Coronavirus Update

Vaccineaza-ti copilul din timp impotriva infectiei cu rotavirus

Actualizat la data de: 17 Iulie 2012

Generalitati

Sus
Vaccineaza-ti copilul din timp impotriva infectiei cu rotavirus

Copiii sub un an sunt cei mai expusi, iar infectia se transmite mai ales in sezonul rece. Vaccinarea timpurie, inaintea primei infectii cu rotavirus, poate preveni majoritatea cazurilor de boala.

In Romania, extrem de multi copii si parinti au de infruntat o boala frecventa care poate da nastere unor complicatii severe gastroenterita cu rotavirus. Mii de copii sunt diagnosticati anual cu gastroenterita cu rotavirus, iar cazurile cele mai grave ajung la spitalizare. Studiile arata o raspandire foarte mare la copii - se estimeaza ca 95% dintre copii se vor contamina inainte de a implini varsta de 5 ani.

Preventia este una din din cele mai bune metode de a avea grija de tine si de familia ta. In acest context Societatea Romana de Pediatrie a lansat campania Sa protejam impreuna copilaria.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este infectia cu rotavirus
  3. Vaccinarea protejeaza copiii pe termen lung
  4. Cum se transmite rotavirusul
  5. Simptome si recomandari profilactice
  6. Citeste pe aceeasi tema

Ce este infectia cu rotavirus

Sus

Rotavirusul este principala cauza a diareei acute si a varsaturilor la sugari si la copiii mici, in intreaga lume. Infectarea cu rotavirus este mai frecventa la copiii mici si aproape unul din trei copii se va infecta in primele luni de viata.

In formele severe, boala poate cauza pana la 20 de episoade de diaree severa si voma pe zi, care pot duce la deshidratare, iar pentru unii bebelusi aceasta deshidratare este atat de grava incat micutii trebuie internati in spital.

Vaccinarea protejeaza copiii pe termen lung

Sus

Vaccinarea timpurie, inaintea primei infectii cu rotavirus, poate preveni majoritatea cazurilor de boala severa si complicatiile acesteia la copii.

Prin vaccinare pot fi prevenite pana la 100% din spitalizarile cauzate de gastroenterita cu rotavirus si 96% din cazurile severe de boala. In Romania vaccinarea anti-rotavirus este disponibila inca din anul 2008.

Cum se transmite rotavirusul

Sus

Rotavirusul, contagios si rezistent la majoritatea produselor de igiena casnica, se transmite mai ales prin contact mana-cavitate bucala, mai precis prin preluarea virusului din materiile fecale infectate pe maini si apoi in cavitatea bucala. De asemenea, se poate transmite cu usurinta in locurile in care copiii se joaca impreuna, cum ar fi cresele.

Simptome si recomandari profilactice

Sus

Infectia cu rotavirus se manifesta similar altor infectii digestive: diaree apoasa severa (peste trei scaune moi pe zi); varsaturi severe, dureri sau crampe abdominale, febra si, ocazional, crize convulsive.

Practicile igienice recomandate includ: spalatul frecvent al mainilor, atat copiii cat si cei care intra in contact cu acestia, mai ales dupa schimbarea scutecelor, dupa folosirea olitei sau a toaletei; limitarea pe cat posibil a contactului mana-cavitate bucala, dezinfectarea periodica a spatiului de joaca si a jucariilor

Intreaba medicul de familie despre infectia cu rotavirus si cum poate fi prevenita.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter