Vaccineaza-ti copilul din timp impotriva infectiei cu rotavirus
Generalitati
Sus
Copiii sub un an sunt cei mai expusi, iar infectia se transmite mai ales in sezonul rece. Vaccinarea timpurie, inaintea primei infectii cu rotavirus, poate preveni majoritatea cazurilor de boala.
In Romania, extrem de multi copii si parinti au de infruntat o boala frecventa care poate da nastere unor complicatii severe – gastroenterita cu rotavirus. Mii de copii sunt diagnosticati anual cu gastroenterita cu rotavirus, iar cazurile cele mai grave ajung la spitalizare. Studiile arata o raspandire foarte mare la copii - se estimeaza ca 95% dintre copii se vor contamina inainte de a implini varsta de 5 ani.
Preventia este una din din cele mai bune metode de a avea grija de tine si de familia ta. In acest context Societatea Romana de Pediatrie a lansat campania “Sa protejam impreuna copilaria.”
Cuprins articol
Ce este infectia cu rotavirus
SusRotavirusul este principala cauza a diareei acute si a varsaturilor la sugari si la copiii mici, in intreaga lume. Infectarea cu rotavirus este mai frecventa la copiii mici si aproape unul din trei copii se va infecta in primele luni de viata.
In formele severe, boala poate cauza pana la 20 de episoade de diaree severa si voma pe zi, care pot duce la deshidratare, iar pentru unii bebelusi aceasta deshidratare este atat de grava incat micutii trebuie internati in spital.
Vaccinarea protejeaza copiii pe termen lung
SusVaccinarea timpurie, inaintea primei infectii cu rotavirus, poate preveni majoritatea cazurilor de boala severa si complicatiile acesteia la copii.
Prin vaccinare pot fi prevenite pana la 100% din spitalizarile cauzate de gastroenterita cu rotavirus si 96% din cazurile severe de boala. In Romania vaccinarea anti-rotavirus este disponibila inca din anul 2008.
Cum se transmite rotavirusul
SusRotavirusul, contagios si rezistent la majoritatea produselor de igiena casnica, se transmite mai ales prin contact mana-cavitate bucala, mai precis prin preluarea virusului din materiile fecale infectate pe maini si apoi in cavitatea bucala. De asemenea, se poate transmite cu usurinta in locurile in care copiii se joaca impreuna, cum ar fi cresele.
Simptome si recomandari profilactice
SusInfectia cu rotavirus se manifesta similar altor infectii digestive: diaree apoasa severa (peste trei scaune moi pe zi); varsaturi severe, dureri sau crampe abdominale, febra si, ocazional, crize convulsive.
Practicile igienice recomandate includ: spalatul frecvent al mainilor, atat copiii cat si cei care intra in contact cu acestia, mai ales dupa schimbarea scutecelor, dupa folosirea olitei sau a toaletei; limitarea pe cat posibil a contactului mana-cavitate bucala, dezinfectarea periodica a spatiului de joaca si a jucariilor
Intreaba medicul de familie despre infectia cu rotavirus si cum poate fi prevenita.
Articole recomandate
-
Diareea
-
Diareea cronica
-
Ce sa mancati cand suferiti de diaree
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Ce afectiuni poate ascunde diareea persistenta?
-
Opreste rapid diareea acuta si intareste sistemul de aparare al intestinului
-
Diareea estivala la copii – cauze si tratament
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
-
Deficienta enzimatica - cauze, simptome si surse naturale de enzime
-
Caror pacienti li se recomanda examinarea Computer Tomograf (CT) dupa infectia COVID-19?
-
Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I
Citeste si
Arhiva-
Hiperemeza de sarcina - greturi si...
Generalitati Greturile matinale din timpul sarcinii sunt firesti si reprezinta un simptom care apare la aproape 80% dintre gravide. Atunci cand acestea devin intense, frecvente si sunt insotite mereu de varsaturi cantitative si deshidratare, ele se transforma intr-o...citeste mai mult
-
Deshidratarea
Generalitati Deshidratarea apare cand corpul pierde prea multe lichide. Acest fenomen poate avea loc cand aportul de apa este oprit sau cand cantitati mari de apa sunt eliminate din corp prin diaree, varsaturi, transpiratie sau efort fizic. Un aport de apa...citeste mai mult
-
Infectia cu Rotavirus
Generalitati Rotavirus este un virus care cauzeaza o infectie a intestinelor. Acesta provoaca cel mai des diareea severa in randul sugarilor si copiilor din intreaga lume si determina anual decesul a aproximativ 600.000 de copii. Aproape toti copiii vor fi...citeste mai mult