Clickmed
programare rapida la medic

Ai infectii urinare recurente? Afla care sunt solutiile naturale pentru tratament si preventie

Actualizat la data de: 26 Iulie 2019
Ai infectii urinare recurente? Afla care sunt solutiile naturale pentru tratament si preventie

Pentru femei, infectia urinara este o problema medicala frecventa, recurenta si dificil de eliminat complet. Senzatia de arsura in momentul urinarii, nevoia de a urina frecvent si durerea pelviana sunt doar cateva dintre simptomele specifice, care se pot vindeca usor prin tratamentele conventionale.

Dar, eliminarea acestor simptome nu garanteaza si eliminarea riscului de aparitie a unei noi infectii urinare. In 20 pana la 30% din cazuri, infectia urinara reapare.

Cauze infectii urinare recurente:

• Bacteria E.coli. Bacteria E.coli, se gaseste in mod natural in sistemul digestiv si este responsabila pentru peste 80% din infectiile urinare. Daca bacteria migreaza din sistemul digestiv, prin rect, catre vagin, atunci ea poate ajunge si in uretra (tubul prin care se elimina urina din vezica). Anatomia feminina, contribuie la riscul de migrare a bacteriilor din intestin, caci distanta de la rect la uretra este foarte mica.

• Contactul sexual frecvent. Contactul sexual si utilizarea spermicidelor cresc riscul de aparitie a infectiilor urinare. Sexul creste riscul de dezvoltare a numarului de bacterii din vezica, iar specialistii le recomanda femeilor sa urineze dupa fiecare contact sexual pentru a elimina bacteriile. in plus, spermicidele prezente in anumite tipuri de contraceptive pot distruge Lactobacilii, bacteriile benefice din vagin, astfel creste riscul de instaurare a bacteriei E.coli.

• Consumul de antibiotice. Majoritatea infectiilor urinare se trateaza cu antibiotice. Bacteriile pot dezvolta in timp, o rezistenta la antibiotice daca acestea se folosesc foarte des. Astfel, scade eficienta tratamentului, iar infectia urinara reapare.

Tratament si preventie infectie urinara:

Merisoare

Merisoarele sunt bogate in proantocianidine (PAC) compusi antioxidani care ajuta la eliminarea bacteriilor tractului urinar. Unele studii demonstreaza faptul ca suplimentarea dietei cu merisoare poate reduce numarul de infectii urinare pe care o persoana le dezvolta pe o perioada de 12 luni. in plus proatocianidinile (PAC) din merisor sunt foarte eficient si pentru eliminarea tulipinelor de E.coli rezistente la antibiotice.

Vitamina D3

Vitamina D3 este necesara pentru a produce peptide antimicrobiene, proteine care indeparteaza bacteriile care pot ataca sistemul urinar. in plus, Vitamina D3 reface flora tractului urinar si opreste dezvoltarea bacteriilor pe peretii acestuia.

Consumul ridicat de lichide

Aportul de apa sau orice alt tip de lichid, exceptand alcoolul sau sucurile carbogazoase, ajuta la eliminarea bacteriilor din sistemul urinar. Este recomandat sa se consume un pahar de apa la fiecare masa si dupa fiecare gustare a zilei pentru a elimina bacteriile care pot duce la infectii ale tractului urinar.

Reducerea oboselii

Oboseala si stresul afecteaza rezistenta sistemului imunitar in fata unei infectii urinare. Prin urmare, odihna iti va ajuta corpul sa lupte cu boala intarind sistemul imunitar.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter