2698 Ecografia mamar─â

Clinica medicala

Donna Medical Center

Donna Medical Center
Preven╚Ťia este misiunea noastr─â, pentru c─â este mai bine s─â previi, dec├ót s─â tratezi. V─â dorim mult─â s─ân─âtate!
4.0
din 11 voturi
Fa-ti o programare

Ecografia mamar─â

Dr. Elena-Claudia Teodorescu, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală

A
A
Ecografia mamar─â

Ecografia mamar─â reprezint─â o examinare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, folosit─â pentru detectarea ╚Öi diagnosticul afec╚Ťiunilor sânului. Ecografia mamar─â este cea mai important─â metod─â imagistic─â complementar─â de investigare a patologiei mamare (mamografia fiind considerat─â principala metod─â de investigare a sânilor la femeile peste 40 de ani).Când este recomandat─â ecografia mamar─â?
  • La femeile peste 40 ani este recomandat sa fie efectuat─â dup─â mamografie (când sânii sunt den╚Öi la mamografie sau se detecteaz─â anomalii mamografice) sau dup─â o modificare detectat─â de clinician.

  • La femeile sub 40 ani sau la femeile gravide ╚Öi cele care al─âpteaz─â este utilizat─â ca prim─â metod─â de diagnostic. Ecografia mamar─â este preferat─â de asemenea pentru investigarea inflama╚Ťiilor/ infec╚Ťiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) sau posttraumatic.De╚Öi ecografia mamar─â a fost ini╚Ťial folosit─â pentru diferen╚Ťierea chisturilor mamare de nodulii solizi, odat─â cu dezvoltarea echipamentelor ╚Öi tehnicilor, ecografia mamar─â este acum utilizat─â pentru:
  • diferen╚Ťierea forma╚Ťiunilor mamare benigne de cele maligne (împreun─â cu tehnica mai avansat─â numit─â sonoelastografie).

  • ghidarea punc╚Ťiilor mamare percutane.

  • aprecierea r─âspunsului tumoral la chimioterapie.Care sunt avantajele ecografiei mamare?
  • metod─â neinvaziv─â (f─âr─â radia╚Ťii X);

  • nedureroas─â;

  • permite analiza în timp real a unei anomalii, în orice perioad─â a ciclului menstrual.Dezavantajele ecografiei mamare sunt în general determinate de posibila sub-specializare a medicului care interpreteaz─â ecografia sau de calitatea sc─âzut─â a ecografului folosit.

De aceea este foarte important ca ecografia mamar─â, precum si celelalte investiga╚Ťii senologice s─â fie efectuat─â de c─âtre medici supraspecializa╚Ťi în imagistica sânului ╚Öi cu ecografe performante, precum la Donna Medical Center.

 ATEN╚ÜIE! Ecografia mamar─â nu se utilizeaz─â ca metod─â singular─â de screeningMamografia este metoda de screening pentru cancer mamar pentru toate categoriile de popula╚Ťii (cu risc crescut ╚Öi cu risc obi╚Önuit de cancer mamar). Ecografia mamar─â se adaug─â mamografiei în screeningul pacientelor cu risc crescut de cancer mamar si a celor cu sânii den╚Öi la mamografie.

Majoritatea leziunilor mamare sunt vizibile atât mamografic, cât ╚Öi ecografic; exist─â îns─â ╚Öi leziuni (chiar ╚Öi cancere) vizibile numai mamografic (în special microcalcific─ârile) sau numai ecografic. Exist─â un procent foarte mic de leziuni care nu se v─âd nici mamografic, nici ecografic.Ecografia mamar─â utilizeaz─â pentru diagnosticul diferen╚Ťial al forma╚Ťiunilor benigne de cele maligne (cancer) atât aspectul morfologic al unei forma╚Ťiuni (ecografia în scara gri), cât ╚Öi caracteristicile de vasculariza╚Ťie, utilizând examenul Doppler color, power Doppler ╚ÖDoppler spectral.Cu ajutorul ecografului se poate efectua ╚Öi sonoelastografia (elastografia), ce permite diferen╚Ťierea suplimentar─â a nodulilor maligni de cei benigni.În plus, ecografia permite o foarte bun─â examinare a zonelor axilare ╚Öi subclaviculare pentru aprecierea existen╚Ťei/ absen╚Ťei de adenopatii satelite. Ecografia mamar─â este utilizat─â ╚Öi pentru ghidarea punc╚Ťiilor mamare percutane, abordul fiind mult mai facil, iar pacienta având un grad sporit de confort.Cel mai eficient control al sânilor include întotdeauna un consult senologic înso╚Ťit de mamografie sau ecografie mamar─â (în func╚Ťie de vârst─â). Tratarea cu superficialitate a unor senza╚Ťii neobi╚Önuite la nivelul sânilor ╚Öi decizia de a nu consulta un medic senolog expert din timp reprezint─â o gre╚Öeal─â pe care nicio femeie nu trebuie s─â o fac─â. Asta pentru c─â o durere de sân ignorat─â sau diagnosticat─â gre╚Öit de c─âtre un medic generalist poate ascunde afec╚Ťiuni serioase la nivelul sânilor.


Donna Medical Center

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Clinica Traian - Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor si Foisorul de Foc, in prelungirea B-dului Dacia) Transport in comun: 133, 135, 79, 86, 21, 14, metrou Obor

Tel: 0219732

E-mail:

Web: www.donna-medicalcenter.ro

L
8:00-21:00
V
8:00-21:00
M
8:00-21:00
S
8:00-14:00
M
8:00-21:00
D
Inchis
J
8:00-21:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.
Fa-ti o programare