Bolnavii de hepatita cer infiiintarea unui program prin care sa aiba acces la tratament
Stire medicala
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) cere Ministerul Sanatatii infiintarea unui Program National pentru Afectiunile Hepatice Cronice, avand in vedere lipsa de transparenta in privinta fondurile alocate pentru tratamentul pacientior, sustin reprezentantii asociatiei.
"Exista aproximativ 10.000 de pacienti cu hepatita B sau C care au dosare inscrise la casele de asigurari de sanatate si, din cauza lipsei de fonduri, sunt inca pe listele de asteptare pentru a primi tratament gratuit. Pentru ca nu exista un program special pentru afectiunile hepatice, nu stim cati bani se aloca pentru tratamentul bolnavilor hepatici", a precizat presedintele APAH-RO, Marinela Debu.
Potrivit presedintelui APAH-RO, foarte multi pacienti cu hepatita B sau C ajung sa dezvolte ciroza hepatica, din cauza ca nu primesc tratamentul necesar. "Am inceput sa strangem semnaturi pentru o petitie prin care cerem asigurarea accesului la tratament pentru toti bolnavilor de hepatita. In doua saptamani, am reusit sa strangem aproximativ 1.000 de semnaturi", a mai spus Marinela Debu.
Desi initierea tratamentului in cazurile afectiunilor hepatice se face in functie de vechimea dosarelor, situatia celor care se afla pe listele de asteptare nu se schimba, intrucat casele de asigurari nu au fonduri disponibile si, din acest motiv, nu pot aproba inceperea tratamentului, mai spun cei de la APAH-RO.
"Faptul ca initierea tratamentului depinde de vechimea dosarului, este o schimbare doar pe hartie. Sumele alocate la nivel central sunt aceleasi, ceea ce face ca imbunatatirile sa fie nule, iar explicatia sa fie eterna lipsa de fonduri", a adaugat presedintele APAH-RO.
In Romania, peste doua milioane de persoane sufera de hepatita B sau C. Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la 30% dintre pacienti, iar virusul hepatitei B este responsabil pentru 70% din cancerele hepatice, sustin specialistii. De asemenea, in cazul hepatitei virale C, 80% dintre infectiile acute ajung sa se cronicizeze.
Sursa NewsIn
Articole recomandate
-
7 moduri prin care sa evitati durerile de cap de sarbatori
-
9 moduri prin care puteti sa imbunatatiti o zi proasta
-
10 moduri mai putin cunoscute prin care va puteti creste productivitatea
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
10 metode prin care sa va protejati de racelile sezoniere
-
7 moduri prin care puteti sa reduceti intensitatea durerilor cronice
-
Afectiunile hepatice
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Encefalopatia hepatica sau coma hepatica
Generalitati Encefalopatia hepatica sau coma hepatica este o afectiune a creierului cauzata de complicatiile unei afectiune hepatice (in special ciroza hepatica), din cauza careia ficatul nu mai este capabil sa elimine toxinele din sange. Aceasta afectiune apare...citeste mai mult
-
Informatii esentiale despre biopsia...
Generalitati Biopsia hepatica este o procedura invaziva ce presupune introducerea unui ac foarte lung, special destinat acestui scop, prin tegument, pana la nivelul parenchimului hepatic, si recoltarea de la acest nivel a unui fragment tisular. Biopsia nu este...citeste mai mult