Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Ana Medical Center

Ana Medical Center
Aproape de tine, aproape de cei dragi!

Laptele matern, hrana-medicament pentru nou-nascuti

Ana Medical Center

A
A
Laptele matern, hrana-medicament pentru nou-nascuti

Poate ca atunci cand ai avut prima data in mana o carte cu “mama si copilul”, imaginile care ti-au atras atentia au fost cele in care bebe mananca. Si daca nu s-a intamplat asa, cu siguranta una dintre primele griji ale mamei este masa celui mic. Stii ca trebuie sa fie bine ca sa se faca mare, iar refuzul lui de a suge sau ceva ce il nemultumeste, nu-ti pica deloc bine.



            Alaptarea este primul gest de apropiere si grija pe care i-l poti arata copilului tau, imediat dupa nastere. Daca nu ai o problema medicala si alaptarea se poate face fara probleme, e bine sa ii oferi aceasta sansa bebelusului tau, macar in primele 6 luni de viata.



            Laptele de la san este principalul aliat pentru a-ti ajuta copilul sa isi dezvolte o imunitate puternica. Acesta contine nutrienti, vitamine, hormoni si factori de crestere si protectie care vor contribui la dezvoltarea armonioasa a celui mic. In plus, este mai usor de digerat decat laptele praf si il vei scuti pe bebelus de durerile de burta.



            Alaptatul este, asadar, si un bun medicament. Anticorpii din laptele matern feresc bebelusul de alergii sau infectii, iar grasimile bune din componenta il protejeaza, in timp, de colesterolul rau si reduc riscul de obezitate. In plus, fiind bogat in calciu, ajuta la intarirea articulatiilor si a dintilor, iar unii specialisti spun chiar ca bebelusii care sunt alaptati incep sa vorbeasca mai devreme decat ceilalti.



            Totusi, in atatea avantaje pentru cel mic, sa nu uitam ca alaptatul e bun si pentru mama. In primul rand, apropierea fata de bebelus este mai rapida. Ajuta uterul sa revina la forma de dinainte de sarcina si te ajuta sa slabesti mai usor. In plus, te protejeaza impotriva cancerului la san si a diabetului de tip II.



            Daca suntem pragmatici, putem spune si ca alaptatul te ajuta sa economisesti timp. Nu e nevoie sa sterilizezi biberoane si sa incalzesti apa pentru laptele praf. Formula ideala este disponibila oricand e nevoie, la temperatura optima pentru copil. Economisesti astfel timp, dar si bani.



            Dar ca alaptarea sa nu fie un chin nici pentru tine, nici pentru copil, e nevoie sa gasesti o pozitie buna pentru alaptat. Fie ca il hranesti stand pe scaun sau intinsa in pat, trebuie sa ai grija ca sfarcul si o parte cat mai mare din mamelon sa intre complet in interiorul gurii celui mic, ca el sa se poata hrani cum trebuie, fara sa iti faca rani.



            La acest capitol, cele mai bune ponturi ti le poate da consultantul in alaptare. Rolul lui este foarte important, pentru ca sfaturile bune, venite la timp, pot insemna un copil fericit, hranit natural, dar si o mamica linistita. Uneori, atunci cand laptele intarzie sa apara sau bebelusul e nemultumit de cantitatea de lapte pe care o primeste, femeile tind sa se frustreze, iar asta poate avea consecinte grave asupra starii lor de spirit.



            Potrivit statisticilor, doar 1-2 mamici din 10 isi hranesc bebelusul exclusiv cu lapte matern, pana la varsta de sase luni. Desi in maternitate toate incearca sa alapteze, multe dintre ele renunta pe parcurs din cauza dificultatilor intampinate sau a sfaturilor gresite pe care le primesc. Aceste cifre ne claseaza la coada clasamentului european in ceea ce priveste alaptarea.



            Consultantul in alaptare le invata pe mamici si cum sa isi mentina lactatia atunci cand nu sunt in preajma bebelusilor. Daca sanii nu sunt goliti complet, la cateva ore, este inhibata formarea unui nou lapte. De aceea, proaspata mamica trebuie sa se mulga daca bebelusul s-a saturat inainte de a goli ambii sani de lapte, pentru a ajuta organismul sa produca lapte nou.



            Tototdata, daca sanii nu sunt goliti, creste si riscul de mastita, o infectie a sanului. Treptat, sanii devin durerosi, iar disconfortul mamicii creste. Cam 3 din 100 de femei care alapteaza sunt predispuse la aceasta afectiune a sanului.



            In ceea ce priveste frecventa alaptarii, specialistii spun ca e bine ca aceasta sa aiba loc la cerere, atunci cand bebelusul da semne de foame. Nu se recomanda alaptatul alternativ, cate 5 minute la fiecare san, ci mai degraba ca bebelusul sa manance de la un san pana cand il goleste de lapte si abia apoi sa fie mutat la celalalt san. Iar asta pentru ca, pe durata unei alaptari, compozitia si consistenta laptelui se schimba. La inceput, laptele este mai apos si potoleste setea copilului. Apoi, devine mai dens si mai consistent, ca sa tina de foame. Daca bebelusul primeste doar lapte apos, de la ambii sani, in scurt timp i se va face din nou foame.


Ana Medical Center

PRAHOVA

Ploiesti

Adresa: Strada Valeni 20

Tel: 0733550055

E-mail:

Web: http://anamc.ro/

L
8:00-20:00
V
8:00-20:00
M
8:00-20:00
S
Inchis
M
8:00-20:00
D
Inchis
J
8:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!