Clickmed
programare rapida la medic

Sezonul Nobelurilor se deschide cu premiul pentru medicina, acordat parintelui fertilizarii in vitro

Actualizat la data de: 05 Octombrie 2010
Sezonul Nobelurilor se deschide cu premiul pentru medicina, acordat parintelui fertilizarii in vitro

Sezonul Nobelurilor de anul acesta s-a deschis luni cu premiul pentru medicina, acordat britanicului Robert G. Edwards pentru contributia sa la fertilizarea in vitro, o descoperire ce a ajutat milioane de cupluri sa aiba copii.

"Realizarile sale au facut posibila tratarea infertilitatii, o conditie medicala ce afecteaza o mare parte a umanitatii, inclusiv peste 10% din cuplurile din intreaga lume", si-a motivat decizia comitetul de la Stockholm. "Contributia sa la dezvoltarea fertilizarii in vitro reprezinta un jalon in dezvoltarea medicinei moderne", mai spune Comitetul Nobel.

Premiul este in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (aproape un milion de euro).
Edwards a inceput sa lucreze inca din anii '50 la fertilizarea in vitro, o procedura prin care ovulele sunt fertilizate in afara corpului si reimplantate apoi in uter. Medicul britanic, astazi in varsta de 85 de ani, a pus la punct tehnica fertilizarii in vitro impreuna cu Patrick Steptoe, care a murit in 1988.

La 25 iulie 1978 Louise Brown din Marea Britanie a devenit primul copil nascut prin aceasta procedura revolutionara, care a deschis noi drumuri in tratamentul infertilitatii. De atunci, aproape patru milioane de persoane s-au nascut gratie fertilizarii in vitro. "Astazi, viziunea lui Robert Edwards este o realitate si aduce bucurie persoanelor infertile din lumea intreaga", a spus Comitetul Nobel.

Edwards s-a nascut in Manchester, Anglia, in 1925, si este profesor la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Anul trecut, trei cercetatori din Statele Unite au primit premiul Nobel pentru medicina, fiind recompensati pentru "descoperirea modului in care cromozomii sunt protejati de telomeri si de enzima telomeraza", ceea ce a contribuit la "rezolvarea unei probleme majore in medicina", potrivit Comitetului Nobel. intelegerea modului in care sunt protejati cromozomii impotriva degradarii ar putea duce la descoperiri legate de imbatranirea umana si diverse boli, inclusiv cancer.

Anunturile Comitetului Nobel vor continua in urmatoarele zile cu premiile pentru fizica, chimie, literatura si pace. Premiul Nobel pentru economie va fi anuntat lunea viitoare.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate