Clinica medicala

Clinica Aproape

Clinica Aproape
Permite-ți să fii bine!
5
din 2 voturi

Sănătatea sexuală și bolile mintale. Cum afectează lipsa sexului sănătatea mintală?

Cătălin Durlă - psihoterapeut Clinica Aproape

A
A
Sănătatea sexuală și bolile mintale. Cum afectează lipsa sexului sănătatea mintală?

Mulți oameni sunt răniți în relația lor cu propria energie sexuală și felul în care și-o exprimă. Viața sexuală poate fi o sursă de plăcere și de împlinire. Însă, de multe ori, neglijăm faptul că totul, începând cu dorința sexuală, pornește din creier, și nu se limitează doar la o activitate fizică.



Sexul este acel sentiment special din viața umană pe care (aproape) fiecare ființă umană adultă dorește de obicei să-l experimenteze la maximum! Pe măsură ce trecem de la pubertate la viața de adult, sexul consensual este probabil să aibă loc constant.



Sexul regulat poate avea beneficii pentru sănătate, de exemplu, pentru sistemul cardiovascular și pentru imunitate. Dar nu există o cantitate potrivită de sex de făcut, iar a nu face sex pentru o perioadă lungă de timp nu ar trebui să aibă efecte secundare negative. Indiferent de prejudecățile care sunt strâns legate de acest subiect, a nu face sex pentru perioade îndelungate poate duce la afectarea sănătății noastre fizice și mintale.



Motive care ne privează să trăim satisfacția sexuală



Dacă plăcerea, excitarea şi satisfacţia constituie punctul terminus al activităţii sexuale, atunci faptul că atât de multă lume ocoleşte această activitate constituie un paradox. O persoană poate intenţiona şi poate dori să coopereze, dar trupul n-o ajută ori există o stare mentală ce acţionează inconştient; este dificil de precizat, căci cei afectaţi de neparticipare au tendinţa de a respinge motivaţiile subconştiente:




  • O femeie poate să nu fie conştientă de ura şi de mânia ei împotriva bărbaţilor, de teama sa de a fi „înghiţită” de aceștia, ori de teama de a decădea şi a înnebuni. Ea poate avea o pretenţie permanentă, inconştientă, de superioritate, o dorinţă de a nu se supune nimănui (și asociază sexul cu o astfel de supunere). Astfel, deşi verbal, intenţionează să fie sensibilă la aspectul sexual, factori puternici din subconştientul ei pot interveni şi îi pot obstrucţiona întru totul intenţia.

  • Bărbatul poate fi afectat în mod similar. El poate să nu realizeze că partenera sa îi evocă o imagine a mamei sale, că activitatea lui sexuală se împleteşte cu o anxietate legată de randamentul său, că masculinitatea şi narcisismul său îl conduc frecvent la a exprima pretenţii deosebite faţă de partenera sa, la a o poseda ori sufoca psihologic.

  • Plictiseala şi rutina joacă un rol important în neparticiparea sexuală. Unii devin atât de insidios plictisiţi, încât nu mai iau în considerare nici alternativele posibile — fie ele din cadrul cuplului, fie din afara lui. Plictiseala afectează relaţia dintre doi oameni în domeniul sexual, afectează interesele şi comportamentul lor. 

  • Probleme de sănătate ale noastre sau ale partenerului

  • Stres cotidian intens care ne stoarce de orice fel de energie psihică și fizică

  • Dificultăți financiare, familiale, profesionale



Cum ne afectează lipsa sexului sănătatea, inclusiv efectele asupra corpului?



S-ar putea instala anxietatea



”Faptul că sexul eliberează substanțe chimice ale creierului, cum ar fi oxitocina și serotonina, este un adevăr pe care o multitudine de studii îl susțin”, ne spune Gail Saltz, MD, profesor asociat de psihiatrie la NY Presbyterian Hospital Weill-Cornell School of Medicine. În timpul unui orgasm, corpul eliberează oxitocină (alias „hormonul iubirii”) și ne oferă acel impuls euforic al dispoziției și un sentiment de legătură emoțională cu partenerul nostru. Această substanță chimică este, de asemenea, legată de scăderea sentimentelor de stres sau anxietate.



Cu toate acestea, nu toți cei care încetează să facă sex vor experimenta acest efect. Alte forme de atingere fizică – cum ar fi îmbrățișarea – pot oferi, de asemenea, un plus de oxitocină. Totodată, și alte forme de intimitate pot duce la eliberarea de oxitocină, fără a se pune în discuție nimic sexual sau romantic. 



Vaginul poate deveni uscat și subțire



Persoanele care trec prin menopauză pot experimenta mai multă uscăciune vaginală și un canal vaginal încordat dacă încetează să facă sex pentru perioade lungi de timp. În timpul menopauzei, organismul produce mai puțin estrogen. Acest lucru poate face ca țesutul vaginal să se simtă uscat și subțire, cunoscut și sub denumirea de atrofie vaginală. 



Dorința sexuală poate fi ”obstrucționată„



Potrivit specialiștilor, o perioadă de abstinență poate scădea libidoul. A nu face sex regulat poate opri acele sentimente spontane de excitare și eliberarea de substanțe chimice care mențin libidoul. Însă lipsa de sex nu va face apetitul sexual să dispară. Odată ce ”revenim” în acțiune, probabil că vom începe să simțim creșterea libidoului. Un mic studiu din 2014 a constatat că bărbații și femeile au dorit să facă mai mult sex în ziua după ce au avut un prim contact sexual după un timp de abstinență. În plus, nevoia crescută de sex a făcut experiențele sexuale viitoare mai plăcute.



Avantajele unei vieți sexuale sănătoase asupra sănătății



Există o idee larg răspândită că a face sex regulat este o parte importantă a bunăstării emoționale a unei persoane. Deși acest lucru este valabil pentru unii oameni, nu este cazul tuturor.



Un studiu din 2015 a raportat că frecvența sexuală a fost doar un indicator al bunăstării atunci când oamenii erau în relații. Ei au descoperit o asociere între a face sex o dată pe săptămână și o mai mare satisfacție în relație. Această satisfacție nu părea să se schimbe atunci când frecvența sexului a crescut la mai mult de o dată pe săptămână.





Sexul îmbunătățește modul în care dormim. Este foarte frecventă adormirea după sex deoarece corpul eliberează prolactină, un hormon care ne ajută să ne simțim odihniți și relaxați. Orgasmul eliberează și oxitocină, un hormon care promovează somnul. Deoarece lipsa somnului poate agrava o tulburare de sănătate mintală sau poate crește riscul de a dezvolta una, un somn mai bun promovează o viață mai sănătoasă.




  • Ne face mai fericiți



Intimitatea fizică a sexului ne oferă, de asemenea, un impuls al fericirii. Endorfinele sunt una dintre numeroasele substanțe chimice eliberate în creier în timpul sexului. Endorfinele sunt neurotransmițătorii asociați cu sentimentul de fericire, făcând ca starea de spirit să se lumineze.



Un studiu amplu, pre-pandemic, pe mii de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 44 de ani, publicat în iunie 2020 în JAMA (Jurnalul Asociației Medicale Americane) a arătat dovezi convingătoare că există mai puțină activitate sexuală în prezent decât în ​​generațiile anterioare. Autorii studiului speculează că scăderea activității sexuale poate fi legată de creșterea ratelor de anxietate și depresie. Cu toate astea, într-un studiu, care a analizat date de la 17.744 de persoane din Statele Unite, 15,2% dintre bărbați și 26,7% dintre femei au declarat că nu au făcut sex în ultimul an, în timp ce 8,7% dintre bărbați și 17,5% dintre femei au declarat că nu au făcut sex timp de 5 ani ani sau mai mult. Autorii au concluzionat că „americanii fără sex au raportat niveluri de fericire foarte asemănătoare cu omologii lor activi sexual”.




  • Ajută la crearea legăturii emoționale



În timpul sexului, atingerea directă piele-pe-piele și orgasmul ajută la crearea legăturii emoționale. „Contactul piele cu piele poate reduce stresul și îmbunătăți stima de sine, potențial chiar și întărirea sistemului imunitar”, ne spune Rachel Nazarian, MD, un dermatolog certificat din New York. Dr. Nazarian adaugă că pielea interpretează atingerea pozitivă pentru a crește nivelul serotoninei, făcându-ne astfel să ne simțim mai fericiți și mai sănătoși.



Doctorul în psihologie Sue Johnson, specialist în terapia de cuplu, spune că „legăturile sigure și sexualitatea merg mână în mână. Se declanșează și se accentuează reciproc. Legătura emoțională creează un sex grozav, iar sexul grozav creează o legătură emoțională mai profundă. Când partenerii rezonează din punct de vedere emoțional, sunt receptivi și angajați, sexul devine un joc intim, o aventură sigură. Partenerii siguri se simt liberi și încrezători să se piardă în senzații în brațele celuilalt, să își exploreze și îndeplinească nevoile sexuale și să-și împărtășească cele mai profunde bucurii, dorințe și vulnerabilități.”




  • Reduce riscul de infarct miocardic



Contribuie la reglarea tensiunii arteriale (cea sistolică): scade riscul de infarct miocardic și riscul de morbiditate la bărbați, ca urmare a afecțiunilor cardiace. Să nu uităm de prostată și de riscul de cancer: un bărbat activ sexual și după 45-50 de ani, care are o viață sexuală activă, responsabilă (și evită contactele sexuale întâmplătoare și cu persoane necunoscute) și constantă, reușește să scadă riscul de cancer la prostată cu aproximativ 80%.



Sănătatea sexuală și bolile mintale




  • Sexul și anxietatea



Neconcordanța excitației este atunci când mintea și corpul nu sunt sincronizate în timpul sexului – corpul este trezit atunci când mintea nu este, sau invers – și se întâmplă foarte mult atât bărbaților, cât și femeilor cu anxietate.



Anxietatea este unul dintre cei mai mari factori care contribuie la disfuncția erectilă (sau ED) la bărbați”, spune Joe Kort, un terapeut sexual certificat AASECT, psihoterapeut și director clinic și fondator al† Center for Relationship și sănătate sexuală în Royal Oak, Michigan. Cercetările au arătat că anxietatea – în special la începutul vieții sexuale a unei persoane, când conștiința de sine și stresul asupra performanței sunt mari probleme – este poate cea mai mare și cea mai frecventă cauză a DE la bărbați tineri. 



Femeile care se luptă cu anxietatea se confruntă, de asemenea, cu disfuncții sexuale: pot avea dificultăți în a se excita sau a avea orgasm sau chiar pot experimenta dureri fizice în timpul actului sexual. Din punct de vedere fiziologic, anxietatea poate trece peste senzațiile de plăcere la femeile anxioase. De fapt, cercetările recente arată că cel mai frecvent tip de durere sexuală – tulburarea de durere de penetrare genitală (sau PVD) – este de 10 ori mai frecventă la femeile cu diagnostice anterioare de tulburare de anxietate.




  • Sex și depresie



Tulburarea depresivă majoră (MDD) poate provoca, de asemenea, o serie de probleme sexuale, inclusiv impotență și disfuncție erectilă la bărbați și durere sexuală și pierderea dorinței la femei. De fapt, un diagnostic de depresie crește de trei ori riscul unei femei pentru cea mai comună formă de dispareunie cronică sau durere în timpul actului sexual. „În linii mari, depresia vă împiedică dorința de a face sex, indiferent dacă aveți sau nu o relație”, ne spune psihologul Robert Moody, dr. Modesto, California. 



Brito adaugă că „femeile au mai multe șanse să experimenteze simptome de depresie, determinându-le să se simtă nesigure cu privire la corpul lor, să se simtă mai puțin dorite, îndoielnice cu privire la încrederea lor sexuală și nesigure în ceea ce privește participarea la activități sexuale”.Pe lângă costul emoțional al gândirii negative și al stimei de sine scăzute, problemele fizice pot apărea pe drum din lipsa de îngrijire de sine.




  • Sex și PTSD



Știm din studii că oamenii cu experiențe mai traumatizante în copilărie tind să aibă vieți sexuale mai puțin satisfăcătoare la vârsta adultă – uneori, cuplate cu consecințe psihologice de lungă durată.



Acele „blusuri post-sex” sau disforia postcoitală (PCD), tind să apară la persoanele care trăiesc cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD). Puținele studii pe care le avem despre PCD arată o corelație între antecedentele de abuz fizic, emoțional și sexual și o incidență mai mare a PCD, atât în ​​rândul bărbaților, cât și al femeilor. Ideea generală este că sexul – chiar și sexul uimitor și plăcut cu un partener iubitor – poate fi o experiență declanșatoare pentru tine din cauza traumelor din trecut. Studiile au arătat că până și experimentarea orgasmelor se poate simți îngrozitor din punct de vedere psihologic.



„Dacă cineva a fost abuzat sexual, reface în mod constant trauma. O numesc întoarcerea la locul crimei sexuale”, spune Kort, care adaugă că PTSD poate interfera, de asemenea, cu viața sexuală a cuiva „determinând hipersexualitate sau comportament sexual scăpat de sub controlIndividul ar putea crede că este întotdeauna excitat, dar poate fi de fapt impulsuri de traume, nu impulsuri sexuale.” Pe de altă parte, PTSD poate determina, de asemenea, unii oameni să aibă o dorință sexuală scăzută sau deloc.




  • Sex și TOC



Nu este neobișnuit ca cineva cu tulburare obsesiv-compulsivă (TOC), o tulburare de anxietate cronică, să raporteze că se simte bombardat de obsesii sexuale sau gânduri sexuale nedorite (deși s-a dovedit a fi greu de știut cu siguranță dacă aceste gânduri sexuale apar mai mult decât alte gânduri nedorite). 



Unele gânduri sexuale care apar la cei cu TOC pot include teama obsesivă de a fi sau de a deveni LGBT; îngrijorarea de a avea dorințe sexuale nepotrivite (cum ar fi atracția pentru copii, membrii familiei, personalități religioase sau chiar animale) și imagini mentale nepotrivite. Și dincolo de aceste gânduri nedorite, persoanele cu TOC au tendința de a experimenta o serie de disfuncții sexuale, inclusiv probleme de excitare și apetit sexual scăzut. Ambele pot fi, probabil, legate de alte gânduri născute din TOC, cum ar fi frica de a face sex sau dezgustul atunci când vă gândiți la activități sexuale – care este deosebit de comun pentru cei cu obsesii legate de contaminare.




  • Sex și ADHD



Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o afecțiune de neurodezvoltare care poate provoca comportament impulsiv, hiperactivitate și dificultăți de atenție. Două simptome sexuale raportate în mod obișnuit și din ce în ce mai studiate ale ADHD-ului sunt hipersexualitatea (o dorință sexuală neobișnuit de mare) și hiposexualitatea (o dorință sexuală inexistentă), deși niciunul nu este recunoscut ca criterii de diagnostic pentru ADHD.



Studiile au arătat că hipersexualitatea și ADHD sunt afecțiuni comune concomitente și că ADHD poate chiar exacerba severitatea hipersexualității la ambele sexe.




  • Sex și tulburarea bipolară



Tulburările de control al impulsurilor, cum ar fi cele bipolare, pot face ca oamenii să fie și să se simtă scăpați de sub control cu ​​sexualitatea”. Tulburarea bipolară afectează de obicei viața sexuală a unei persoane prin creșterea libidoului în timpul episoadelor de manie. Această sexualitate crescută poate primi chiar și un diagnostic de hipersexualitate sau comportament sexual compulsiv, care este asociat cu o incidență crescută a comportamentelor sexuale riscante.



„În timpul unui episod maniacal, comportamentul sexual poate deveni impulsiv și persoana se poate implica în comportamente care nu sunt obișnuite pentru el”, explică Brito. 



Pe de altă parte, dacă există simptome de depresie, s-ar putea să se experimenteze opusul și să existe un apetit sexual scăzut, oboseală, lipsă de valoare, rușine, stres , îngrijorare în raport cu lipsa nevoii sexuale. Studiile au descoperit că pacienții bipolari aflați în relații de cuplu tind să ducă o viață sexuală similară cuplurilor care nu au de-a face cu bipolar, cu excepția unui lucru important: partenerul cu tulburare experimentează de obicei niveluri scăzute de satisfacție sexuală în relaţie.



În cartea sa ”Dorința sexuală”, Francis Macnar sintetizează foarte bine perspectiva umanității asupra sexului. ”Dorinţa sexuală a fost mereu asociată cu plăcerea noastră cea mai mult căutată. Ea devine imediat problema noastră sexuală cea mai comună… în vreme ce unii sunt excitaţi de către varietatea manifestărilor sale, alţii o inhibă din clipa în care îşi face simţită prezenţa.”



Dacă ne dorim o viața sexuală armonioasă și asumată, este indicat să alegem să ne încredem în specialiștii din domeniul psihosexual și în psihoterapeuți. Ei ne pot ajuta să descoperim această parte care totuși a rămas vie în noi, dincolo de orice prejudecată!



Referințe:



”Dorința sexuală”, Francis Macnab



”Inteligența erotică”, de Esther Perel


Clinica Aproape

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Bld. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13A, sector 1

Tel: 0722187700

E-mail:

L
10:00-21:00
V
10:00-21:00
M
10:00-21:00
S
9:00-14:00
M
10:00-21:00
D
Inchis
J
10:00-21:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.