Coronavirus Update

Situatia unitatilor sanitare publice fara unitati de transfuzie sanguine autorizate

Publicat la data de: 10 August 2016
Situatia unitatilor sanitare publice fara unitati de transfuzie sanguine autorizate

In sistemul sanitar romanesc functioneaza 108 unitati sanitare publice si 34 unitati private fara unitati de transfuzie sanguine autorizate.

Ministerul Sanatatii a realizat o centralizare a situatiei autorizarii unitatilor de transfuzii din spitalele romanesti publice si private.

Pe de-o parte, ministerul a cerut situatiile de la Directiile de Sanatate Publica(DSP) din toate judetele, iar pe de alta parte a comparat aceste rezultate cu unitatile care primesc sange si produse sanguine de la Institutul National de Hematologie si Centrele de Transfuzii.

Rezultatul arata ca 108 unitati publice si 34 private functioneaza fara unitati de transfuzii autorizate de DSP-uri.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, apreciaza ca situatia in care aceste unitati au fost ignorate ani la rand nu este acceptabila si a decis o serie de masuri de urgenta.

In perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitatile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unitati de transfuzii nu au autorizatie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare in vederea autorizarii cu termen de maximum trei luni.

In aceasta perioada, unitatile neautorizate se vor supune unui plan de tranzitie care va stabili cum se vor desfasura transfuziile pana la indeplinirea normelor in vigoare. De exemplu, vor fi luate in considerare asigurarea serviciilor de catre un alt spital cu UTS autorizata sau de catre CTS judetean, redirectionarea pacientilor cu interventii chirurgicale care nu reprezinta urgente catre alte unitati sanitare sau alte masuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Daca vor exista unitati de transfuzii care nu indeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului National de Hematologie sa nu mai livreze sange si produse sanguine acestor unitati. Atunci vor fi luate in considerare si alte posibile masuri.

In acelasi timp, ministerul lucreaza deja la un plan national de reducere a riscurilor atasate transfuziilor. Documentul este in curs de finalizare si va fi publicat in cel mai scurt timp.

Sursa: Ministerul Sanatatii


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate