, folosită pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor sânului. Ecografia mamară este cea mai importantă metodă imagistică complementară de investigare a patologiei mamare (mamografia fiind considerată principala metodă de investigare a sânilor la femeile peste 40 de ani).



Când este recomandată ecografia mamară?




  • La femeile peste 40 ani este recomandat sa fie efectuată după mamografie (când sânii sunt denși la mamografie sau se detectează anomalii mamografice) sau după o modificare detectată de clinician.

  • La femeile sub 40 ani sau la femeile gravide și cele care alăptează este utilizată ca primă metodă de diagnostic. Ecografia mamară este preferată de asemenea pentru investigarea inflamațiilor/ infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) sau posttraumatic.



Deși ecografia mamară a fost inițial folosită pentru diferențierea chisturilor mamare de nodulii solizi, odată cu dezvoltarea echipamentelor și tehnicilor, ecografia mamară este acum utilizată pentru:




  • diferențierea formațiunilor mamare benigne de cele maligne (împreună cu tehnica mai avansată numită sonoelastografie).

  • ghidarea puncțiilor mamare percutane.

  • aprecierea răspunsului tumoral la chimioterapie.







Care sunt avantajele ecografiei mamare?




  • metodă neinvazivă (fără radiații X);

  • nedureroasă;

  • permite analiza în timp real a unei anomalii, în orice perioadă a ciclului menstrual.



Dezavantajele ecografiei mamare sunt în general determinate de posibila sub-specializare a medicului care interpretează ecografia sau de calitatea scăzută a ecografului folosit.

De aceea este foarte important ca ecografia mamară, precum si celelalte investigații senologice să fie efectuată de către medici supraspecializați în imagistica sânului și cu ecografe performante, precum la Donna Medical Center.

 



ATENȚIE! Ecografia mamară nu se utilizează ca metodă singulară de screeningMamografia este metoda de screening pentru cancer mamar pentru toate categoriile de populații (cu risc crescut și cu risc obișnuit de cancer mamar). Ecografia mamară se adaugă mamografiei în screeningul pacientelor cu risc crescut de cancer mamar si a celor cu sânii denși la mamografie.





Majoritatea leziunilor mamare sunt vizibile atât mamografic, cât și ecografic; există însă și leziuni (chiar și cancere) vizibile numai mamografic (în special microcalcificările) sau numai ecografic. Există un procent foarte mic de leziuni care nu se văd nici mamografic, nici ecografic.



Ecografia mamară utilizează pentru diagnosticul diferențial al formațiunilor benigne de cele maligne (cancer) atât aspectul morfologic al unei formațiuni (ecografia în scara gri), cât și caracteristicile de vascularizație, utilizând examenul Doppler color, power Doppler șDoppler spectral.



Cu ajutorul ecografului se poate efectua și sonoelastografia (elastografia), ce permite diferențierea suplimentară a nodulilor maligni de cei benigni.



În plus, ecografia permite o foarte bună examinare a zonelor axilare și subclaviculare pentru aprecierea existenței/ absenței de adenopatii satelite. Ecografia mamară este utilizată și pentru ghidarea puncțiilor mamare percutane, abordul fiind mult mai facil, iar pacienta având un grad sporit de confort.



Cel mai eficient control al sânilor include întotdeauna un consult senologic însoțit de mamografie sau ecografie mamară (în funcție de vârstă). Tratarea cu superficialitate a unor senzații neobișnuite la nivelul sânilor și decizia de a nu consulta un medic senolog expert din timp reprezintă o greșeală pe care nicio femeie nu trebuie să o facă. Asta pentru că o durere de sân ignorată sau diagnosticată greșit de către un medic generalist poate ascunde afecțiuni serioase la nivelul sânilor.


Donna Medical Center

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Clinica Traian - Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor si Foisorul de Foc, in prelungirea B-dului Dacia) Transport in comun: 133, 135, 79, 86, 21, 14, metrou Obor

Tel: 0219732

E-mail:

Web: www.donna-medicalcenter.ro

L
8:00-21:00
V
8:00-21:00
M
8:00-21:00
S
8:00-14:00
M
8:00-21:00
D
Inchis
J
8:00-21:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!