Coronavirus Update

Informatii privind imbolnavirile cauzate de noul coronavirus

Publicat la data de: 23 Ianuarie 2020
Informatii privind imbolnavirile cauzate de noul coronavirus

Victor Costache, ministrul Sanatatii a solicitat specialistilor in sanatate publica un Plan de actiune, suplimentar, pentru prevenirea si limitarea imbolnavirilor prin gripa, precum si pregairea unui set de masuri pentru interventia sistemului de sanatate publica in cazul aparitiei imbolnavirilor cauzate de noul coronavirus.

In acest context, un grup de specialisti in sanatate publica, boli infectioase si microbiologie se va intalni maine sub coordonarea dr. Nelu Tataru, secretar de stat pentru a propune ministrului Sanatatii masurile ce se impun, in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Reamintim ca, in saptamana trecuta s-a inregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelasi subtip), iar specialistii se asteapta in perioada urmatoare la o circulatie mai intensa a virusurilor gripale.

Pana la data de 12.01.2020 au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit in cadrul campaniei Ministerului Sanatatii.
Ministerul Sanatatii atrage atentia ca, odata cu inceperea cursurilor in unitatile de invatamant numarul cazurilor de imbolnavire ar putea creste.

Astazi, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a luat decizia de a recomanda suspendarea cursurilor, pentru o perioada de 3 zile, in clase din 9 unitati de invatamant din Bucuresti.

De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viaa sanatos – alimentaie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt eseniale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afeciuni respiratorii, si in special prin gripa.

Medicatia antigripala (antivirala) se administreaza la indicatia medicului.

Au fost luate si primele masuri in ceea ce priveste noul coronavirus. INSP a trimis directiilor de sanatate publica definitia de caz pentru a putea fi informate unitatile sanitare de la nivel national. De asemenea, in colaborare cu MAE, au fost emise atentionari de calatorie.

Sursa: Ministerul Sanatatii


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate