Coronavirus Update

Aproape cinci milioane de romani sunt hipertensivi

Actualizat la data de: 21 Mai 2010
Aproape cinci milioane de romani sunt hipertensivi

Aproape cinci milioane de romani sufera de hipertensiune arteriala, afectiune care creste riscul aparitiei bolilor si insuficientei renale, potrivit reprezentantilor Societatii Romane de Nefrologie.

Potrivit datelor Societatii Romane de Nefrologie, in Romania 40% din populatie este hipertensiva. Protrivit statisticilor, in lume aproximativ un miliard de oameni sufera de hipertensiune, iar in 15 ani numarul acestora va creste cu 50%. Potrivit specialistilor, in Romania rata de control a tensiunii arteriale este de doar 18% la pacientii hipertensivi tratati.

„Beneficiile cele mai mari ale tratamentului antihipertensiv se pot obtine daca acesta este inceput inaintea dezvoltarii unei afectari semnificative de organ tinta (inima, creier, rinichi). In relatia dintre hipertensiunea arteriala si rinichi, rinichiul poate fi atat “agresor”, dar si “victima”. In ultimul timp insa, rinichiul “victima” incepe sa reprezinte o problema majora de sanatate publica datorita prevalentei crescande a hipertensiunii si a diabetului zaharat, cauzele cele mai importante de boala cronica de rinichi. De aceea este necesara educarea, constientizarea si motivarea pacientului pentru screening-ul si monitorizarea tensiunii arteriale, in vederea detectarii la timp si prevenirii complicatiilor provocate de hipertensiune, cum sunt afectiunile renale”, a explicat dr. Adalbert Schiller, presedinte al Societatii Romane de Nefrologie.

Societatea Romana de Nefrologie, in colaborare cu compania farmaceutica Sanofi-Aventis, a demarat o campanie nationala pentru a atrage atentia asupra pericolului de dezvoltare a afectiunilor renale, provocate de hipertensiunea arteriala.

Campania, organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii, marcata anual pe 17 mai, se desfasoara in 11 orase din tara, unde medicii de familie efectueaza masuratori ale tensiunii arteriale si teste pentru evaluarea afectarii rinichilor la persoane hipertensive. Pacientii beneficiaza gratuit de aceste teste intre 17 si 21 mai, iar in functie de rezultate acestia primesc recomandari privind tratarea si controlul hipertensiunii arteriale.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta reprezinta principala cauza de mortalitate cardiovasculara. Hipertensiunea poate produce accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta cardiaca si renala.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate