Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Ana Medical Center

Ana Medical Center
Aproape de tine, aproape de cei dragi!

Sindromul ovarului polichistic, o afectiune pe zi ce trece mai frecventa

PR Red Spot

A
A
Sindromul ovarului polichistic, o afectiune pe zi ce trece mai frecventa

            Sindromul ovarului polichistic este una dintre cele mai frecvente afectiuni in randul femeilor de pana in 40 de ani. Potrivit statisticilor, 3 din 10 femei sufera de aceasta dereglare hormonala. Chiar daca cercetarile inca nu au descoperit cauza exacta a afectiunii, se pare ca anumiti factori favorizeaza aparitia acestui sindrom. Despre aceste lucruri si despre cum putem diminua efectele acestei boli, am discutat cu dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center.



            “De cele mai multe ori, simptomele sindromului polichistic apar in adolescenta. Fie ca vorbim despre acnee sau dereglari menstruale, semnele acestui sindrom pot fi trecute cu vederea, in prima faza, fiind totodata semne ale pubertatii. In cazul in care aceste probleme nu trec, insa, e indicat sa se faca anumite investigatii, pentru a descoperi si trata acest sindrom care, lasat in pace, poate duce la infertilitate”, explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.



            Corpul uman are nevoie atat de hormoni feminini, cat si de hormoni masculi pentru a functiona eficient. In cazul pacientelor cu sindromul ovarului polichistic, insa, s-a observat ca ovarele produc mai multi hormoni masculini decat in mod normal.



            “Nivelurile ridicate ale acestor hormoni afecteaza dezvoltarea si eliberarea de ovule in timpul ovulatiei. Asa se face ca atunci cand examinam ecografic un ovar polichistic il asemanam, de multe ori, unui sirag de perle. Micile chisturi care se formeaza pe ovar din cauza dereglarilor hormonale impiedica ovulatia, ceea ce poate avea ca efect menstruatii neregulate sau absente. Aceasta afectiune nu se vindeca, dar poate fi tratata”, completeaza dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.



            Desi cauzele bolii sunt necunoscute, se pare ca factorul genetic joaca un rol important in capatarea acestei boli. Totodata, la baza acestui sindrom sta un nivel crescut de insulina.



“Pacientele diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice au, de regula, probleme de greutate, fie ca sunt supraponderale, fie ca au probleme in a scadea in greutate. De asemenea, pilozitatea in exces reprezinta un simptom destul de des intalnit in randul pacientelor, precum si subtierea firului de par sau durerile pelvine in preajma si in timpul menstruatiei”, adauga dr. Denisa Nica.



            Diagnosticul se pune de catre medicul ginecolog in urma unor analize hormonale si a unei ecografii ovariene care sa arate prezenta microchisturilor si sa explice simptomele prezente in fiecare caz in parte.



            “In cazul in care pacienta nu isi doreste, pe moment, sa devina mama, cea mai simpla si la indemana metoda de tratament pentru ovarul polichistic este contraceptia orala. Aceasta regleaza menstruatia si durerile pelvine, curata tenul si reduce pilozitatea in exces. In cazul pacientelor care vor sa devina mame, cel mai adesea recomandam tratamentul cu Clomiphene, un medicament folosit in cazurile de infertilitate intrucat ajuta la eliberarea ovocitelor mature”, conchide dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.



            Oricare ar fi situatia in care va aflati, este important sa nu luati tratament dupa ureche, ci in urma unei discutii cu un medic specialist. 


Ana Medical Center

PRAHOVA

Ploiesti

Adresa: Strada Valeni 20

Tel: 0733550055

E-mail:

Web: http://anamc.ro/

L
8:00-20:00
V
8:00-20:00
M
8:00-20:00
S
Inchis
M
8:00-20:00
D
Inchis
J
8:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!