Clinica medicala

Clinica Aproape

Clinica Aproape
Permite-ți să fii bine!
5
din 2 voturi

Fobii – ce sunt, cauze, simptome și metode de tratare

Cătălin Durlă - psihoterapeut Clinica Aproape

A
A
Fobii – ce sunt, cauze, simptome și metode de tratare

Fobii – ce sunt?



Cu siguranță ai auzit până acum de termenul de „fobii” È™i poate te-ai confruntat È™i cu astfel de episoade fără să îÈ›i dai seama. Acestea pot fi destul de uÈ™or confundate cu fricile, însă se manifestă mult mai puternic. De aceea, este bine să È™tii cum să le identifici, să ai câteva exemple care să te ajute È™i să cunoÈ™ti metode de combatere.



Dacă te-ai întrebat până acum ce este o fobie, posibil să te fi întâlnit cu o situaÈ›ie de teamă extremă, fără să îÈ›i dai seama care sunt sursele ei. Ei bine, ea se poate defini ca o frică în aparență inexplicabilă, pe care o persoană o manifestă față de o situaÈ›ie sau un element aparte.



Un anumit nivel de frică este util pentru supravieÈ›uire È™i ne face să avem grijă să ne protejăm È™i să nu ne expunem situaÈ›iilor periculoase, însă când intensificarea fricii È™i multiplicarea nerealistă a surselor ei duc la diferite modalități de ajustare emoÈ›ională, de la cele normale, raÈ›ionale, cum sunt îngrijorarea, încercarea de a evita sau fugi de o primejdia, până la cele iraÈ›ionale de felul depersonalizării È™i al derealizării, vorbim de existenÈ›a unei fobii. Fobia, diferit față de sentimentul de frică, poate declanÈ™a stări emoÈ›ionale È™i gânduri disfuncÈ›ionale doar din simpla anticipare a factorului anxiogen.



Cei care reclamă fobii îÈ™i manifestă tulburarea resimÈ›ită numai în împrejurări deosebite È™i, de multe ori, specifice, legate de prezenÈ›a anumitor obiecte, animale, locuri, fenomene sau situaÈ›ii. În contact cu acestea, subiecÈ›ii au o stare subiectivă neplăcută, de neliniÈ™te progresivă, până la atacul de panică. In prezenta stimulului fobic, acÈ›iunile È™i comportamentul celor care acuză o fobie pot deveni foarte dezorganizate, sub efectul fricii interpretabile psihopatologic, poate chiar să treacă de la manifestări mai puÈ›in nerezonabile si exagerate, precum neliniÈ™tea psihomotorie, la unele mai grave, ca în cazul stărilor de agitaÈ›ie extremă sau al stărilor de inhibiÈ›ie psihică È™i fizică, aparent paralizante. 



Fobia este o problemă destul de serioasă, atunci când episoadele de panică îÈ›i afectează viaÈ›a de zi cu zi. Pericolul de care un individ se teme este mult mai grav în mintea lui decât în realitate, iar din acest motiv frica poate fi catalogată ca iraÈ›ională. Chiar È™i gândul că urmează să fii pus într-o situaÈ›ie care È›i se pare amenințătoare poate declanÈ™a astfel de simptome. Fobia se instalează brusc È™i prima reacÈ›ie este aceea de a nu înÈ›elege ce se întâmplă. În acelaÈ™i timp apare È™i dorință de a nu vrea să fim văzuÈ›i într-o asemenea stare inexplicabilă. 



Tipurile de fobii – care sunt?



Există foarte multe tipuri de fobii, însă ele se încadrează în cateva categorii principale. Iată-le pe cele mai întâlnite:




  • fobii situaÈ›ionale;

  • fobii de animale;

  • fobii de persoane costumate;

  • fobii de medii naturale.



De asemenea, mai avem:




  • Acrofobia – teama excesivă de înălÈ›imi;

  • Zoofobia – teama de animale;

  • Agorafobia – teama de imposibilitatea de evadare din locuri publice;

  • Claustrofobia – teama de spaÈ›ii închise;

  • Hadephobia – teama de întuneric.



Acestea sunt doar câteva dintre ele, pentru că se regăsesc zeci de fobii pe care o persoană la poate experimenta. Poate una dintre cele mai comune este cea de lifturi sau avioane (Aviofobie), care se încadrează în categoria celor situaÈ›ionale. Teama de zbor se întâlneÈ™te la mai mult de 40% din oameni.



În Romania cele mai frecvente fobii sunt:



• Arahnofobia – frica de păianjeni

• Morofobia – fobia de È™oareci

• Ophidiofobia – frica de È™erpi

• Acrofobia – frica de înălÈ›imi

• Agorafobia – frica de spaÈ›ii largi È™i/sau aglomerate

• Claustrofobia – frica de spaÈ›ii închise

• Aerofobia – frica de zbor (cu avionul)



Cauzele fobiei – care sunt?



Supraestimarea pericolului la care este posibil să fii expus poate avea diferite cauze. Una dintre ele este reprezentată de către experiențele pe care le-a trăit o persoană sau de care a auzit.



De asemenea, familia È™i genetica reprezintă un factor foarte important. Copiii ajung să imite comportamentul pe care îl văd la părinÈ›i È™i să adopte mare parte din fricile acestora, pentru că au fost crescuÈ›i cu ele.



Schimbările funcÈ›iilor creierului pot, de asemenea, să joace un rol important în dezvoltarea fobiilor, în special a celor specifice.



Fobiile psihologice – cum se tratează?



Cele mai greu de suportat sunt fobiile sociale pentru că afectează viața cotidiană și pot conduce la izolare.

Frica este o reacÈ›ie naturală extrem de benefică pentru existenÈ›a umană. Cu toate acestea, atunci când ea interferează cu viaÈ›a ta de zi cu zi, iar teama devine nejustificată, ar trebui să apelezi la diferite metode de tratament. Nu trebuie să faci față singur acestor episoade, ci să ceri ajutorul unor specialiÈ™ti experimentaÈ›i. Fobia te poate împiedica să desfaÈ™ori activități care în mod normal te-ar bucura.

O fobie poate cauza tahicardie, dificutati de respiraÈ›ie, ameÈ›eală, furnicături, senzaÈ›ie de gură uscată, valuri de căldură, dureri în piept, senzaÈ›ii de leÈ™in, senzaÈ›ii ce nu pot fi depășite È™i ai căror factori declanÈ™atori sunt evitaÈ›i. Intensitatea îngrijorării sau a fricii unei persoane depinde de cât de aproape este față de obiectul, situaÈ›ia sau activitatea de care se teme.



Fiecare tip de fobie are un set unic de criterii de diagnosticare. Cu toate acestea, există unele suprapuneri. Criteriile de diagnostic care sunt similare cu toate fobiile includ:




  • Limitarea vieÈ›ii : o fobie nu este diagnosticată decât dacă influenÈ›ează în mod semnificativ viaÈ›a într-un anume fel.

  • Evitarea: Unii oameni cu fobii diagnosticaÈ›i clinic pot suporta situaÈ›ia temută. Cu toate acestea, încercările de a evita situaÈ›ia temută sunt un criteriu important pentru diagnosticarea unei fobii.



În general, persoanele cu fobii sunt conÈ™tiente de aspectul exagerat È™i ilogic al fricilor lor neobiÈ™nuite, trăind cu îngrijorare eventualitatea întâlnirii cu prilejuri care să le declanÈ™eze. Teama resimÈ›ită este intensă, persistentă, invalidantă È™i imposibil de controlat voluntar, obligându-i pe subiecÈ›ii fobici să dezvolte conduite de evitare È™i asigurare pentru a traversa cât mai repede situaÈ›iile care le-au provocat.



Fobiile nu trebuie să devină o realitate în viaÈ›a ta, iar pentru a putea depăși aceste simptome, tratamentul È™i terapia sunt cele mai bune soluÈ›ii. Astfel, psihoterapia individuală este mijlocul prin care te poÈ›i regăsi, te poÈ›i simÈ›i mai liber cu propria persoană È™i unde ai posibilitatea de autoanaliză. Preocuparea pentru starea ta psihică nu trebuie niciodată lăsată deoparte, deoarece, ea reprezintă motorul tău zilnic de energie È™i puterea de a merge mai departe. Prin intermediul sedinÈ›elor de psihoterapie, frica si anxietatea se vor reduce pe masura ce inveti ca fobia ta nu este fondata pe o gandire rationala si sanatoasa.



De asemenea, una dintre cele mai bune soluÈ›ii constă în È™edinÈ›ele de psihiatrie. Presiunile sociale din jur afectează în fiecare zi oameni È™i le impun stări de nesiguranță È™i de anxietate, iar fiecare dintre aceste persoane resimte simptomele mai mult sau mai puÈ›in. Indiferent că este vorba de problemele zilnice cărora nu le mai faci față sau despre o tulburare, suportul de specialitate este cea mai bună soluÈ›ie. Nu trebuie să îÈ›i faci griji pentru faptul că aceste È™edinÈ›e se È›in online, pentru că sunt la fel de eficiente ca cele fizice, iar principalul avantaj constă în faptul că nu trebuie să te mai deplasezi È™i să aÈ™tepÈ›i pentru a intra în cabinetul medicului.

Dacă experimentezi episoade de tristeÈ›e persistente, atacuri de panică, anxietate socială sau diferite tulburări de personalitate, aici este locul în care trebuie să te afli!

O trăsătură proeminentă a tratamentului fobiilor este rezistența acestora la abordările medicale stereotipe și standardizate.



AÈ™adar, dacă eÈ™ti în căutarea unor soluÈ›ii pentru a-È›i îmbunătăți viaÈ›a sau cunoÈ™ti pe cineva care se confruntă cu problema fobiilor, acÈ›ionează chiar acum! Nu lasa frica să te împiedice să te bucuri de viață È™i stabileÈ™te o întâlnire cu specialiÈ™tii È™i vei avea ocazia de a te redescoperi!


Clinica Aproape

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Bld. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13A, sector 1

Tel: 0722187700

E-mail:

L
10:00-21:00
V
10:00-21:00
M
10:00-21:00
S
9:00-14:00
M
10:00-21:00
D
Inchis
J
10:00-21:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.