Clickmed
programare rapida la medic

Studiu MedLife, GfK: Numarul femeilor care aleg sa nasca in privat s-a dublat in ultimii trei ani

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012
Studiu MedLife, GfK: Numarul femeilor care aleg sa nasca in privat s-a dublat in ultimii trei ani

Numarul bebelusilor nascuti in maternitatile MedLife a ajuns la 10.000

Rezultatele celui mai recent studiu GfK realizat la cererea MedLife in randul femeilor insarcinate sau cu copii in varsta de maxim 3 ani, din orasele mari ale tarii, cu venituri si educatie medie si peste medie, arata ca in prezent, numarul femeilor din aceasta categorie, care intentioneaza sa nasca in maternitatile private este de doua ori mai mare fata de acum trei ani.

Procentul femeilor care au nascut in ultimii trei ani in privat este de 15% in timp ce in prezent, 32% dintre femeile insarcinate din Romania aleg sa nasca intr-o maternitate privata. Intrebate care sunt cele mai importante motive pentru care aleg o maternitate privata, respondentele au considerat confortul ca fiind cel mai important criteriu (21%), urmat de curatenia/igiena (18%), medicul care le urmareste sarcina (16%) si echipamentele moderne (12%).

In ceea ce priveste modalitatea de a naste, studiul arata ca 55% dintre femeile care raman insarcinate ar alege nasterea naturala - fara anestezie (26%), cu anestezie epidurala (25%) sau nastere in apa (4%) insa pe masura ce se apropie momentul nasterii procentul tinde sa se modifice in favoarea nasterii prin operatie cezariana.

Studiul scoate in evidenta faptul ca dintre femeile sub 30 de ani, 41% aleg nasterea naturala si 59% prefera nasterea prin cezariana. Dupa 30 de ani procentul de nasteri prin operatie cezariana creste substantial si ajunge pana la 82% in cazul femeilor de peste 35 de ani. Principalul motiv pentru care romancele aleg sa nasca prin operatie cezariana este teama de durere, mentionat de 84% din femeile participante la studiu.

Acelasi studiu certifica faptul ca 29 de ani este varsta medie la care romancele din orasele mari ale tarii, cu venituri si educatie medie si peste medie au primul copil. Spre comparatie, un studiu realizat de Institutul National de Statistica in 2009 arata ca la nivel national, incluzand zonele rurale, varsta medie la care femeile decid sa nasca primul copil este 27 de ani. Comparatia celor doua studii arata ca femeile cu educatie si venituri peste medie au tendinta sa amane momentul nasterii.

Referitor la alaptarea in Romania, sondajul indica faptul ca 80% dintre femeile care au nascut deja cel putin un copil au alaptat la san. In ceea ce priveste insa durata perioadei de alaptare, jumatate dintre ele declara ca au alaptat pentru mai putin de 6 luni, principalele motive fiind lipsa unor consilieri care sa acorde suportul necesar in procesul de alaptare si a informatiilor adecvate

Pentru a veni in sprijinul mamicilor care opteaza in favoarea alaptarii naturale MedLife a obtinut recent acreditarea pentru maternitatea din Bucuresti in calitate de Spital Prieten al Copilului, procesul de certificare fiind derulat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF. Conform acestui program de acreditare toate mamicile care nasc in cadrul maternitatii MedLife primesc asistenta personalizata in ceea ce priveste alaptare naturala, sesiunile de consiliere pentru alaptare fiind disponibile si dupa externarea mamicii si bebelusului.

In ceea ce priveste notorietatea operatorilor din sistemul medical privat, studiul GfK arata faptul ca maternitatea MedLife detine in Bucuresti prima pozitie la categoria notorietate spontana*, alaturi de maternitatea Regina Maria. Pe urmatoarele locuri se situeaza Sanador si Medicover.

“In urma cu cinci ani am inaugurat primul spital privat de mari dimensiuni si totodata prima maternitate MedLife, ne-am extins accelerat, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Suntem in topul preferintelor inclusiv la capitolul nasteri, iar eforturile noastre sunt rasplatite de increderea celor peste 10.000 de femei, care au ales sa nasca in maternitatile noastre din Bucuresti, Brasov si Arad. Consider ca in acest moment, in Romania, nu mai exista ezitari pentru a naste in conditii similare celor din maternitatile si spitalele private din Europa Centrala si de Vest.“ a declarat Nicolae Marcu, director general al MedLife.

Studiul GfK este parte din campania de comunicare pe care MedLife o realizeaza cu ocazia implinirii a 10.000 de nasteri in cadrul maternitatilor sale din Bucuresti, Brasov si Arad. Pentru ca 10.000 este numarul minim de locuitori necesar infiintarii unui oras, MedLife deschide de astazi portile “Oraselului Copiilor MedLife”, oras locuit de toti bebelusii care au venit pe lume in maternitatile companiei. MedLife isi propune sa informeze corect viitoarele mamici despre sarcina, fenomenul nasterii, beneficiile alaptarii si in general, despre optiunile pe care le au la dispozitie in maternitatile din Romania.

Printre componentele campaniei de comunicare se regasesc: intalniri interactive cu femei – lideri de opinie in mediul online pe zona de educatie prenatala si puericultura, intalnire in care acestea vor avea ocazia sa discute cu specialistii MedLife; “Saptamana Portilor Deschise” in care doritoarele pot face turul maternitatilor MedLife din Bucuresti, Arad si Brasov.

Suplimentar, campania include un concurs la care pot participa toate viitoarele mamici care aleg sa nasca la MedLife, avand sansa sa castige o nastere gratuita. Toate detaliile se regasesc pe www.medlife.ro/ plus alte premii atractive. In perioada 19-30 noiembrie, doritoarele se pot inscrie online pe https://www.medlife.ro/oraselulcopiilor/.

Sondajul a fost realizat in luna octombrie 2012 si este reprezentativ pentru orasele mari cu peste 200.000 locuitori din Romania. Studiul a avut la baza un esantion de peste 200 de femei dintre care 25% femei insarcinate si 75% femei cu copii. Targetul vizat a inclus femeile cu venituri medii si peste medie, educatie medie si superioara. Sondajul ofera detalii despre comportamentul romancelor referitor la nastere.
________
Notorietate spontana* - Criteriul notorietatii spontane este cel mai important deoarece respondentilor nu li se ofera nici un indiciu sau un nume de brand, nefiind astfel influentati in nici un fel in decizia lor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate