Clickmed
programare rapida la medic

Doar 14% dintre romancele active sexual folosesc pilula contraceptiva

Actualizat la data de: 02 Iulie 2010
Doar 14% dintre romancele active sexual folosesc pilula contraceptiva

Doar 14% dintre romancele active sexual folosesc pilula contraceptiva, in timp ce 65% dintre femeile din Europa utilizeaza aceasta metoda de contraceptie, potrivit unor studii realizate de compania farmaceutica Bayer Schering Pharma.

Un studiu pan-european initiat de compania farmaceutica efectuat recent pe un esantion de 24.000 de femei cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani, in 18 tari din Europa, arata ca peste 65% dintre acestea au utilizat pilula contraceptiva. Cea mai frecvent folosita metoda contraceptiva la ora actuala in Europa este pilula (24%). Acelasi studiu arata ca varsta medie a primului contact sexual al femeilor din Europa este de 18 ani.

In Romania, potrivit unui alt studiu realizat pe un esantion de 1.500 de respondenti, pilula este utilizata de 14% dintre femeile active sexual. 73% dintre femeile care au folosit pilula contraceptiva s-au declarat foarte multumite de aceasta. Procentul femeilor cu varstele cuprinse intre 20 si 24 de ani care au indicat pilula contraceptiva ca fiind cea mai folosita metoda de contraceptie este de 37%. De asemenea, procentul femeilor care au inceput sa foloseasca pilula contraceptiva intre 15 si 19 ani a ajuns la 32%.

Rezultatele studiilor au fost prezentate joi, la o conferinta cu tema "50 de ani de pilula contraceptiva, jumatate de secol de emancipare a femeilor". Compania Bayer Schering Pharma a lansat in Romania campania nationala "50 de ani de pilula contraceptiva. Sarbatorim femeia, sarbatorim inovatia", care are ca scop sa atraga atentia asupra necesitatii utilizarii contraceptiei orale, sa spulbere miturile existente si sa ofere informatii utile despre efectele si riscurile folosirii inadecvate a pilulei. Campania se va desfasura pe parcursul a sase luni de zile.

"Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost intotdeauna ingrijorati in privinta sarcinilor pe care nu le puteau controla, generand relatii tensionate intre femei si barbati, iar femeile erau cel mai mult afectate. Viata lor era redusa la supunerea fata de o maternitate adesea nedorita, un obstacol in felul in care-si doreau viata. Pilula nu este decat un simbol al victoriei pe care ea o castiga, devenind stapana pe corpul ei si implicit stapana pe destinul ei. Emanciparea femeii nu este doar rezultatul aparitiei pilulei, dar pilula a contribuit enorm la emanciparea ei, usurandu-i accesul la educatie, cariera, respect fata de sine si responsabilitate fata de propria sa viata", a declarat psihologul Aurora Liiceanu.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate