Coronavirus Update

Lupta psihologica impotriva cancerului de piele

Publicat la data de: 15 Mai 2019
Lupta psihologica impotriva cancerului de piele

Cercetarile arata ca negarea contribuie la cresterea incidentei si a ratei mortalitatii cancerului de piele, astfel:
• 88% din oamenii din intrega lume inteleg ca expunerea la soare creste incidenta cancerului de piele, dar numai 18% se protejeaza intotdeauna cand se expun la soare1

• Jumatate dintre pacienti intarzie inceperea tratamentului cu 3 pana la 6 luni de la momentul aparitiei primelor semne2

Doua mari organizatii caritabile s-au reunit cu scopul de a lansa o campanie globala de constientizare in lupta impotriva cancerului de piele, Euromelanoma si Fundatia pentru Cercetarea Melanomului.

Am demarat aceasta campanie si in Romania cu scopul de a sensibiliza populatia la problema cancerelor de piele. Ne propunem sa convingem opinia publica sa contientizeze pericolul expunerii la radiaiile solare, dar si sa incurajam prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele” a declarat Prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele Societatii Romane de Dermatologie.

Sub sloganul "Infrangerea negarii: cancerul de piele este tratabil, nu fatal", Euromelanoma si Fundatia pentru Cercetarea Melanomului identifica 3 etape ale negarii in cazul cancerului de piele - negarea nevoii de protectie solara, negarea simptomelor si negarea nevoii de ingrijire medical corespunzatoare.

Negarea in ceea ce priveste nevoia de protectie solara este frecvent intalnita. intr-un studiu efectuat de IPSOS pe 20000 de pacienti in 23 de tari, 88% dintre acestia au fost de accord ca lipsa protectiei solare creste riscul de aparitie a cancerului de piele, insa numai 18% au spus ca folosesc intotdeaua protectie solara.

Problema este ca in timp ce oamenii admit ca exista o legatura intre expunerea la soare si aparitia cancerului de piele, ei nu iau masuri pentru a se proteja corespunzator. Aparitia cancerului de piele poate fi prevenita, astfel ca organizatiile de sanatate publica trebuie sa examineze care sunt cauzele acestei negari, astfel incat folosirea protectiei solare sa devina o obisnuinta, asa cum este perierea dintilor, nu doar ceva ce facem doar in vacanta”, a spus Doamna Profesor Veronique del Marmol, presedintele Euromelanoma.

Negarea apare si atunci cand pacientii identifica posibile semne ale aparitiei cancerului de piele. Un studiu condus de 1300 de dermatologi din intreaga lume a evidentiat faptul ca aproape jumatate (49%) amana prezentarea la medic cu 3 pana la 6 luni, 39% cu 7 pana la 12 luni si 14% cu peste 1 an1. La nivel global, sunt diagnosticate anual aproximativ 3 milioane de cancere non-melanom si 132000 de melanoame.

In concluzie, cand adaugam acest fapt la rezultatele studiului, inseamna ca aproape 1.5 milioane de pacienti intarzie a se adresa la medic dupa aparitia primelor semne de cancer. Dermatologii cred ca 54% din 61680 decese3 la nivel global, datorate melanomului, ar fi putut fi prevenite daca pacientii ar fi mers la medic.

Chiar daca gandul de a fi diagnosticati cu cancer este pentru multi oameni o experienta infricosatoare - fiind echivalent cu o condamnare la moarte - trebuie subliniat ca depistat devreme, cancerul de piele este tratabil” spune Doamna Profesor del Marmol. “Ce nu inteleg cei mai multi pacienti este ca ignorarea simptomelor unui posibil cancer de piele creste riscul de a ajunge intr-un final la rezultatul de care se tem cel mai mult.”

Doamna Profesor del Marmol a concluzionat: “Aceasta cercetare arata ca este foarte important ca lumea medicala sa accepte ca este necesara o abordare mai cuprinzatoare. si anume o abordare care sa se adreseze in aceeasi masura nevoilor fizice, dar si psihologice ale pacientului. Pana cand acest lucru se va intampla, vor exista in continuare decese datorate unei afectiuni care poate fi prevenita sau tratata cu succes”.

Publicarea "Infrangerea negarii: cancerul de piele este tratabil, nu fatal" coincide cu lansarea Campaniei Anuale de Constientizare Euromelanoma. Campania va include 33 de tari din Europa si va include distribuirea de flyere, afise, evenimente media si screeninguri gratuite pentru public. Parteneriatul Euromelanoma cu Fundatia pentru Cercetarea Melanomului si asocierea cu Coalitia Globala a reprezentantilor pentru pacientii cu melanom, vor duce la extinderea campaniei pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Africii de Sud si Asiei

Pentru a downloada The White Book si a invata cum sa preveniti aparitia semnelor de boala accesati www.euromelanoma.org.
,,Reabilitare emotionala a pacientului cu cancer de piele, este esentiala in reusita tratamentului. Cu ajutorul medicilor pentru o depistare timpurie si cu noile Terapii introduse in tratamentul oncologic, trebuie inteles ca aceasta forma de cancer nu mai reprezinta o fatalitate" a precizat Dl. Cezar Irimia, Presedinte Federatia Asociaitilor Bolnavilor de Cancer

De asemena, Dl. Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societatii Romane de Dermatologie a declarat in ceea ce priveste Negarea ca: “In cazuri de cancer cutanat, poate mai mult decat in alte forme de cancer exista tendinta de a nega aceasta afectiune. Acest aspect se datoreza printre altele, faptului ca leziunile dermatologice nu prezinta o simptomatologie zgomotoasa in sensul ca nu produc durere, nu produc prurit, uneori dand impresia, prin reepitelizare, ca se vindeca, pacientii preferand sa ignore pericolul alegand negarea. Sfatuim pacientii cu suspiciune de cancer cutanat sa vina cat mai repede la medic pentru un diagnostic precoce deoarece riscul de a se transforma intr-o leziune maligna este mai mic in aceasta situatie iar daca acest fenomen s-a intamplat deja, leziunea poate fi surprisa in fazele incipiente cu sanse mult mai mari de rezolvare favorabila.

1Studiu efectuat de 1300 de dermatologi: Euromelanoma si Fundatia pentru Cercetarea Melanomului
2 Cancerul de piele FAQ: Organizatia Mondiala a Sanatatii
3Cate decese datorate cancerului exista la nivel mondial? Lumea in cifre

Despre Euromelanoma
Euromelanoma are rolul de a promova si a impartasi informatii despre preventia cancerului de piele, diagnosticul precoce si tratament. Este condusa de un grup de dermatologi europeni care isi aloca din timpul lor liber pentru aceasta cauza. Activitatile noastre sunt concentrate pe atingerea a 3 puncte cheie; publicul general; comunitatea medicala; si factorii de decizie de la nivel European cat si national.

Pentru public, prin intermediul site-ului Euromelanoma (care a fost accesat de peste 1 milion de persoane) si prin intermediul campaniei anuale de constientizare, promovam intelegerea cancerului de piele, preventia acestuia, diagnosticul precoce si tratamentul.

Aceasta activitate este urmata de screeninguri gratuite din timpul Zilelor de Screening Euromelanoma care au loc pe litoralul romanesc’. Pana in acest moment, peste 450000 de oameni au beneficiat de examinari gratuite la nivel european.

Pentru dermatologi si comunitatea medicala, impartasim in mod regulat informatii si cele mai bune practici prin intermediul publicatiilor stiintifice.

Pentru autoritati, organizeaza evenimente speciale pentru se asigura ca tratamentul cancerului de piele este pe deplin recunoscut si sustinut de sistemele si politicile de sanatate.

De la momentul infiintarii de catre 6 dermatologi belgieni, in anul 1999, Euromelanoma s-a extins rapid de-a lungul continentului si activeaza an momentul de fata in 33 de tari.

Despre MRF
Fundatia pentru Cercetarea Melanomului (MRF) este cea mai mare organizatie independenta preocupata de melanom. MRF este o organizatie non-profit.

Dedicata sustinerii cercetarii medicale in vederea descoperirii de tratemente eficiente si eventual a unui tratament pentru melanom, MRF are rolul de asemenea de a educa pacientii, apartinatorii si medicii in ceea ce priveste preventia, diagnosticul si tratamentul melanomului.

Website-ul MRF este sursa de baza pentru informatii in ceea ce priveste melanomul.
MRF este de asemenea un reprezentant activ pentru comunitatea pacientilor cu melanom, ajutand la cresterea constientizarii in fata acestei boli si nevoii de tratament.

Forumul online - Pagina de informatii pentru pacientii cu melanom - este cea mai veche si mare comunitate a pacientilor cu melanom si este gazduita prin intremediul MRF. Are rolul de a asigura suport si informatii pentru apartinatori, pacienti, familie si prieteni.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate