Complicatiile Diabetului

Tipuri de Diabet
Circa 10-15% dintre bolnavi sufera de diabet zaharat de tip 1, restul incadrandu-se in grupa diabeticilor de tip 2 sau alte tipuri de diabet. Este foarte importanta distinctia intre cele doua tipuri de diabet, fiind foarte diferite ca evolutie: diabetul zaharat tip 1 apare la tineri sub 30 de ani, cu o greutate normala iar tratamentul cu insulina este obligatoriu.
Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoane peste 40 de ani, are o componenta ereditara importanta, obezitatea este prezenta in 80% din cazuri, iar tratamentul cu insulina este recomandat doar cazurilor ce nu raspund la antidiabetice orale.
Efecte in timp
Este esential un diagnostic precoce al acestei boli, deoarece doar prin tratament adecvat si din timp se pot preveni complicatiile acesteia, de cele mai multe ori ireversibile. Doua dintre cele mai cunoscute complicatii ale diabetului sunt bolile cardiovasculare si afectarea rinichilor. In diabet, rinichii si inima pot ridica o serie de probleme, controlul nivelului colesterolului sanguin si protejarea rinichilor fiind esentiale la diabetici.
De aceea, lor li se recomanda diete bogate in legume si fructe precum si limitarea grasimilor saturate, a colesterolului si proteinelor animale.
Prevenire
Preventia primara in cazul diabetului zaharat tip 1 se face prin promovarea alimentatiei la san, evitarea bolilor infectioase cu potential diabetogen si a substantelor toxice. In cazul diabetului zaharat tip 2, prevenirea inseamna controlul greutatii, promovarea activitatii fizice, diete bogate in fibre si sarace in grasimi. Preventia secundara se realizeaza prin diagnostic precoce, controlul glicemiei si evitarea fumatului.
Acum, la Alpha Medical Clinics din Bucuresti, este disponibil un nou tratament care poate preveni complicatiile diabetului si poate oferi pacientilor diabetici o mai buna calitate a vietii.
Sursa: Alpha Medical Center
Medici specialisti Endocrinologie-Diabet
- Dr. Magda Bajenaru -
- Dr. Camelia Procopiuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Ileana Sucaliuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Horia Ioan Ursu - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Ion Radu Rotarus -
Articole recomandate
-
Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)
-
Coma diabetica
-
Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii
-
5 manageri de top din Romania iesiti din tipare
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent
-
Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat
-
Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
-
Deficienta enzimatica - cauze, simptome si surse naturale de enzime
-
Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I
-
Ai imunitate, reusesti in toate! - Ghidul obiceiurilor sanatoase pentru imunitate
Citeste si
Arhiva-
Diabetul si scaderea in greutate: cea...
Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult
-
Beneficiile renuntarii la fumat
Generalitati Fumatul este responsabil pentru o serie de afectiuni, cum ar fi cancerul, boli cronice respiratorii, boli de inima, precum si deces prematur. Atunci cand o persoana va renunta la fumat va observa rapid imbunatatiri ale starii sale fizice, de sanatate....citeste mai mult
-
Mananca sanatos: alege produsele cu...
Conceptul de indice glicemic , folosit in mod revolutionar de Michel Montignac , redefineste principiile dietei alimentare. Montignac a demonstrat ca alimentele cu IG (indice glicemic) scazut (legume, fructe proaspete) isi elibereaza treptat energia in organism,...citeste mai mult