Bacteriile din tubul digestiv protejeaza impotriva diabetului - studiu

Publicat la data de: 25 Septembrie 2008 | Actualizat la data de: 10 Iunie 2010
Bacteriile din tubul digestiv protejeaza impotriva diabetului - studiu

Anumite bacterii din tubul digestiv opresc dezvoltarea diabetului de tip 1, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Bristol, publicat de presa britanica.

Rezultatele studiului au dat nastere unei teorii potrivit careia lipsa expunerii la bacterii si virusi ar putea provoca un risc crescut de alergii, astm si alte boli ale sistemului imunitar, intre care si diabetul de tip 1. Astfel, expunerea la anumite tipuri de bacterii ar putea preveni diabetul de tip 1, care se dezvolta de obicei in copilarie, atunci cand sistemul imunitar ataca celulele producatoare de insulina.

Cercetarea Universitatii Bristol a fost facuta pe soareci modificati genetic, carora le lipsea acea parte a sistemului imunitar care reactioneaza la bacterii. Peste 80% dintre soarecii care au fost crescuti intr-un mediu fara bacterii au suferit de forme grave de diabet. Atunci cand soarecilor le-a fost dat un amestec de bacterii care se gasesc de obicei in tubul digestiv, incidenta diabetului a scazut dramatic.

Cercetatorii se concentreaza acum pe identificarea tipului de bacterii care au acest efect si a modului in care acestea opresc dezvoltarea diabetului de tip 1.

Sursa NewsIn


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Regim alimentar pentru diabetul de tip 2 Regim alimentar pentru diabetul de tip 2

    Generalitati Diabetul de tip 2 este o afectiune care se dezvolta lent. Este mai frecvent intalnit decat diabetul zaharat de tip 1, reprezentand aproximativ 75% din totalul cazurilor de diabet. Diabetul de tip 2 apare adesea mai tarziu in viata, desi exista cazuri ale...citeste mai mult

  • Sistemul imunitar al organismului - anticorpii Sistemul imunitar al organismului -...

    Rolul sistemului imunitar Sistemul imunitar al organismului este format din celule speciale, proteine, tesuturi si organe care lucreaza impreuna in acelasi scop - de a proteja organismul de agenti patogeni (virusuri, bacterii, paraziti) care-i ameninta integritatea....citeste mai mult

  • Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

    Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Coronavirus Update