Clinica medicala

Clinica Aproape

Clinica Aproape
Permite-ți să fii bine!
5
din 2 voturi

Cum se simte invidia și care este rolul ei în viața noastră?

Cătălin Durlă - psihoterapeut Clinica Aproape

A
A
Cum se simte invidia și care este rolul ei în viața noastră?

Invidia este o emoție sfâșietoare. Atunci când simțim invidie, ne simțim răniți, simțim nesiguranță și singurătate, toate acestea deghizate în furie, amărăciune și resentimente. Invidia ne ia bucuria de a fi în contact cu cei din jur și ne face ca de cele mai multe ori să alegem singurătatea și izolarea. Invidia este dificil de înțeles, atât pentru noi, cât și de către cei asupra cărora se răsfrânge. Invidia ne invită la compararea relațiilor, a succesului, a statutului sau a imaginii sociale și ne poate face să ne simțim singuri și neîmpliniți, chiar și atunci când avem persoane care ne iubesc și ne sprijină.



Emoțiile asociate invidiei nu sunt productive. Nu ne duc niciodată acolo unde vrem să ajungem și nu ne ajută să câștigăm relațiile pe care ni le dorim. De fapt, invidia pune adesea toate aceste lucruri în pericol. Invidia este mistuitoare și nu durează mult până ne pierdem în comparațiile constante și necruțătoare, totul întâmplându-se în timp ce cultivăm amărăciune și ură față de oamenii din viața noastră, uneori chiar față de oamenii pe care i-am iubit și apreciat cândva. 



Invidia este o emoție care este în mare parte inconștientă la majoritatea oamenilor, dar poate veni din faptul că ne concentrăm pe succesele altora. Invidia este un cuvânt care este adesea folosit interschimbabil cu gelozia, dar există diferențe distincte între cele două emoții.



Mulți oameni spun „geloși” când ceea ce înseamnă cu adevărat este „invidioși”. Invidia și gelozia sunt constructe subtil diferite. Dacă invidia este durerea personală cauzată de dorința de a obține avantajele celorlalți, gelozia este durerea personală cauzată de teama de a ne pierde avantajele în fața altora sau de a împărtăși avantajele noastre cu alții. Invidia este lacomă, gelozia este posesivă. Gelozia nu este circumscrisă sferei romantice, dar poate implica și prietenii, reputația, expertiza și așa mai departe. În comparație cu invidia, gelozia este mai ușor de recunoscut.



Invidia este adesea înrădăcinată în stimă de sine scăzută – uneori de la nevoile nesatisfăcute foarte timpurii din copilărie în care am simțit în mod inerent că nu suntem suficient de buni. Este aproape ca și cum cealaltă persoană este responsabilă pentru fericirea persoanei invidioase – deoarece imaginea de sine depinde de lucrurile din afara lor.



Caracteristici ale invidiei



În viață, suntem bogați nu numai prin ceea ce avem, ci mai ales prin ceea ce nu avem. În tradiția hindusă, oamenii „norocoși” se bucură doar de roadele acțiunilor lor karmice din trecut, inclusiv acțiunile karmice din trecut ale părinților lor, care i-au hrănit și educat, și ale bunicilor, care și-au hrănit și educat părinții și așa mai departe.



În unele cazuri, ca și în cazul câștigătorului la loterie, norocul este aproape complet nemeritat, ceea ce face ca invidia noastră să fie și mai virulentă. Dar inerent naturii norocului este că acesta tinde să se echilibreze în timp și, prin urmare, nu are rost ca toată lumea să-și invidieze pe rând pe toți ceilalți. Pe termen foarte lung, avem tendința de a obține ceea ce merităm – și apoi, oricine am fi, norocul nostru se termină.



Invidia este adânc înrădăcinată în psihicul uman și este comună tuturor timpurilor și oamenilor. Strămoșii noștri tribali au trăit cu frica să nu trezească invidia zeilor, pe care i-au calmat cu ritualuri și ofrande elaborate. În mitologia greacă, invidia Herei pentru Afrodita a declanșat războiul troian. În Biblie, Cain l-a ucis pe Abel din invidie și „prin invidia diavolului moartea a intrat în lume”. Și în Mahabharata hindus, Duryodhana a purtat război împotriva verilor săi, Pandava, din „invidie arzătoare”.



Invidia tinde să fie îndreptată către cei cu care ne comparăm, cei cu care simțim că suntem în competiție. După cum scria Bertrand Russell, „Cerșetorii nu invidiază milionarii, deși, desigur, îi vor invidia pe alți cerșetori care au mai mult succes.” 



Durerea invidiei este cauzată nu de dorința pentru avantajele celorlalți în sine, ci de sentimentele de inferioritate și frustrare prilejuite de lipsa lor în noi înșine. În mod paradoxal, distragerea invidiei și teama de a o stârni în alții ne împiedică să ne atingem întregul potențial. Invidia ne costă, de asemenea, prieteniile și alianțele pe care le avem și, în general, înfrânează și subminează chiar și relațiile noastre cele mai apropiate și intime. În unele cazuri, poate duce la acte de sabotaj, ca în cazul copilului care sparge jucăria pe care știe că nu o poate avea. În timp, angoasa și amărăciunea noastră pot da naștere la :




  • probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și insomnia; 

  • și probleme de sănătate fizică, cum ar fi infecțiile, bolile cardiovasculare și cancerul.



Pe de altă parte, foarte puțini oameni ar argumenta influența pozitivă a geloziei și invidiei în viața noastră. De fapt, cei mai mulți dintre noi recunoaștem rapid importanța de a învăța cum să nu mai fim geloși și invidioși. Și suntem cu toții conștienți de efectele geloziei și invidiei și anume:




  • Ele favorizează nemulțumirea și suferința

  • Ele ne ”leagă” libertatea emoțională

  • Ele duc la resentimente și amărăciune

  • Ne determină să facem lucruri pe care nu le-am face în mod normal

  • Ele ne pot conduce spre o viață trăită în depresie și nemulțumire

  • Ne pot face să ne retragem din relații benefice pentru noi



Și totuși, emoțiile irosite ale invidiei și geloziei continuă să fie prezente în viața noastră. Este o luptă constantă care luptă împotriva inimii și sufletului nostru. Experimentăm invidie față de aspectul, talentele, relațiile și conturile bancare ale altor oameni.



Tipuri de invidie:



1. Invidie depresivă



Suferința este cauzată de fericirea celuilalt, fără a resimți nici un fel de animozitate față de celălalt. În invidia depresivă persoana nu este pornită împotriva celuilalt, ci împotriva ei înseși.



2. Invidia ostilă



Persoana suferă din cauza fericirii celuilalt, dar în loc să recunoască tristețea resimte imediat agresivitate față de celălalt și vrea să restabilească egalitatea, distrugând avantajul celuilalt. Invidia ostilă ne face să îl urâm fie și numai pentru câteva secunde pe cel care ne depășește într-un domeniu oarecare.



3. Invidia admirativă



Deși implică o doză de suferință provocată de sentimentul de a nu ne simți la înălțime, ne îndreaptă spre o emulație sănătoasă, producând dorința de a atinge același nivel de excelență.



Cum ne ținem invidia sub control?



Pentru a simți invidie, trebuie îndeplinite trei condiții:




  • În primul rând, trebuie să ne confruntăm cu o persoană (sau persoane) cu ceva – o posesie, o calitate sau o realizare – pe care noi nu îl avem. 

  • În al doilea rând, trebuie să ne dorim acel ceva pentru noi înșine. 

  • Și în al treilea rând, trebuie să fim îndurerați personal de emoția sau emoțiile asociate. Noțiunea aceasta de „îndurerat personal” este cea care separă invidia de sentimente mai detașate, cum ar fi indignarea sau nedreptatea.



În concluzie, invidia este durerea personală cauzată de dorința de a obține avantajele celorlalți. În Old Money, Nelson W Aldrich Jr descrie durerea invidiei ca fiind „senzația aproape frenetică de gol din interiorul tău, ca și cum pompa inimii ar suge aer.” Invidia este rea și avară și, probabil, cea mai rușinoasă dintre păcatele de moarte. Invidia noastră este aproape niciodată mărturisită, de multe ori, nici măcar nouă înșine.



Invidia poate da naștere și la reacții defensive mai subtile, cum ar fi ingratitudinea, ironia, disprețul, snobismul și narcisismul, care au toate în comun folosirea disprețului pentru a minimiza amenințarea existențială reprezentată de avantajele celorlalți.



Cum ne putem gestiona invidia?




  • Să ne îndreptăm atenția către bunătatea din viața voastră. Unul dintre cele mai mari motive pentru care invidiem viața celuilalt este pentru că am început să considerăm că lucrurile ni se cuvin pur și simplu. Avem nenumărate motive să fim recunoscători pentru viața noastră și trebuie să ne amintim de asta mereu.


  • Să ne examinăm deopotrivă gândurile și sentimentele de inferioritate, cât și pe cele de superioritate, pentru a contribui la crearea unei lumi mai echilibrate.



  • Să ne reamintim că nimeni nu le are pe toate. Să nu ne comparăm viața cu a celor din jur! Este întotdeauna o alegere în care vom pierde și care nu ne va ajuta în niciun fel. Din păcate, comparăm întotdeauna ceea ce știm mai rău despre noi înșine cu cele mai bune presupuneri pe care le facem despre ceilalți. Fiecare persoană pe care o întâlnim se confruntă cu probleme, încercări și slăbiciuni – la fel ca noi. Acesta este ceea ce ne face oameni. Nimeni nu le are pe toate. 

  • Să evităm persoanele care apreciază în mod obișnuit lucrurile greșite. Dacă ne petrecem tot timpul cu oameni care compară cele mai recente articole la modă, vom începe să ne dorim cele mai recente articole la modă. Dacă ne petrecem tot timpul cu oameni care vorbesc despre salariile lor, despre mașinile lor noi sau despre vacanțele lor extravagante, vom ”cădea” în mod firesc în capcana inevitabilă de a ne compara bunurile cu ale lor… Ori viața nu este despre avuție, ci despre frumos, bine, experiențe împlinitoare, oameni calzi și de încredere în jurul nostru.

  • Să petrecem timp cu oamenii recunoscători. Recunoștința este contagioasă. Recunoștința ne ajută să ne calmăm pe interior și să apreciem lucrurile de care avem parte, cu bune și cu rele, fără a ne focusa doar pe ceea ce ne lipsește.

  • Să sărbătorim succesul celorlalți. Când cineva primește ceva ce și-a dorit, să fim fericiți pentru ei. Viața nu este o competiție și nu trebuie să o privim așa. Momentul în care învățăm să experimentăm bucuria pentru fericirea altora este ziua în care facem un pas uriaș pentru a ne depăși invidia față de cei din jur.

  • Să fim generoși. Chiar dacă la început trebuie să ne forțăm în a face asta, să facem din generozitate un obicei esențial în viața noastră! Pe măsură ce începem să petrecem mai mult timp și mai multă energie cu cei care au mai puțin decât noi, cu atât vom găsi mai multă împlinire și sens în propria viață.



Natura își compensează neajunsurile: dacă nu avem un lucru, cu siguranță avem altul! Dar în timp ce invidiem, ne concentrăm mai degrabă pe ceea ce ne lipsește decât pe ceea ce avem și altfel ne-ar putea aduce bucurie. Cultivarea unor trăsături precum recunoștința și umilința ne poate ajuta să dezvoltăm o perspectivă adecvată și să ne apărăm împotriva invidiei. Putem învăța să facem asta implicându-ne cu încredere și asumare într-un proces terapeutic cu un psiholog sau un psihoterapeut.



Invidia este arta de a număra binecuvântările altor oameni în loc de ale noastre”. (Harold Coffin).



Referințe:



”Inteligență emoțională”, de Daniel Goleman



”Curajul de a fi vulnerabil” , de Bréne Brown



”Depășirea de sine. Invidia și gelozia ca șanse pentru dezvoltarea personală”, de Verena Kast


Clinica Aproape

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Bld. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13A, sector 1

Tel: 0722187700

E-mail:

L
10:00-21:00
V
10:00-21:00
M
10:00-21:00
S
9:00-14:00
M
10:00-21:00
D
Inchis
J
10:00-21:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.